Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 05.03.2013.
12:01
B. Grujić - Vesti - Foto: A

Oca tri puta skidali sa konopca

Janoš Pap, 54-godišnji bivši pekarski radnik iz prigradskog naselja Mužlja kraj Zrenjanina, sa svojom sedmočlanom porodicom u kojoj je troje teško mentalno bolesne dece, jedva sastavlja kraj s krajem. Bolesna je i 44-godišnja supruga Zvezdana, a sa bolešću se bori i 90-godišnja majka Eržebet, koja je nepokretna. Zdrav je samo 17-godišnji Peter. Od očaja, Janoš je psihički oboleo, pokušavši čak tri puta da se ubije...

Žive u začaranom krugu bede: Janoš Pap sa porodicom
 


- Dobri ljudi su moja poslednja nada. Mnoge su me nepravde pogađale u ovom jadnom životu. Ostao sam bez posla nakon 16 godina rada po privatnim pekarama, a pre toga u Naftagasu. U radnoj knjižici upisane su mi samo četiri godine radnog staža. Redovno se prijavljujem birou rada, bio sam i na komisiji, ali su me odbili za invalidsku penziju. Predloženo mi je ili da se doškolujem i obučim za neki zanat gde trenutno ima posla ili da čekam... Toliko sam depresivan i nemoćan da sam u tri navrata pokušao samoubistvo. Bukvalno su me skidali sa konopca... - započinje tužnu priču Janoš Pap.

Očajan i nemoćan: Janoš Pap sa ćerkom
 


Da zlo bude veće i Zvezdana je pre četiri godine obolela od multiple skleroze i otežano se kreće. Sinovi, 21-godišnji Kristijan i 16-godišnji Imre, mentalno su zaostali, a Peter pohađa srednju ekonomsku školu i uči za kuvara.


- Najstariji Kristijan tek sad uči bravarski zanat, ali njegovo mentalno stanje nikako nije za samostalan rad, ništa ne može da uradi sam bez nadzora vaspitača u specijalnoj školi "9. maj" u Zrenjaninu. Slično je i sa Imreom, koji pohađa osmi razred osnovne škole, iako mu je punih 16 godina. Najkritičnija situacija je sa Julijanom, koja ne može samostalno ni da uči, niti da odlazi u specijalnu školu, pa je svakodnevno i odvodim i dovodim. Živimo od 19.000 dinara socijalne pomoći. Srećom, nedavno smo ćerka i ja dobili besplatne mesečne autobuske karte, pa nam je bar sa te strane lakše. Škola je od naše kuće udaljena petnaestak kilometara. Julijana se trudi i hoće, na primer, da opere sudove, ali ja posle obavezno moram da sve to ponovo uradim - vidno utučen Janoš nastavlja da priča o svojim nevoljama kojima kraja nema.

Kontakt adresa

- Nisam u mogućnosti da izdvojim 6.500 dinara i dobijem dozvolu za pecanje. Važniji su lekovi za suprugu, majku i decu, a sve moram sam da plaćam. Ta dozvola bi mi olakšala život, pecanje smiruje živce, a ulov bi i te kako obogatio našu trpezu. Nijednom detetu poslednjih deset godina nismo obeležili rođendan, ne sećam se kada su okusili čokoladu - govori Janoš koji je u veoma teškom psihičkom stanju.
Porodica Pap u kući nema fiksni telefon, a broj mobilnog je: +381600290559. Adresa je: Ulica braće Fugaroši 97, 23 000 Mužlja kod Zrenjanina. Ukoliko želite da pomognete ovoj porodici, na usluzi vam je i Redakcija našeg lista.


Porodica Pap, kako kaže Zvezdana ima još jednog člana, Dragana, koji je njen sin iz prvog braka. Janoš ga je prihvatio. Podigli su ga zajedno, nedavno se oženio i sa suprugom živi u obližnjem selu Itebeju, a dobio je i posao u kompaniji Agroživ.


- Zaista veoma teško živimo, od bedne socijalne pomoći čak oko 5.000 dinara ode samo na račune za vodu i struju. Za hranu se snalazimo, a najkritičnija je situacija sa drvima. Tokom leta nabavim nešto malo granja koje kasnije sušim i pripremam za zimu, ali sve je to nedovoljno, a ovim jednim starim smederevcem grejemo tri prostorije u kojima živi i spava nas sedmoro. Svakodnevno nam treba pet-šest vekni hleba. Mleko i meso su za nas misaona imenica. Dok sam radio kao pekar, bar smo imali nekoliko vekni hleba besplatno, a danas nemamo ni to. Prinuđen sam da zbog bolesne dece po ceo dan budem kod kuće uz njih i da ih pratim u školu jer su majka i supruga nepokretne. Kuvam, perem, peglam i pokušavam da ponešto uzgajim u bašti od povrća, ali ove jeseni nisam imao sreće. Što god sam posejao nije niklo, čak ni krompir - razočarano ističe Janoš, uz napomenu da je kućerak u kojem žive veoma trošan, krov prokišnjava i svakog trenutka može da im se sruši na glavu.
 

Bolest ih vezala za krevet

Devedesetogodišnja baka Eržbet preživela je tešku operaciju, posle koje je ostala nepokretna.
- Ne znam iz kojih razloga patronažna služba ne dolazi kod nas, pa sam par puta bio prinuđen da majku na rukama nosim nekoliko kilometara do Doma zdravlja, ovde u Mužlji. Jednom smo pozajmili invalidska kolica, ali smo morali da ih vratimo komšijama, jer su i njima potrebna. Da ih imamo, bilo bi nam mnogo lakše - kaže Janoš.
Supruga Zvezdana, nekadašnja radnica u Fabrici cipela u Zrenjaninu, ima progresivni oblik multiple skleroze. Po kući ne može ništa da uradi, ni do toaleta ne može samostalno.
- Imam sve potrebne upute i nekoliko puta mi je zakazivan pregled, ali mi jednostavno nemamo novca, a za sve to je potrebno oko 200 evra. Pokušavala sam da dobijem invalidsku penziju, no bez obzira na sve lekarske potvrde, imam prava samo na tuđu pomoć - priča Zvezdana, koja osim što teško hoda, otežano i priča, pa često suprug i deca i ne razumeju šta želi da im kaže.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online