Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 23.01.2014.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Vesti A

Spas od nevolja u pravi čas

Tokom božićnih i novogodišnjih praznika porodica Damnjanović iz Sidneja mislila je na osmočlanu porodicu Ničić, koja je i ovu zimu dočekala u ledenoj prostoriji uz šporet na drva, u kontejnerskom naselju u Gračanici, uputivši im novčani dar u vrednosti od 500 dolara. Zbog nemogućnosti da ponovo posetimo ovu porodicu i lično im uručimo dar pristigao posredstvom Redakcije "Vesti", kao i dobre želje njihovih donatora, morali smo da pronađemo drugi način kako bi se prilog našao u njihovim rukama.

Muče se u 15 kvadrata: Dragan Ničić sa bratom i sestrom
 

Pošlo nam je za rukom da im nedavno, vrednu donaciju prosledimo na kućnu adresu, što je Ničiće silno obradovalo.

Obećanje, ludom radovanje

- Skoro su nam obećali da će nam izgraditi kuću, tačnije nova srpska vlast. Šta da vam kažem... Ne verujem im ništa, dok se to ne dogodi. Godinama prolazimo kroz razne muke i svi su nas zaobišli kada je konkretna pomoć u pitanju. Važnije je bilo da dobiju oni koji već imaju, možete i sami da pretpostavite kako to ide. Zato i ne možemo da se oslonimo na bilo kakve priče - zaključila je Nataša.

- Zahvaljujem se tim dobrim ljudima do neba. Bog im podario svako dobro i sreću. Moram da kažem da je njihova pomoć stigla u više nego dobar čas. Sva deca su mi bolesna. Uhvatio ih je virus, pa sad muke mučim da ih oporavim. Zato mi je svaki dinar dragocen za lekove i hranu. Samo za najstariju ćerku Draganu, koja je slepa i nepokretna, moraću da izdvojim popriličnu sumu, a sve što preostane i za ostalu dečicu. Kad su oni namireni, mirna sam i ja. Samo da ozdrave, pa ćemo se za ostalo nekako snaći, kao i do sad. Nema nam druge, takva nam je sudbina - rekla je u dahu Nataša Virijević-Ničić, majka šestoro dece.


Pokušavajući da se izvuku iz bede, podsećanja radi, Ničići su konkurisali za stan kod kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice. Iako su težak socijalni slučaj, a najstarija ćerkica je ozbiljno bolesna, nažalost, za komisiju koja je dodeljivala stanove, to nisu bili dovoljno dobri razlozi da im obezbedi krov nad glavom.


 

Nataša Ničić sa najmlađim sinom

Priča o Ničićima, čiji se život već šestu godinu odvija u 15 kvadrata negihijenskih uslova i skučenom prostoru u kontejnerskom naselju u Gračanici, čitaoce "Vesti", ipak, nije ostavila ravnodušnim. To su dokazali Damnjanovići, redovni učesnici u mnogim humanitarnim akcijama, koji su im pomoć poslali već drugi put.

Znajući da ova siromašna porodica živi od socijalne pomoći i nadoknade za tuđu negu i pomoć za najstariju ćerku Draganu (16), što ni izbliza nije dovoljno za osam gladnih usta, otuda i želje dobrotvora izdaleka da im olakšaju poteškoće sa kojima se svakog dana suočavaju.

Osim nemaštine, zajedničkog kupatila koje dele sa još 30-ak ljudi koji, takođe, žive u kontejnerskom naselju, svi oni svakodnevno su suočeni sa nestašicom vode i isključenjima struje koje im dodatno zagorčavaju život.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online