Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.11.2018.
18:20
Z. Mirković - Vesti A

"Mokranjac" postao Srpski kulturni centar

Najuspešnije srpsko folklorno udruženje u Evropi "Stevan Mokranjac" iz Beča, posle 20 godina postojanja, promenilo je naziv iz kulturno-umetničkog društva u Srpski kulturni centar.

Z. Mirković
Nove aktivnosti: Milorad Runjo, Aleksandar Novaković, Saša Božinović i Saša Kostić

Posle duže konsultacije sa članovima, ali i ranijim funkcionerima doneta je odluka da se promeni ime iz KUD u SKC "Stevan Mokranjac". Odnedavno se tako na ulazu u klupske prostorije nalazi natpis Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac ".

U 20. godini postojanja društvo je odlučilo da ide korak dalje i proširi svoje aktivnosti na polju negovanja i čuvanja srpske kulture i tradicije u Austriji.

- Prevazišli smo odavno kulturno-umetničko društvo i mislimo da imamo potencijala da unapredimo naše delovanje. Od raspada bivše SFRJ u Austriji ne postoji više naš kulturni centar, a preko je potreban. Zato smo odlučili da promenimo ime i tako još snažnije delujemo na širenju i negovanju srpske tradicije i kulture u Austriji - ističe Saša Kostić, predsednik "Mokranjca".

Umetnički rukovodilac Milorad Runjo najavljuje da će SKC "Stevan Mokranjac" ubuduće organizovati tribine, izložbe, književne večeri, ali i pozorišne predstave, sve što može obogatiti kulturni život Srba u Austriji.

Takođe, uprava "Mokranjca" naglašava da je došlo vreme da se veći značaj prida klubovima umesto krovnim organizacijama.

- U Austriji već duži period Savez Srba ne funkcioniše, a i mnoge krovne zajednice na nivou pokrajina su blokirane sporovima članica. Klubovi su ti koji imaju snagu i jedinstvo koje može da na najbolji način realizuje projekte negovanja kulture - smatra potpredsednik Saša Božinović.

Cilj SKC "Stevan Mokranjac" jeste i bolje povezivanje s maticom, te da, kao što to treba da čini kulturni centar, progame i aktivnosti usaglasi sa potrebama srpske zajednice u Austriji i matice.
Inače, SKC "Stevan Mokranjac" je jedno od najvećih društava u Austriji s više od 300 aktivnih igrača u folklornim ansamblima. Klub je osnovan 1998. godine s ciljem da okupi svoj narod u rasejanju. Iz godine u godinu klub se razvijao i postao je brend srpskog folklora kako u Austriji tako i širom Evrope i sveta.

Veliku pažnju klub poklanja radu s dečjim ansamblima, kako bi motivisali mališane da pored pesme, igre, nauče i narodne običaje, jezik i kulturu svojih predaka.

"Mokranjac" ima bogat repertoar koreografija sa svih područja gde živi srpski narod. Prvi ansambl je četiri puta osvajao titulu prvaka na Evropskoj smotri srpskog folklora, šest puta zlatne plakete, jednom srebrnu i dva puta bronzane.

Originalne i retke nošnje

U svom fundusu narodnih nošnji od kojih je većina originalna, a neki primerci imaju i više od 100 godina, postoje verne replike kostima, što pokazuju i nagrade osvojene za najoriginalniju najbolju rekonstrukciju na raznim manifestacijama.
Inače, " Stevan Mokranjac " poseduje i svoju radionicu za izradu narodnih nošnji.

Koncert 24. novembra

SKC "Stevan Mokranjac" će 24. novembra u dvorani " MUTH", koncertnoj dvorani Bečkih dečaka održati, povodom 20 godina postojanja, koncert pod motom Naša magija, na kojem će prikazati deo svog dvodecenijskog rada.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online