Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 28.02.2013.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: M. Ćirić, Vesti A

Sa samo godinu dana upoznala radost darivanja

Sofia Bulatović ima samo godinu dana i najmlađa je donatorka koja je dopratila do beogradskog Dopisništva "Vesti" pomoć svojoj maloj zemljakinji sa Kosova. Njenu garderobicu, nošenu od rođenja, opranu ispeglanu i uredno složenu u veliku putnu torbu veselog desena, a igračke u najveću plastičnu kesu koju je moguće naći, spakovali su roditelji, majka Ivana Prelić iz Toronta i otac Mileta - Miša Bulatović iz Beograda.

Srećna porodica: Sofia sa tatom Mišom i mamom Ivanom
 

Stalno mesto stanovanja ova devojčica za sada nema. Ona je mala građanka sveta koja živi na relaciji Beograd - Toronto, prateći životni ritam majke Ivane, Beograđanke, koja je pre 15 godina otišla u daleku Kanadu ne razmišljajući o povratku.
A onda se desila ljubav, krunisala ju je Sofia i Ivani više nije bilo važno gde, nego s kim i kako živi.


- Ja sam još uvek jednom nogom u Torontu, a drugom u Beogradu. Sofia je uvek sa mnom, a dokle će tako ne zavisi od nas nego administracije - kaže Ivana Prelić, nežno gledajući ćerkicu koja se ugnezdila u očevom krilu i očice uprla u pakete, kao da očekuje da se pojavi devojčica o kojoj joj je mama pričala.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Tata Miša ne može da pomogne da porodica brže bude na okupu. Ostaje mu samo da izdrži "službeni put" supruge i ćerke. Ti rastanci, otkriva nam mladi bračni par, i nisu tako loši jer se jedni drugih toliko užele da je svaki trenutak koji provedu zajedno jedino ljubavlju ispunjen i zauvek u srcu upisan.


 

Svako ima svoje "jao"

- Pogrešna je predstava u matici da ljudima u dijaspori teku med i mleko. U jednom periodu i ja sam se našla u veoma teškoj materijalnoj situaciji u Kanadi i do kraja života pamtiću koliko mi je značila pomoć koju su mi ljudi dobre volje pružili. Biću vrlo srećna ako Katarini bude odgovaralo sve što dobije i ako njeni roditelji osete olakšanje i radost kao ja kad sam se našla u nemilosti sudbine.

Kada je u Torontu, Ivana čita "Vesti", a od kada je Sofiju rodila Humanitarni most postao je njena omiljena rubrika.


- Mene je dete promenilo, učinilo boljom, širokogrudijom. I ranije su me priče o bolesnoj, gladnoj, goloj i bosoj deci pogađale, ali nisam osećala tako snažnu potrebu da pomognem u granicama svojih mogućnosti niti bes što ne mogu da utičem da svet bude pravednije uređen - priča Ivana o motivima koji su nju, njenog supruga i ćerku doveli kod nas ruku punih korisnih poklona.


Pre dolaska nisu imali jasnu predstavu kojem detetu bi Sofijine stvari najviše trebale i po veličini odgovarale. Posle zajedničkog prelistavanja Humanitarnog mosta u poslednjih nekoliko meseci, odluka je pala da vlasnica ove lepe garderobe bude osmomesečna Katarina Stanojković iz sela Sušice kod Štrpca, jedanaesto dete majke Ljiljane i oca Radovana kome su se obradovali kao da je prvo, a kako je prevremeno rođeno i jedva preživelo, pružaju mu više pažnje nego svim ostalim ćerkama i sinovima.
 

Najlepše obučena beba: Katarina sa Natalijom i Darkom
 

- Tako sam srećna što je Katarina upravo sa Kosova jer tamo ni oni koji su materijalno zbrinuti ne mogu svojoj deci mnogo da pruže, a pre svega slobodu kretanja. Meni i suprugu, pa čak i Sofiji ovako maloj takav život bi bio nepodnošljiv. Divim se svim tim ljudima koji imaju snage da žive u getu, a bračnom paru Stanojković što su smogli smelosti da na svet donesu toliko dece... - rekla je iskreno oduševljena Ivana Prelić gledajući slike male Katarine, ali i ostale dece, koja odišu zdravljem i vedrinom.
Oduševljenje majke i oca prenelo se i na malu Sofiju pa je porcelanski belo lice, svojstveno deci velegrada, poprimilo boju njenih malih vršnjaka, kao i osmeh koji otkriva pravilan niz tek izraslih zubića.

Buduća manekenka

Istog dana kada je paket stigao u 30 kvadrata kućerka u kome žive Stanojkovići, javio nam se 17-godišnji Jovica, najstariji Katarinin brat i desna ruka majke Ljiljane od kada je glava porodice, otac Radovan pao u postelju.


- Katarina je najbolje obučeno dete u selu, a možda i na Kosovu. Sve joj odgovara što je dobila, a igračkama su oduševljeni i Anđelija i Jugbogdan. Rekao sam mami da će Kartarina kad poraste biti manekenka. Ja pamtim da su se mlađa braća i sestre bunili kad ih je mama presvlačila. Katarina, međutim, uživa, čak i kada je dograbe Natalija ili Darko, prilično nespretni - rekao je Jovica, zahvalivši se u ime roditelja, braće i sestara maloj Sofiji i njenim roditeljima na novim darovima.


Svog prvog donatorstva jednogodišnja Sofija neće se sećati, ali će u njoj stvarati osećaj blaženstva kad god joj roditelji budu pričali o danu kad je postala članica velike porodice Humanitarnog mosta, a ova priča objavljena u "Vestima" ostaće pisano svedočanstvo koje će se čuvati kao porodično blago.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spas od nevolja u pravi čas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online