Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.08.2018.
20:56
K. Marković - Vesti A

"Pričajmo mojim jezikom"

Program namenjen starijim osobama koje se ne služe engleskim, a u njegovom ostvarivanju značajnu ulogu će imati etničke radio-stanice.

K. Marković
Novi projekat: Ministar Ken Vajt

Ken Vajt, federalni ministar za brigu o starijim osobama, predstavio je nacionalni program "Pričajmo mojim jezikom", namenjen osobama s neengleskog govornog područja. Cilj ovog programa jeste da se na maternjem jeziku dobijaju informacije o uslugama namenjenim starijim ljudima, ali i saveti kako da što udobnije žive u starosti.

Odlična vest za članove naše zajednice jeste da federalna vlada nije zaboravila ni starije ljude sa srpskog govornog područja, pa su za njih pripremili specijalne programe o aktivnom starenju i životu u penziji. Emisije će biti emitovane na programima etničkih radio-stanica širom Australije, tako da će biti dostupne širem krugu slušalaca.

Među temama kojima će se baviti programi su teškoće s kojima se sreću starije osobe kojima engleski nije maternji jezik, upoznavanje s profesionalnim uslugama za starije osobe, problem demencije, kao i kako da ostvare pravo na tuđu negu i pomoć.

Ministar Ken Vajt predstavio je radio-emisije "Pričajmo mojim jezikom" u društvu zdravstvenih radnika, eksperata za brigu o starijim osobama, pazitelja starih osoba i predstavnika etničkih radio-stanica na kojima će se programi o iskustvima starih osoba i emitovati. Tokom konsultacija održanih posredstvom Veća etničkih zajednica u NSW-u, tokom 2016. i 2017. godine, utvrđeno je da čak 80 odsto ljudi koji su dobili višejezičke brošure o uslugama za starije, nije bilo upoznato sa postojanjem specijalizovanog vladinog portala namenjenog starijim osobama - My Aged Care.

Gotovo 73 odsto ispitanika priznalo je da se ne osećaju lagodno kada treba da pozovu telefonom u vezi s informacijama namenjenim za starije, ukoliko moraju da razgovoraju na engleskom. Čak 70 odsto starijih s neengleskog govornog područja reklo je da nije upoznato da imaju pravo na korišćenje besplatnih prevodilaca, dok se samo 27 odsto izjasnilo da je koristilo prevodilačke usluge.

Ministar Vajt je istakao da je vlada Malkoma Turnbula ponosna na početak rada programa koji će uz pomoć etničkih radio-stanica podsticati starije da međusobno razgovaraju o temama važnim za njih.

- Ono što dugujemo našim starijim Australijancima jeste da budu uključeni u sistem brige o starima. Inovativni, društveno utemeljen program kao što je ovaj bez sumnje će olakšati život u starosti mnogim našim najvrednijim građanima - rekao je ministar Vajt.

- Posredstvom snažnog uticaja entičkih radio-stanica, emisije "Pričajmo mojim jezikom" stići će i do hiljada izolovanih slušalaca i njihovih porodica koji dosad nisu mogli da saznaju o uslugama namenjenim starijim ljudima - rekla je Marta Teracijano iz Veća etničkih zajednica NSW.

M. Karović
Prisutni pozdravili govor ministra Vajta

Emisije do juna

Emisije će biti emitovane do juna 2019. na 25 jezika, među kojima su kineski, ruski, portugalski, srpski, makedonski, španski, hindu, grčki i arapski. U prvoj emisiji sa temom "Zdravo telo, zdrav razum i zdrav duh", Gordana Spirovska razgovara sa penzionerkama Zagom, Radmilom i Jucom o tome šta znači imati izbor za zdrav i ispunjen život danas u Australiji, te kako da se stari bezbedno, dostojanstveno i s poštovanjem.

One govore koliko prevodioci mogu da pomognu našim penzionerima ukoliko ne znaju engleski, a više informacija i snimci emisija nalaze se na portalu: www.speakmylanguageradio.com.

K. Markovi
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online