Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.02.2018.
21:11
O. Đ. - Vesti A

Škola i crkva u misiji sabornosti

Otkako je "iznikla", crkvica Sv. Petka u Bondiju blista kao biser na našem celokupnom području istočnom od Pariza, a kako vreme prolazi, prilazi joj sve više vernika, te se desilo da ih se na stotine, sa 270 učenika, ujedinilo u proslavi Sv. Save.

O. Đoković
U Bondiju nikad masovniji svetosavski dani

Zapadnoevropski vladika Luka i zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz paroha Željka i više časnih protojereja, otaca i đakona, bogoslužili su spojeni u masu, pa u završnici liturgije između njih nije bilo mesta ni za iglu.

Pevanje, sviranje i recitacije čine programa koji su izveli učenici iz Bondija, Montreja, Pjerfit sir Sen, Sen Mor de Fose, La Plesi Robensona, Obervilijea i Roni su Boa, voditelji su bili učenici Ines Vukmirica i Teodor Simonović. Poseban kuriozitet ovogodišnjih Svetosavskih dana su đački autorski poetski, likovni i muzički radovi, kao i gostovanje KUD-ova "Sv. Nikola" iz Pjerfita i "Aca Obradović" iz Bavaništa.

O. Đoković
Prota Nikola i mali slavljenici

Ulogu savršenih kolačara školske slave odradili su Ljilja Radosavljević i Radiša Simonović sa svojom decom Aleksijom, Lukom i Teodorom. Njihova je zasluga, kao i đačkih roditelja koji su dali veliki doprinos u kompletnoj organizaciji, što su posle priredbe deca i gosti uživali u srpskim narodnim jelima, od pršute i gibanice do roštilja i pečenja.

A već treću godinu dešava se da su goste zabaljali đački roditelji koji su muzičari, predvodili ih Danijel Vojkanović (harmonika) i Zoran Spasić (pevač).

O. Đoković
Deca su nam blago

Angažujući se i prateći ova slavljenička zbivanja, u dopunskoj školi veoma angažovani nastavnik Nenad Milosavljević je zaključio:

- I pored upadljivog zamiranja srpskog jezika kod naših iseljenika u Parizu, raduje činjenica da su srpska škola i crkva, baš o Savindanu, najbolje pokazali svoju misiju sabornosti. A iz godine u godinu sve je veći broj učenika, školskih grupa i nastavnika. Zato, ističem: ima nade!
 

Pesma do pesme

"Pukni, zoro" i "Nesanicu" izvele su učenice Tijana Pavlović (violina) i Ana Petrović (klarinet), pesmu "Usnula je dubok sanak" otpevala je Jovana Spasić čiji je izvorni glas već poznat u celom pariskom regionu. Đaci su horski pevali "Tamo daleko", "Ajde, Jano", "Au, što je škola zgodna", "Čuvaćemo jezik, ćirilicu, srpstvo", "U svetu postoji jedno carstvo", ali najmoćnije i najlepše "Himnu Svetom Savi".

Paketić za svako dete

- Srpska dopunska škola izražava veliku zahvalnost đačkim roditeljima, gostima priredbe i protojereju Željku Simonoviću, duhovniku parohije Sv. Petka, blagodareći kome je svako dete dobilo tradicionalni svetosavski paketić. Njegova je zasluga i što je konačno ove školske godine verska nastava postala deo obrazovne ponude srpske dopunske škole - ocenio je nastavnik Nenad Milosavljević.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online