Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.02.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Prijateljstva postala jača

Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac" iz Beča održao je, sa prijateljima, prvi koncert u ovoj godini. U goste najtrofenijem društvu u Evropi došli su SKSK Sloga iz Štutgarta, SKSK "Barili" iz Braunaua i KUD Mladost iz Leoberzdorfa.

Z. Mirković
Nove koreografije: "Mokranjac" na sceni

"Mokranjac" je u punoj sali VHS Langenfeldgase, predstavio sve uzraste folklorne sekcije, koji su kao i gosti pokazali svu raskoš i lepotu srpskih igara.

Posebno je prvi izvođački ansambl SKSK Sloga iz Štutgarta još jednom potvrdio da pripada samom vrhu srpskog folklora u Evropi. "Barili" iz Braunaua je posle dužeg vremena ponovo došao u goste "Mokranjcu", a nastup u Beču im je još jedno iskustvo više. KUD Mladost se predstavio svojim prvim ansamblom. Pod vođstvom Velibora Todića igrači iz Leoberzdorfa prikazuju da dobro rade i da se dugogodišnji kvalitet održava.

Srećko Sofranić, umetnički rukovodilac Sloge iz Štutgarta, kaže da za njegovo društvo odaziv na poziv "Mokranjca" predstavlja izuzetno zadovoljstvo jer su doživeli odličan prijem i izvrsnu organizaciju boravka u glavnom gradu Austrije. Naime, po dolasku bila je organizovana žurka za članove dva društva.

- Moram da napomenem da prijateljstvo naša dva društva traje godinama, a ova poseta još više učvršćuje naše veze. Mogli smo da vidimo kako na delu funkcioniše jedno od najvećih i najuspešnijih društva u Evropi. Zahvaljujem kolegi Miloradu i igračima "Mokranjca", kao i upravi na izuzetnom prijemu i naše druženje ćemo nastaviti, ali sledeći put kod nas u Štutgartu - poručio je Sofranić.

- Ovaj koncert je potvrda dobre saradnje s "Mokranjcem", a bio je i prilika za novo druženje članova - ističe Velibor Todić, umetnički rukovodilac Mladosti iz Leoberzdofa.

Predsednik "Mokranjca" Saša Kostić je zahvalio gostima na učešću i uz priklodne poklone koje im je uručio još je jednom naglasio da u ovoj godini njegovo društvo očekuje puno obaveza.
- Nadam se iskreno da će ovo biti jedna od najuspešnijih godina "Mokranjca" - kazao je on.
Posle priredbe prisutni su se do sitnih sati družili uz orkestar Zmajevi.

Sticanje iskustva

Velibor Spasojević, predsednik "Barilija", nije krio oduševljenje učešćem na kocertu "Mokranjca" i ističe da je za njegov mladi ansambl izuzetna čast što su deo programa.
- Tako se stiče iskustvo, ali iznad svega sklapaju nova prijateljstva. "Mokranjac" je brend srpskog folklora u dijaspori i bilo nam je zadovoljstvo da smo bili deo ovog prelepog događaja - kazao je on dodajući da će "Mokranjac" 23. marta biti gost koncerta koji "Barili" organizuje u Braunauu.

Pripreme za smotre

Što se domaćina tiče, više od 150 dece "Mokranjca" učestvovalo je u programu na oduševljenje roditelja i prijatelja. Prvi ansambal je izveo dve koreografije "Gnjilane" Slobodanke Seje Rac i "Vranjsko Polje" Milorada Runja.
Runjo navodi da je ovo sve u sklopu priprema za predstojeću Smotru srpskog foklora u Austriji, ali i Evropsku smotru koja će se održati u junu u Beogradu, a na kojoj društvo iz Beča očekuje da opravda svoje dosadašnje uspehe i bude u samom vrhu srpskog folklora u Evropi.
- Spremamo nove koreografije koje će "Mokranjac" izvesti na takmičenjima - dodaje Milorad Runjo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online