Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.12.2018.
16:00
N. S. Preradović - Vesti A

Beograd napojio dušu

Iako je rođena i odrasla u dalekoj Australiji, Ana Marušić, 27-godišnja devojka odlučila je da se vrati u otadžbinu i nastavi život u Beogradu. Iako odluka nije definitivna, Ana u razgovoru za "Vesti" objašnjava da nikad u životu nije bila tako srećna i emocionalno ispunjena kao sada kad živi u srpskoj prestonici.

V. Sekulić
Ana Marušić

- Majka Milena je kao desetogodišnja devojčica početkom sedamdesetih godina došla u Australiju sa svojim roditeljima i bratom. Ona je iz Hrvatske iz okoline Daruvara. Tata Branko je poreklom sa Kosova, on je u Australiju kao mladić došao u posetu svojoj sestri, upoznao mamu i ubrzo su se venčali - priča Ana.

Naša sagovornica odlično govori srpski jezik, koji je naučila u dopunskoj školi u Džilongu, sedamdesetak  kilometara udaljenom od Melburna. U Džilongu žive njeni roditelji i dve sestre. Starija Tijana nedavno se udala za mladića iz Novog Sada, koji je upravo ovih dana dobio australijansko državljanstvo.Najmlađa Aleksandra je takođe u Džilongu. Zahvaljujući dopunskoj školi Ana se upoznala sa stvaralaštvom Vuka Karadžića, značajem srpskog velikana Nikole Tesle, gledala film "Boj na Kosovu", "Zonu Zamfirovu"...

Glumci i pevači iz matice naročito su popularni među našim ljudima u Australiji, a koncerti pevača iz Srbije su pravi praznik za omladinu.

- Prošle godine je dolazio Zdravko Čolić, slikala sam se sa njim. Gostovalo je "Bijelo dugme", upoznala sam Alena Islamovića, dolazio je Saša Matić. Uvek neko dolazi i uvek bude veselo - objašnjava Ana.

U najranijem detinjstvu bavila se džez baletom, a onda kao jedanaestogodišnja devojčica odlučila da krene na folklor. Kada je otišla u folklornu grupu Šumadija, Ana se oduševila i počela vredno da igra.

- Čim čujem domaću muziku, noge same počne da igraju i stvarno sam bila srećna u toj grupi - kazuje Ana.  

Lična arhiva
 

Igrali su po celoj Australiji, ali se nisu takmičili. Igralo se zbog ljubavi prema folkloru i druženja, a ne zbog trofeja i nagrada. U Šumadiji, koja nažalost više ne postoji, Ana je ostala do svoje 21. godine.  U Džilongu i dalje deluje folklorna grupa "Branko Radičević".

Ani su roditelji su pre sedam godina kupili stan u Beogradu, i jednom godišnje posećuju srpsku prestonicu. Dolazile su i Anine sestre, ali izgleda da se njoj najviše dopalo u Srbiji.

- Za mene je Beograd najlepši grad na svetu i evo već šest meseci sam ovde. Nisam mogla da sedim skrštenih ruku, pa sam se zaposlila u školi za strane jezike, gde podučavam decu i odrasle engleskom jeziku - priča ushićeno Ana.

Dok se u Australiji izlazi uglavnom vikendom, u Beogradu je provod življi i dinamičniji, priča naša sagovornica.

- Ovde je potpuno svejedno da li je ponedeljak ili utorak izlazi se u grad na piće, kafu. Uvek je sve živo i puno. Beograd je grad koji ne spava - govori Ana. 

Najviše joj se sviđaju centar i Kalemegdan. Njenu želju da sreću potraži u Beogradu, roditelji su apsolutno podržali.  

- Ako te tamo vuče srce idi i pokušaj, rekli su mi roditelji i zaista sam im zahvalna na tome. Evo, moja tetka koja je živela u Australiji, i kod koje je došao moj otac u posetu, vratila se u Srbiju i sada živi u Čačku - govori Ana.

Ona je već deseti put u Srbiji, a prošle godine kada se vratila u Džilong bila je veoma tužna. To je zapravo nagnalo njene roditelje Milenu i Branka da podrže kćerku u nameri da živi u Beogradu. Razgovori sa roditeljima i sestrama su svakodnevni, tako da nema osećaj da je daleko od porodice.

U australijskoj firmi, gde radi kao menadžer, Ana je dobila godinu dana neplaćenog odsustva. Na pitanje šta će odlučiti na proleće kada joj istekne taj rok, Ana iskreno odgovara da nije sigurna.

- Ne znam odgovor na to pitanje. Znam samo da mi je srce u Beogradu i dok su moje sestre srećne tamo, ja sam ispunjena ovde - kazuje Ana čija je želja da prokrstari celom Srbijom i upozna sve njene čarobne kutke.

Lična arhiva
Sa Zdravkom Čolićem

Prvi put videla sneg

Ana je nekako uvek dolazili u Beograd leti, a ove godine je prvi put videla sneg. Bila je sa društvom na Kopaoniku, skijala i veoma joj se dopala snežna idila na toj planinskoj lepotici.

Crkva je stub

Srbi u Džilongu se okupljaju u crkvi Svetog Nikole, a u blizini se nalazi i manastir Svetog Save. Anini roditelji slave Jovana Milostivog, 25. novembra Proslavi Božića i Uskrsa posvećuje se naročita pažnja. 

"Vesti" omiljeni list

Anina slika je već izlazila u "Vestima", kada je kao devojčica igrala folklor. Kaže da su naše novine uvek rado čitane u porodici Marušić, jer su objektivne i zanimljive za sve generacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online