Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 17.10.2013.
12:00
B. Grujić - Vesti - Foto: Z. Dedić A

Deci pribor i odeća, odraslima zimnica

Povod da ponovo pišemo o jedanaestočlanoj porodici Hegediš sa salaša u Gradini, predgrađu Sombora, ovog puta stigao je kao donacija od 500 evra anonimnog donatora iz Nemačke, pristiglih na njihovu kućnu adresu. A dospela je u pravo vreme jer su uz pomoć nje Hegediši kompletno opremili knjigama i svim neophodnim priborom sve njihove školarce. Kupljene su i nove patike, duksevi i jakne za sve njih, a jedan deo je utrošen i za kupovinu novog šporeta na struju.

NAJMLAĐI BRINU O ŽIVOTINJAMA: Marijana, Aleksandar, Igor i Leo
 




- Sve naše muke i brige ovaj čovek dobrog srca je otklonio svojom svesrdnom pomoći. Koliko smo mu zahvalni, teško je opisati rečima, a jednostavno hvala nije ni izbliza dovoljno. Deci je mnogo toga trebalo za školu i zahvaljujući dobrotvoru iz Nemačke dobili su sve što im je potrebno. Uspeli smo čak od jednog dela novca da obezbedimo manju zalihu hrane. Kupili smo po džak brašna, šećera i soli, kao i pedesetak kilograma paradajza, od kojeg je supruga Ruža napravila sok i tako upotpunila zimnicu koja krasi naš špajz. Verujte mi da "Vesti" nisu pisale o nama, špajz bi nam i sad zvrjao prazan. Zahvaljujući dobrim ljudima, više nije tako, pa ga je sad milina gledati. Bog blagoslovio tog divnog čoveka, kao i sve dobre ljude koji su nam pomoć već poslali. Samo zahvaljujući njima, u našem domu ponovo vlada neopisiva sreća - rekao je 56-godišnji Andrija Hegediš, glava porodice, uz napomenu da je presrećan što su i prasići konačno stigli u obor male porodične farme. 

Tako se o dva praseta, baš kao i o kupljenim kozama, kokama i pilićima, brinu najmlađi ukućani jedanaestočlane familije: osmogodišnja Marijana, godinu dana stariji Aleksandar, Igor (6) i Leo (3). Deca uživaju u svojim novim zadacima i svakodnevno su pored životinja, koje su postale poput novih članova porodice. Svaka koza, koka i prase dobili su svoja imena, a ono što je zanimljivo, svako dete ih je drugačije krstilo, pa ih tako oslovljavaju svako po svome.

- Ono što je najvažnije jeste to da su osmesi na njihovim licima posle dugo vremena. To nam pričinjava ogromno zadovoljstvo i veliko olakšanje jer zahvaljujući plemenitim čitaocima "Vesti" iz dijaspore, nećemo imati briga tokom zimskih dana - napominje Ružica Hegediš (51), prva i glavna domaćica, trošnog, ali srećom ispunjenog salaša.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Koke svakodnevno nose po desetak i više jaja, pilići dobro napreduju i svakodnevno su na ispaši, a i koze se redovno muzu, pa je na trpezi iz dana u dan bar po litar izuzetno zdravog kozjeg mleka.

- Očekujemo i prvi sir, za koji su zadužene Ružica i ostali, ženski deo porodice. Njega čine Sanela, Slobodanka i Marijana, koje vredno pomažu majci. Pronašle su specijalnu recepturu za pripremanje sira od kozjeg mleka i ne sumnjam da će to biti pravi specijalitet. Uprkos nemaštini, svesni smo da nas je do sada održala samo naša sloga i zajednička ljubav - ističe Andrija suznih očiju.

Mnogo je suza, ali od sreće i radosti proliveno poslednjih tridesetak dana u skromnom domu porodice Hegediš, koju kao da je sunce ogrejalo od kako su stigli darovi plemenitih zemljaka sa oba kraja zemljine kugle.

- Sve što su ovi divni i plemeniti ljudi, naši donatori izrazili kao želju, kao što vidite, mi smo ispunili i zbog toga smo naročito srećni. Kupljene su koze, koke i pilići, kao i prasići, knjige, odeća, obuća. Imamo ideju da u skorije vreme, ukoliko bude moguće, zapatimo i familiju zečeva od čega bismo takođe mogli da imamo korist. To će ujedno biti i na radost moje braće i sestara - nadovezuje se na reči svog oca i majke najstariji sin, 24-godišnji Slobodan, prisećajući se velike patnje i strepnje kako preživeti, koja je i te kako bila prisutna kod svih članova porodice.
 

Na redu ogrev

 

Za razliku od prošle Nove godine, kad su na prazničnoj trpezi imali samo korice hleba i margarina, ove zime porodica Hegediši će sigurno mnogo bogatije dočekati sve praznike.


- Žao mi je što nije preostalo novca za nabavku drva. Uspeli smo da nabavimo tek dva-tri kubika, ali to svakako nije dovoljno jer ložimo nekoliko peći, kako bismo zagrejali sve tri prostorije u kojoj spavaju deca. Biće valjda i za to - optimista je Andrija Hegediš, zaposlen u somborskoj fabrici akumulatora, čija primanja od tek 130 evra, kasne po nekoliko meseci. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online