Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 11.08.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Ratar druguje s novom rukom

Nekada je vredni moravski ratar i orao, i sejao, i kopao. U jednoj sekundi ostao je pre godinu dana o Svetom Prokopiju bez onog što mu je bilo najdragocenije: izgubio je 50-godišnji Žiko Rakićević obe ruke do ramena, kada mu ih je odsekla mašina za zalivanje.

Vesti
Dočekao i taj dan: Žiko Rakićević

Na Svetog Panteliju dobio je umesto vlastitih ruku, u koje nikada nije posumnjao, novu najmoderniju mioelektronsku protezu, s kojom je kao sa najboljim drugom, krenuo u novi život.

Nije mu lako, jer njegova levica još ne može da radi sve ono o čemu je Žiko maštao, dok su mu rodbina, prijatelji i komšije iz Mršinaca kod Čačka prikupljali sredstva za proteze, u akciji kojoj su se pridružili i naši čitaoci sa svojim prilozima iz Nemačke, Australije, Danske i Švajcarske.

Za nepuna tri meseca prikupljeno je 65.000 evra, a stručnjaci iz renomirane firme "Oto Bok" izradili su po njegovim merama protezu na koju se Žiko navikava ovih dana u Kragujevcu.

- Kada su mi postavili protezu, bio sam u prvi mah i začuđen i pomalo razočaran. Očekivao sam da će celi svet opet biti moj. Ali, ne ide to tako lako... Moraju proći dani i meseci da se navikneš i da mozak i telo prihvate novu ruku - priča nam Žiko koji ne krije svoju neizmernu zahvalnost prema svim ljudima koji su mu omogućili da ne zavisi od pomoći rodbine.

- Ali, kada sam uhvatio viljušku i pojeo prvi kolač nakon nesreće, kada sam ovom rukom otvorio česmu da se sam napijem vode, ušao u kuću otvorivši vrata bez tuđe pomoći, pridržao mobilni telefon, preplavio me osećaj zadovoljstva i sreće. Shvatio sam da treba još mnogo vežbe i vremena za one precizne radnje poput zakopčavanja dugmeta na košulji, ali jedva čekam da se ponovo vidimo u "Vestima" kada ćemo se zaista i rukovati, ali i čas kada ću sesti za traktor i obići naša polja... - nabraja ovaj ratar čije je ime bilo najbolji zaštitni znak za dobar krompir, luk ili kupus.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nemački stručnjaci za izradu ortopedskih pomagala zadovoljni su onim što je Žiko Rakićević uspeo da postigne za kratko vreme. Narednih dana započeće i intenzivna obuka i vežbe pod nadzorom lekara. Ipak, ima nešto što Žika neće naučiti na ovoj obuci:

"Otkrio sam da ima i mnogo težih slučajeva nego što sam ja. Kada sam video dete u kolicima, koje je na pragu života, shvatio sam da ponekad ni vlastita nesreća nije toliko teška kao nečija tuđa. Zlo vreba u svakom momentu, nikada niste sigurni kada će doći po vas. Ali, ako vam se to desi, slobodno recite: 'Da, meni je danas teško, ali ne i najteže...' Uvek postoji neki izlaz i nada, zato i verujem da ćemo moja levica i ja učiniti zajedno još mnogo dobrih stvari u životu", obećava Žiko Rakićević.

N. Đurović
Dete za primer: Darko Rakićević

Darkova nagrada

Mnogo lepih reči uputili su naši čitaoci, posebno oni iz Kanbere u Australiji, 11-godišnjem Darku Rakićeviću, Žikinom sinovcu, dečaku bez čije pomoći on ne bi izdržao proteku godinu.

Darko je bio njegova i leva i desna ruka. Uz njega se budio i sa njim legao na počinak. Svoje pohvale naši čitaoci su zaključili rečima da je ovakvo požrtvovano dete zaslužilo nagradu. A njemu je, kako veli Darko, najveća nagrada da sa stricem Žikom krene na posao!

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Gola istina jednog invalida
HUMANITARNI MOST Još malo do ostvarenja sna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online