Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 30.12.2015.
12:00
B. Romano - Vesti - Foto: Vesti A

Čovek snuje, a Bog određuje

Sve je počelo uz jedan težak uzdah iz kosmetskog sela Lokva: "Sa jednom kozom, lakše bi mi bilo...", prozborila je Milenija Pavlović 17. jula ove godine, a žal najstarije stanovnice zabiti blizu Zvečana, u kojem je ožalila sve svoje davno preminule najrođenije, pa i uginulu kozu hraniteljku, jedinog druga u samoći, odjeknuo je dalje nego što je iko mogao pomisliti.

Starica je blizu gospoda: Vlastimir Aco-Barišić

Skromna želja bake, rođene na neki daleki Božić pre osamdesetak godina, bez roda i poroda, i njena fotografija dok sedi na staroj drvenoj tronoški, na pragu doma u večitom iščekivanju neznanog gosta, pogodila je naše čitaoce širom sveta u najtananiju nit. U dušu. Desetine poziva, pisama, priloga, zasuli su našu Redakciju, toliko je bilo donatora da smo na kraju morali da ih molimo da svoje dobre želje i pomoć preusmere na neke druge ljude u nevolji.

Najbrži je bio 71-godišnji Vlastimir - Aco Barišić, ugledni Berlinac, koji nije prvi put pokazao svoju humanost. Toliku da nije mogao sačekati da se njegov dar od 200 evra prosledi iz Nemačke, već je zamolio prijateljicu iz Beograda da odmah donese novac u naše Dopisništvo kako bi što pre otputovao put Kosova. Posle je sve išlo uhodanim stazama: kupljena je alpska koza s kojom se baka prošetala u najlepšoj odori napuštenim selom, a od ostalih priloga naših čitalaca kupljeni su frižider, šporet, namirnice, drva, lekovi, a ostatak novca baka Milenija je sačuvala za put u Beograd na operaciju katarakte. Iako je ni nakon završene akcije naši čitaoci nisu zaboravili moleći nas da je opet posetimo, nove tragedije i teške sudbine pojedinaca polako su potiskivale ovu lepo okončanu priču iz vrelog leta... Sve dok nam jedne večeri nije zazvonio telefon u Redakciji. S druge strane žice bio je Aco Barišić iz Berlina. Obradovali smo se pozivu našeg donatora, ali i zanemeli nakon njegove prve rečenice: "Ja sam izlečen od karcinoma?!"

- Oprostite, Aco, ali mi ni ne znamo da ste vi bolesni, to prvi put čujemo... - otelo se našoj novinarki.

Jaka ruka, nežna duša

Vlastimir - Aco Barišić, koji je uz svoj prilog za baku Mileniju poručio: "Molim da joj se kupi koza najkvalitetnije rase i hrana da ne bi gladovala, a želim da se o mom trošku starici uvede i telefon u njen dom kako bi uvek mogla nekog nazvati u pomoć", rekao je rođeni Sarajlija i bokser bivše Jugoslavije koji je sportsku karijeru gradio u Beogradu i Banjaluci. Zovu ga čovekom zlatnih ruku jer i danas iz hobija dizajnira nakit za juvelire na Kudamu.

Moli se za sve ljude: Milenija Pavlović i njena koza

- Baš zato sam vas i pozvao da kažem i to javno, da za svoje čudesno ozdravljenje mogu jedino da zahvalim baki Mileniji Pavlović. Ova starica je blizu Boga, a da je tako govori moj najnoviji kontrolni nalaz. Lekar kod kojeg sam se lečio poslednjih godinu i po dana, nakon nedavnih izvršenih analiza, skinuo je naočare, pogledao me direktno u oči i kratko rekao: "Vi više nemate karcinom. Nema ni traga od bolesti... Vi ste od danas zdrav čovek?!" Ne, nisam bio samo kod jednog doktora, svi su isto potvrdili. Šta reći posle svega, sem da sam ponovo srećan. Nisam činio dobra dela da bi me Bog nagradio, nisam se čak ni molio Bogu da me spase od bolesti, vernik sam, ali ne idem u crkvu... Davao sam i veće priloge, ali sada čvrsto verujem da je ta jedna malenkost koju sam učinio za ovu staricu okrenula novu stranicu u mom životu. Hvala baki Mileniji, recite joj da sam joj veoma zahvalan, ali da ovoga puta zahvalnost neću iskazivati novcem... Ovo čudo ne može da se plati - ispričao nam je u jednom dahu Barišić, a od njegovih reči prolazili su nam trnci kroz telo.

Neočekivana poseta

Na molbu Humanitarnog mosta da se obiđe baka Milenija posle operacije oka, prva se odazvala protinica Svetlana Stević iz Zvečana, koja stoji na čelu Dobrotvorne organizacije Eparhije raško-prizrenske "Majka devet Jugovića". Ovih dana posetili su je, odneli namirnice, a "Vestima" poručili: "Baka se od srca zahvalila svim dobrim ljudima širom sveta na dosadašnjoj pomoći, a naši aktivisti će ponovo posetiti selo Lokva, gde ima samo šestoro Srba, i svakom doneti poklone za Božić." Hvala protinici Stević u ime svih naših čitalaca, kao i učitelju Milovanu Pavloviću iz Kosovske Mitrovice bez kojeg ne bi bilo ni priče o ovoj divnoj starici.

Kada je ovih dana Milovan Pavlović, učitelj OŠ "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice, koji je i prvi zamolio "Vesti" da se pomogne njegovoj prezimenjakinji, ispričao ovu neverovatnu priču baki, ona se samo šeretski osmehnula: - Znam da ja imam nešto što drugi nemaju... Pitajte moju prvu komšinicu. Ona sanjala da su došli svi njeni mrtvi da je vode na onaj svet, ne ide joj se pa u snu zavapi moje ime... Pojavih se ja i vučem je iz sve snage na svoju stranu, jest bilo njih više, ali ja sam ih nadjačala. Eto je tu pored mene, živa je i dan-danas i svaki čas mi veli: "E, da ne bi tebe Milenija u mom snu, ne bismo više kafu popile..."

Na svakom od nas je da veruje ili ne veruje u ovu priču, nalik bajci. Mi ćemo samo dodati: "Čovek snuje, a Bog određuje..."

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Progledala baka Milenija
HUMANITARNI MOST Molitva za zdravlje donatora
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online