Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Salaš ispunjen srećom i osmesima

Obećanje grupe dobročinitelja iz Kanbere, na čelu sa Ružicom i Đorđem Adamom, urednicima i voditeljima radijske emisije "Hajde da se družimo" na srpskom jeziku, da će i još pomagati jedanaestočlanu porodicu Hegediš iz salaša Gradina kod Sombora, ovi ljudi dobrog srca u potpunosti su ispunili.

Pomažu roditeljima oko domaćinstva: Najmlađi članovi porodice Hegediš
 

Saznali smo to kada je na našu adresu elektronskom poštom stiglo pismo Ružice Adam, inicijatora akcije sledeće sadržine:


" I ovog puta vam se javljamo sa lepim vestima. Kao što smo i obećali porodici Hegediš, prikupili smo za njih novčanu pomoć u iznosu od 1.000 dolara i to poslali na njihovu kućnu adresu. U dogovoru sa njima, oni će za taj novac kupiti ogrev za zimu, kao i veliku svinju. Drago nam je da im je sve pošlo nabolje i da će vreme pred nama učiniti da im život bude koliko-toliko lakši i bolji. Poslali smo im, takođe, i jedan kubik razne robe u kome je spakovana: odeća za decu i odrasle, zatim 36 kilograma praška za pranje garderobe, dosta kozmetike, sudova, posteljine, jorgana, 20 kilograma pirinča, slatkiša, svega čega smo mogli da se setimo.

Lista priložnika

Pored Ružice i Đorđa Adam iz Kanbere, novčanu pomoć za porodicu Hegediš uputili su: Đurđa sa porodicom, Janko Zarečac, Zoran Zarevac, Dana i Naum Trajceski, Slavica i Jovan Todorović, Maja i Sveto Račić, Tioviljka Jovanović, Slađa i Dušan Pavlović, Mira Stefanović, Rade Slavković, Danica i Dragan Pavkov, Milena i Miša Ćurčić, Rada Božić, Đorđe Ristić, Ružica Milošević, Anka Dmitrić, Pero Maljković, familija Novaković i Živorad Jovanović.

Život ste nam promenili: Ružica i Andrija Hegediš
 

Pošto nije sve moglo da stane u paket, dodali smo još dve velike torbe. Sve to bi trebalo da im stigne na kućnu adresu za osam do 10 nedelja. Ovom prilikom, takođe, želim da se zahvalim svim ljudima dobre volje i plemenitog srca, koji su svojim učešćem omogućili da se i ova humanitarna akcija uspešno završi..."


Koliko je ova pomoć radosti donela u trošnom domu Hegediša, ekipa "Vesti" je i sama mogla da se uveri, kada smo ih obišli kako bi njihove utiske verno preneli, kao i zahvalnost svim dobrotvorima širom sveta koji su njihov život pokrenuli sa mrtve tačke i omogućili da budućnost dočekaju širom otvorenih očiju i srca.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Ono što smo prvo saznali jeste da je njihovu sreću, u međuvremenu, za kratko prekinuo majstor za svinjokolj, koji se, mada je sve prethodno bilo dogovoreno, iznenada javio i otkazao svoj dolazak, pa je svinjokolj odložen za nekoliko dana.


- Planirali smo da se sve odigra kada reporter "Vesti" bude naš gost, ali eto "viša sila", pa je sve odloženo za nekoliko dana - započinje priču Ružica Hegediš.
U nastavku razgovora šaljivo ističe da je od supruga Andrije preuzela ulogu prvog domaćina i organizatora svih porodičnih aktivnosti.

Roba na putu

Raznu robu za Hegediše, tešku jedan kubik, koja je na putu za Gradinu, pripremili su: Mila Radulović, Dragana Reljić, Bogdanka Reljić, Violeta Vesković, Borka Jović, Ruža Travica, Dana Trajceski, Violeta Gogoievski, Prisila Samers, Đurđa sa porodicom, Mara Rajak i Ružica Adam.

- Šalu na stranu, Andrija je ovih dana u velikoj gužvi zbog posla. Čuo je da njegova Fabrika akumulatora ide u stečaj i da će najverovatnije ostati bez posla u portirskoj kućici ove nekada renomirane firme. To svakako nije lepa vest za našu porodicu u kojoj je on jedini zaposleni član i od čijih primanja plaćamo račune. Ali, šta da radimo. Moramo dalje. Zato smo najstariji sin i ja preuzeli na sebe obavezu oko nabavke drva i kupovine svinje, kako su naši dobročinitelji iz Australije i želeli. I posle gotovo desetodnevne potrage, pošto je prvobitna ideja bila da kupimo krmaču od 200 i više kila, nismo uspeli da to i ostvarimo. Tako velikih krmača za prodaju u Somboru i okolnim mestima jednostavno nema. U međuvremenu, iskrsla je povoljna ponuda, pa smo nabavili dve manje svinje. Jedna će, na žalost mališana, ovih dana "pod nož", dok ćemo drugu hraniti i ostaviti do proleća, kada nam ponestanu zalihe mesa i ostalih specijaliteta - priča Ružica Hegediš.


Osim dve svinje, za novac koji je stigao iz Kanbere, Hediši su kupili i tri kubika drva i tako rešili problem grejanja tokom hladnih zimskih dana, a napravili su i zalihe hrane.
- Kupili smo dva džaka brašna, šećer, ulje, so i ostale najpotrebnije namirnice. Koliko smo zahvalni tim dobrim ljudima iz daleke Australije teško je rečima opisati. Svojim razumevanjem i svesrdnom podrškom obasjali su srećom naš skromni dom. Neka im se u životu sve pozlati - rekao je Slobodan Hegediš, prvenac od ukupno devetoro Ružičine i Andrijine dece.


Pored dve svinje, farmu Hegedišovih čine i tri koze, koke i pilići, a sve potrebe ovih životinja namiruju najmlađi ukućani, koji ih mnogo vole i paze.


- Moram još da dodam da smo najveći deo duga za struju, zahvaljujući novčanom daru donatora iz Kanbere, takođe izmirili i sada spokojno dočekujemo prvi sneg i hladne zimske dane. Andrija je zajedno sa sinovima omalterisao i osposobio dva obora i jednu staru šupu u kojoj sad stanuju koke i pilići. Koke redovno nose po desetak jaja dnevno, tako da nam trpeza više nije prazna. A sad će je još obogatiti kobasice, čvarci i ostale mesne đakonije. Čini mi se da će to biti prva zima za nas bez gladi, muka i briga. Još jednom, hvala svim našim dobročiniteljima koji su nam to omogućili - poručila je Ružica.

Zahvalnost Beo-eksportu i Zenitu

- Zahvalnost dugujemo i menadžeru Beo-eksporta iz Liverpula, gospodinu Vasi Despotoviću za besplatan transfer novca, kao i kompaniji Zenit, koja će besplatno dostaviti robu na kućnu adresu porodice Hegediš. Mnogo pozdrava svim našim prijateljima i vernim slušaocima koji su se odazvali pozivu da pomognemo ovoj mnogobrojnoj porodici, znajući koliko im je pomoć potrebna - poručio je bračni par Adam.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za iskrenu sreću malo treba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online