Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 22.07.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: M. Pavlović A

Boksersko srce kuca za baku Mileniju

Niko nema više od jednog života. Ima mnogo onih koji, pored svoga, troše i nekoliko tuđih života. Ali ima i onih, poput uboge starice Milenije Pavlović, najstarije žiteljke gotovo napuštenog sela Lokva kod Zvečana, koja će na pragu devete decenije tek početi da živi. I dalje će ona biti sama u kući starijoj i od nje i Bog odozgo, ali bar će znati da ima širom sveta ljudi na koje može uvek da računa, onih što su, kao kada te neko voli, na poseban način izgovarali njeno ime ovih dana.

M. Pavlović
Tek će da se obraduje: Milenija Pavlović

Od časa kada je objavljen mali zapis učitelja Milovana Pavlovića iz OŠ "Sveti Sava" u Kosovskoj Mitrovici, o starici kojoj su samoća i tuga jedini gosti, ženi bez poroda, što su je kao siroče podigli daleki rođaci, ne prestaju da zvone telefoni u "Vestima".

Njen vapaj "da bi joj sa jednom kozom sve lakše bilo...", jer je njena stara hraniteljka uginula, čuo se u Nemačkoj, Švajcarskoj, širom Srbije pa sve do daleke Australije. A mi u Humanitarnom mostu, bili smo ponovo ponosni što imamo ovakve čitaoce, koje smo morali moliti da više ne šalju pomoć. Već da je preusmere na nekog drugog, kome je ovog časa potrebnija.

Vesti
Ugledni Berlinac: Vlastimir Aco Barišić

Najbrži je bio 71-godišnji Vlastimir Aco Barišić, ugledni Berlinac, koji nije ni prvi, a ni poslednji put pokazao svoju humanost. Toliku da nije mogao sačekati da se njegov dar od 200 evra prosledi iz Nemačke, već je zamolio prijateljicu iz Beograda da odmah donese novac u naše Dopisništvo kako bi što pre bio prosleđen na Kosovo.

"Molim da se baki kupi najbolja koza, i to od najkvalitetnije rase, a za ostatak novca da se uzmu namirnice kako baka ne bi gladovala", bio je jedini zahtev našeg vernog čitaoca.

Učitelj koji je poslao ovaj dirljivi tekst o usamljenoj baki, dobio je zaduženje da joj preda kozu i uruči novčane darove. I ove iz Berlina, ali i one iz Australije. Od divnog i anonimnog čitaoca 68-godišnjeg P. T, rodom sa Korduna iz sela Močila u blizini Slunja, inženjera koji se sa porodicom pre više od četiri decenije skrasio u Australiji.

"Šaljem 200 evra preko Dopisništva 'Vesti" u Sidneju, samo s jednom molbom da se baki Mileniji kupi šta joj srce želi", poručio nam je u telefonskom razgovoru ovaj plemeniti čitalac, a njemu se pridružila svojim prilogom od 150 AUD i humana 79-godišnja Dušanka Stojadinović iz Kanbere, koja korene vuče iz Smederevske Palanke i Srbije.

Čovek zlatnih ruku

Ko je Vlastimir Aco Barišić? On je rođeni Sarajlija i bokser bivše Jugoslavije, koji je sportsku karijeru gradio u Beogradu i Banjaluci, čovek zlatnih ruku koji i danas iz hobija dizajnira nakit za juvelire na Kudamu. Pomaže i bez apela. "Hteo bih o svom trošku da se uvede telefon u dom starice. Nije važna cena, neka zna baka da uvek može pozvati u pomoć, ako joj to ne daj bože zatreba", poručio nam je ovaj nekadašnji bokser nežnog srca. Odmah smo se raspitali, ali na našu i njegovu žalost ova želja neće biti ispunjena, jer za uvođenje fiksne telefonije nema uslova u ovom delu Kosova. Ipak, od srca hvala na plemenitoj ponudi.

Hvala dobri ljudi

Hvala Mariji Milojević iz Ciriha koja je nesebično ponudila svoju pomoć baki Mileniji. Hvala našem kolegi novinaru Slaviši Dabižljeviću sa TV Panonija iz
Novog Sada koji nam je poručio: "Računajte na mene, tu sam za sve što treba starici sa Kosmeta". Hvala Beograđanki Ireni Vučićević koja je svoje dobre usluge stavila na raspolaganje Humanitarnom mostu. "Vesti" se zahvaljuju, i mole ih da svoja srca otvore pred nevoljama drugih, a takvih je danas u Srbiji ogroman broj.

"Proteklo je 47 godina u Australiji, dok dlanom o dlan udariš, ali nisam zaboravila na ljude u nevolji. Pozdravite baku", zamolila nas je ova čitateljka.

Eto, tako je baka Milenija našla i ono što nije tražila. Dobila je i prijatelje i ljubav. Hvala vama koji umete da volite, ne bi trebalo ništa drugo da radite...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Molitva za zdravlje donatora
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online