Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 24.01.2014.
01:13
D. Đorđević - Vesti A

Državo, ne ubijaj nam dete!

Za devetogodišnju devojčicu Anastasiju Trajković iz Vranja, koja boluje od hordoma, retke vrste tumora maksilarnog sinusa, 23. januar je dan kad se na drugostepenoj komisiji Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje u Beogradu odlučuje da li će živiti ili umreti.

Protonsko zračenje jedini spas: Anastasija sa ocem Draganom i majkom Snežanom
 

Bolest hordom je redak tumor koji se javlja kod dece u odnosu jedan prema milion! Sudbina je htela da se u decembru prošle godine ta opaka bolest javi kod ove prelepe devojčice. Dok razgovaramo sa njenim roditeljima, ona nesvesna od čega boluje grli oca Dragana i majku Snežanu.
 

"Hoću drugare"

Uprkos svemu što joj se dešava, Anastasija je vesela devojčica kojoj nedostaje škola, druženje sa drugarima iz odeljenja, trećeg razreda OŠ "Radoje Domanović" u Vranju. Zato su tu, da se poigraju sa njom - sestra Sara (15) i brat Lazar (14).
- Recite im da mi skinu ovo ispod oka da čitam, pišem domaće zadatke, gledam crtaće … ispraća nas devojčica s osmehom na licu koji nam u mraku osvetljava put niz strme stepenice nedovršene kuće.

- Odbijeni smo na prvostepenoj komisiji, ne znamo zašto, iako u Pravilniku o uslovima i načinu upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo (Čl. 5, stav 1) piše da se mogu uputiti lica izuzetno retkih patologija. Ovim putem želimo da uputimo apel drugostepenoj komisiji da nam ne ubijaju dete - kaže otac devojčice. Za Anastasiju jedini put izlečenja je protonsko zračenje koje se radi samo u inostranstvu, na klinikama u Nemačkoj, Švajcarskoj, Češkoj, Italiji, Francuskoj...

- Tim zračenjem bi se zaštitilo oko, štitasta žlezda i mozak jer se radi o ciljanoj radioterapiji protonima. Umesto da odmah ide u inostranstvo na lečenje, nesrećna devojčica je nemarom pojedinih lekara, pogrešnih dijagnoza, nepotrebnih hemoterapija, izdržala pet operacija za godinu dana i isusovske muke!
 

Sporni pravilnik o upućivanju pacijenta na lečenje
 

I tročlani konzilijum lekara sa Instituta za zaštitu majke i deteta u Beogradu dao je mišljenje da "devojčicu treba uputiti u nadležni centar za hordome, tj. savetuje se protonsko zračenje radi redukcije tumora i procesa koji se dalje širi".
 

Anastasija pre bolesti
 

- Doktori su nam rekli da nema drugog rešenja, protonsko zračenje je uspešno kod 97 odsto dece koja su lečena tom metodom. Pitamo članove komisije: da li treba dozvoliti preranu smrt našeg deteta? Znaju li kroz kakav pakao prolazimo? Imaju li dece, znaju li šta znači zagrljaj male Anastasije? Da li dete nešto oseća, a ne pokazuje njeno maleno srce i božanski čista dušica? - pitaju se bespomoćni roditelji, već gotovo pred psihičkim slomom.
 

Preporuka Instituta za majku i dete sa mala Anastasija treba da ide na lečenje u inostranstvo

Godinu dana su vukli dete po lekarima, klinikama, da bi im do početka januara ove godine govorili kako je tumor benigan i kako će sve biti u redu, pa do toga da je tumor tolika retkost da može da iznenadi prognoze, te da je jedini način izlečenja u inostranstvu. Opet, drugi kažu da je to za njih nemoguće, u domenu fantastike, ne želeći da im pojasne do kraja zašto je nemoguće i u domenu fanastike.


Od četvrtka, 16. januara, u njihovoj kući vlada nepodnošljiv nemir, strepnja da će im dete umreti jer smatraju da je za sve krivo njihovo siromaštvo i nemogućnost da ostvare pravo za dete koje im po zakonu pripada.


Dragan je nezaposlen, a Snežana radi kao medicinska sestra u Bujanovcu. Premalo za život petočlane porodice, a kamoli za nešto drugo.

Pomoć opštine

U razgovoru sa roditeljima gradonačelnik Vranja Zoran Antić je obećao da će preko resornog ministarstva učiniti sve da mala Anastasija otputuje u Minhen, gde postoje uslovi za njeno lečenje.
- Ukoliko odgovor drugostepene komisije bude negativan, lokalna samouprava će vam pružiti svu logističku i materijalnu podršku u borbi za jedan mladi ljudski život - istakao je gradonačelnik Antić.

 

Apel komisiji

Na društvenim mrežama osnovana je grupa Apel drugostepenoj komisiji, kako bi se izvršio dodatni pritisak na RFZO i odluku njegove drugostepene komisije koja se s nestrpljenjem iščekuje.

Roditeljska udruženja kritikuju državu: Fond najveća kočnica

Povodom celog slučaja, koji nažalost nije usamljen, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje reagovali su saopštenjem u kojem se žale što su "po ko zna koji put" prinuđeni da objašnjavaju kako odluku o tome ko će biti upućen na lečenje ne donose činovnci Fonda, "već ekspertske komisije sastavljene od naših najistaknutijih stručnjaka, koji odluke donose u skladu s pravilima definisanim Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Pravilnika o upućivanje na lečenje u inostranstvo".


"Nadamo se da će eksperti, članovi Drugostepene lekarske komisije, naći razloge za pozitivno rešenje ovog pitanja", saopštavaju iz RFZO. U Udruženju građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece Život nisu iznenađeni ovakvom reakcijom i nastojanjem da se odgovor i odgovornost izmesti kod nekog drugog.


- Ništa čudno jer i pored obećanja ništa se konkretno nije promenilo na bolje. Pokušavali smo nešto da postignemo i definitivno smo ustanovili da je Fond najveća kočnica. Sa prethodnim i sa ovim Ministarstvom zdravlja smo i uspevali da uspostavimo neki dijalog. Iz Ministarstva su čak i išli u Fond da se založe za određena rešenja, ali u Fondu rade pravnici koji kao da su obučavani da nađu pravnu začkoljicu i da vas odbiju. I naravno, uvek se pozivaju na nedostatak novca - kaže Stevan Čović iz Udruženja Život.

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 02:13
Ja sam mislio da su nedavno doneli zakon kojim se drzava prima da pokriva troskove lecenja dece ciji je zivot ugrozen. U cemu je problem? Sa srecom, Anastasija..
Petak 24.01.2014. 07:51
Dragi Boze,ima li te?
Petak 24.01.2014. 16:29
"...RECITE IM DA MI SKINU OVO ISPOD OKA DA ČITAM, PIŠEM DOMAĆE ZADATKE, GLEDAM CRTAĆE....." TUGA I ŽALOST.....za ovo djete kao i za mnogu drugu bolesnu djecu nema novaca da se operišu i liječe u inostranstvu a svojevremeno je 1 ministar zdravlja bez problema u inostranstvo otišao zbog rutinske operacije žuči...e da Tomica Milosavljević....! J**em ti pravo i pravdu i takav život, oprostite što opsovah al moram iz revolta...!!! T...R...A...G...E....D...I....J.....A....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online