Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 02.08.2013.
12:01
B. Grujić - Vesti - Foto: Vesti A

Deca nisu jela meso još od Božića

Trošni salaš na Gradini, na periferiji Sombora, u kojem živi, ili bolje reći preživljava jedanaestočlana porodica Hegediš, od pre neki dan ostao je bez struje i vode.

Oborile ih nesreće: Hegediš sa donatorima Adamovićima iz Nemačke
 

Dispečeri su posle nekoliko opomena i "progledavanja" kroz prste, došli i nesrećnu i siromašnu porodicu, zbog neplaćenih računa, ostavili najpre bez vode, a onda i bez struje. Pedesetčetvorogodišnji Andrija, glava porodice, jedini je stalno zaposlen u somborskoj fabrici akumulatora, ali od decembra nije primio ni jednu platu, na radnom mestu portira, na kojem je zaposlen, pa upravo zbog te činjenice računi za struju i vodu u ukupnim iznosima oko 300 evra za struju i 200 za vodu, jednostavno nisu plaćeni.

Nezvani gost

Vremenske nepogode uništile su zasad porodice Hegediš, a njihov omaleni salaš, nedaleko od šume, posetila je nedavno i lisica. "Ušla je noću u dvorište i očerupala dve koke koje su nosile jaja i pojela nekoliko pilića. Tu jednostavno ne možemo ništa", vajka se Ružica Hegediš.

- Znam krivi smo... račune nismo platili, ali recite mi odakle molim vas... - zavapio je Andrija i nastavio: - Iako sam teški invalid, imam velikih problema sa kičmom, a i u specifičnoj teškoj sam porodičnoj situaciji, u firmi su mi otvoreno rekli da do daljeg ne računam na skromnih 15.000 dinara koje sam do decembra prošle godine primao na ime ličnog dohotka. Situacija je od tada u kući više nego dramatična i uopšte ni sam ne znam kako smo preživeli supruga Ruža, takođe nezaposlena i naše devetoro dece - nastavlja uplakani Andrija.


Nesreća nikada ne ide sama. Nevreme i led koje je ovu porodicu zadesilo sredinom juna meseca, polupalo im je povrće i zasade paradajza, krompira i kupusa. - Tu smo videli spas, bar bismo imali za jelo, ali ovako ne znam kako ćemo - ubacuje se u priču Ružica Hegediš.

Ljubavlju protiv nevolja: Ruža sa malim Leom

Najstariji sin u porodici Hegediš, dvadesetrogodišnji Slobodan, godinu dana mlađa Sanela i devetnaestogodišnja Slobodanka, uporno i svakodnevno pokušavaju da pronađu bar neki sezonski posao, pa da roditeljima, braći i sestrama koliko-toliko olakšaju život.

Znaju da im brat Branislav Hegediš nije ni proslavio punoletstvo i 18 rođendan, jer roditelji tog dana u kući nisu imali novca ni za veknu hleba, a kamoli za neki sok ili rođendansku tortu. Mlađi, četrnaestogodišnji Boris, devetogodišnji Aleksandar, godinu dana mlađa Marijana i dvoje najmlađih, šestogodišnji Igor i dvoipogodišnji Leo, samo mogu da maštaju i sanjaju o čokoladama, sladoledu, limunadi i ostalim poslaticama...

Samo - popara

- Moja Ružica svakodnevno deci za ručak pravi poparu, jer drugo nema šta. Meso deca nisu videla još od Nove godine i Božića, to im je bila poslednja gozba - objašnjava Andrija, koji je od prethodne donacije čitalaca "Vesti" uspeo da sredi pumpu za vodu i osposobi bar kupatilo za kupanje u kući.
Ali sada se i to pokazalo kao beskorisno, s obzirom na to da je dovod vode u kuće presečen zbog duga.

- Deca su nam zlatna, marljivi su i radni, svi su pomagali, oni stariji momci su sa mnom kopali bunar i popravljali pumpu za vodu, ali eto baš smo nesrećni. Led nam je uništio i kompletan rod zasađenog graška, pasulja i boranije... A toliko smo se nadali da ćemo jesti plodove vlastitog truda i znoja. Sada na sve te nesreće stižu nove.

- Ostadosmo i bez struje i bez vode. Sinji kukavci... ne znamo šta smo zgrešili i kako ćemo dalje - pita se Andrija i ko zna po koji put ponavlja: - Ne molimo za pomoć, mi bismo da sami zaradimo, ali lošu nam budućnost sudbina zacrtala... - kaže Hegediš, glava ove brojne porodice, koju su reporteri "Vesti", baš kao i sve štićenike Humanitarnog mosta, nedavno posetili.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online