Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Alternativna terapija daje nadu u spas

Roditeljima devetogodišnje Anastasije Trajković iz Vranja, koja boluje od hordoma, teškog oblika tumora i koja se trenutno nalazi u niškoj bolnici, nedavno je stigla donacija od 400 evra, dar zaposlenih i kupaca u prodavnici štampe Sloga Pres iz Pariza, o čemu smo već pisali. Pored toga, reporteri "Vesti", saznali su od Trajkovića i za novopristiglu pomoć od 120.000 dinara, koju im je darovala NVO Životna pomoć iz Vranja na čelu sa Ljubinkom Milovanović.

Borac: Anastasija Trajković sa majkom i lekarom
 

Ovaj novac im je, kako kažu, preko potreban. Sve svoje nade, sada su položili u Anastasijino alternativno lečenje, pošto klasična medicina ne može više ništa učiniti za nju. Zato svaka terapija košta oko 1.350 evra mesečno, plus svakodnevna kupovina svežeg voća koje devojčica pije. Od pristigle novčane pomoći brojnih dobročinitelja, trenutno živi cela porodica, jer otac Dragan ne radi, a majka Snežana je na bolovanju i primanja su joj minimalna.


- Hvala svim ljudima plemenitog srca i duše na donacijama. Bog im višestruko dobra vratio. Ne krijemo, preduzeli smo alternativno lečenje pomoću ulja kanabisa i neke kreme na istoj bazi. Rekao sam: "Ljudi, nisam kriminalac, nabavljam sve to da bih izlečio svoje dete. Meni nema života, ako ne pokušam sve da bih je spasio".

Osim toga, sprovodimo i vitaminsku terapiju. Šta da kažem, agonija se nastavlja. A, šta će biti, samo Bog zna. Anastasija je, za sada, malo bolje. Komunicira sa nama svakodnevno. Pita kada će da se završi lečenje. Kao što rekoh, psihički smo slomljeni, ali ne smemo, niti možemo da odustanemo od naše ćerke... - kaže Dragan Trajković.

Ništa bez podrške

- Ne znam šta da kažem, hvala svima na podršci. Teško nam je, preteško, ali neke stvari nisu u našim rukama, već božjim i to dobro znamo. Želim da kažem ljudima koji me zovu da budu dobronamerni, kao mnogi drugi koji to jesu. Pojedini pozivi su mi zaista mučno pali. Preporučivali su nam neke "lekove", pa smo i ne posumnjavši u lošu nameru, dobavili to iz Makedonije. Platili smo ih 750 evra, a nije bilo nikakvog efekta. Shvatite molim vas, da mi sve pokušavamo da uradimo da spasemo našu Anastasiju, ali sad je na ovoj terapiji i tako će biti. Voleli bismo da ima i drugog leka, ali sve to košta, a do novca nikako nije lako doći. Svako ko pomisli da je lako moliti nepoznate ljude za pomoć, grdno se vara. To nije ni malo prijatno. Borimo se sa bolešću, ali i sa sobom, jer smo psihički popucali, jedva opstajemo... - iskreno će Dragan.


Anastasija tri puta dnevno uzima po malo ulja kanabisa u obliku zrna pirinča, a telo joj mažu kremom. Posebno pluća i leđa, pošto su lekari sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, utvrdili da je tumor metastazirao na pluća.

Umoran, ali istrajan u nameri da spase kćer: Dragan Trajković

- Tumor na Anastasijinom licu, ispod oka se polako povlači i sve je manji. U bolnici je zbog drenova, koji su joj u plućima. Ne prima infuziju, samo vodu. Usta su joj se ispravila, pored uha se izraslina povukla, ali problem su pluća. Ima boljitka. Očekujemo da će biti bolje. Samo da Bog usliši naše molbe i spasi je. Ne preostaje nam ništa drugo. Poslali smo preko vladike vranjskog Pahomija molbu, da se Anastasiji čitaju molitve za spasenje u Hilandaru. Kažem, sve je u Božjim rukama - navodi Dragan.

U nastavku razgovora, priča nam kako njegova mezimica i dalje traži pljeskavicu, kola-kolu, mnogo toga što voli da jede. Nažalost, ne smeju ništa od toga da joj daju, osim prepisane alternativne vitaminske terapije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Isključili smo, na našu odgovornost infuziju, jer je počeo da joj se nadima stomak. Rešili smo da dobija samo vodu i da je lečimo alternativnom medicinom. Ako misle da je to protiv zakona i države, neka me uhapse. Mislim da su me shvatili svi, pa i lekari. Samo želim da moje dete ozdravi, ništa više. Kupujemo voće u prodavnicama zdrave hrane, snalazimo se i kod drugih ljudi. Samo da je neprskano. Još jednom, želimo da se zahvalimo i za veliki sokovnik, koji je poslao bračni par Bojan i Ana zajedno sa ćerkom Miom iz Švajcarske, a rodom su iz Niša - priča Dragan na izmaku snage.


Borba sa neizvesnošću i bolesti njegove ćerkice, koja već mukotrpno traje ostavlja traga i na njegovom licu i duši. Njegova devojčica, koja je pretrpela biblijske muke: pet operacija, homeoterapije, hemioterapije i na kraju 11 protonskih zračenja u Pragu, maše ručicom i ispraća osmehom sve koji joj dođu u posetu. Želi da zna šta se sve uči u njenom razredu, pa joj tata čita lekcije, a ona ih ponavlja bez greške.
 

Redak i opasan

Hordom je zaista retka vrsta malignog tumora sa učestalošću 1:10.000.000, pa i ređe po nekim statistikama, a od toga manje od pet odsto kod dece. Stopa preživljavanja je u proseku oko šest godina. Do sada je u celoj Americi objavljeno samo 65 slučajeva kod dece sa preživljavanjem od prosečnih 36 meseci. Njegova osnovna odlika je da se uvek javlja na veoma nepristupačnim mestima koja su hirurški teško rešiva. Zato je Anastasijin život u velikoj opasnosti, a očajni roditelji daju sve od sebe da je iščupaju iz njenih kandži. Tople reči i podrška su njihov jedini melem za ranjene duše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online