Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.10.2018.
00:51
Z. Mirković - Vesti A

Srpski duh Kosmeta doneli u Beč

Tribina odbora SPKD Prosvjeta u Austriji pod imenom Susreti i razgovori, koja se održava jednom mesečno još od 2011. godine, proteklog vikenda bila je u znaku Kosova i Metohije. Gosti Prosvjete bili su pisci sa juga Srbije, Kosova i Metohije Lela Marković iz Prizrena, Dragiša Bojović iz Banja, Dragomir Kostić iz Prištine i Milorad Ilić iz Novog Sela.

Z. Mirković
Bol i prkos: Gosti i domaćini

Pesnike i prisutne je u ime hrama Svetog Save, u kome je održano zajedničko veče, pozdravio sveštenik Miljan Antić, a program je vodio Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete u Beču, koji je zahvalio gostima što su prihvatili poziv i prevalili veliki put da Srbima u Beču svojom poezijom donesu drevne srpske reči i ožive srpski duh Kosmeta.

Susret bečke publike sa kosmetskim pesnicima bio je po mnogo čemu poseban. Bila je to lepa privilegija za sve prisutne u kojoj se uživalo u toplim i jakim stihovima, ali i iz prve ruke moglo čuti o teškom životu srpskog naroda u južnoj pokrajini. Pesnici su se svojim stihovima još jednom obratili našim ljudima, posle liturgije u hramu Sv. Save.

Z. Mirković
Publika pozdravila poeziju punu emocija

"Susreti i razgovori" pokazali su veliku bliskost naših ljudi iz Beča sa sunarodnicima sa Kosova i Metohije. Razgovori koji su spontano usledili posle književnog programa bili su vrlo intenzivni i puni emocija. Posebno pažljivo su slušane reči kosmetskih pesnika o životu pod privremenom okupacijom i u izgnanstvu, zajednički traženi odgovori na pitanja od kojih je na neka bilo teško odgovoriti.

- Ne znam da li su nas više dirnuli topli stihovi Lele Marković o Prizrenu, emotivna poema Milorada Ilića o prognanom dečaku sa Kosmeta, elegija Dragiše Bojovića ili kratka i bolna pesma Dragomira Kostića, ali, iako su svi oni pesnici različitih stilova i poetika, povezuje ih duboka žalost za okupiranim zavičajem i velika nada u povratak u taj zavičaj - rekao je na kraju programa Mijalković.

Z. Mirković
Potresni stihovi: Pesnici s Kosmeta i Mijalković (u sredini)

On je obećao da će Prosvjeta sve učiniti da se Srbi iz Beča ponovo sretnu sa pesnicima juga Srbije, sledeći put upravo tamo, na Kosovu i Metohiji.

Dogodine u Prizrenu

- Zahvaljujući velikom gostoprimstvu sveštenstva crkve Sv. Sava u Beču, a posebno zahvaljujući angažovanju, bratskom i prijateljskom prijemu Srđana Mijalkovića i Prosvjete, nas četvoro s Kosova i Metohije imali smo priliku i zadovoljstvo da sa braćom i sestrama u dijaspori provedemo zajedničke trenutke, deleći bol, prkos, nacionalno i versko osećanje, u razgovoru i doživljaju poezije o našoj svetoj zemlji. Zahvaljujemo parohijanima koji su se odazvali, divnoj Zorici Mijalković na gostoprimstvu i ostalim sunarodnicima koje smo tokom boravka imali priliku da sretnemo. Samo možemo da poželimo da im uzvratimo sve dobro koje su nam podarili i ponadamo se da ćemo svi dogodine biti u Prizrenu - zahvalila je Lela Marković u ime pesnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online