Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
20:35
Srna A

"Srbi na Kosovu nikada neće prihvatiti odvajanje od Srbije"

Sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković poručio je iz Lapljeg sela kod Gračanice da Srbi moraju da izbegnu "srpsko-srpski sukob", da nemaju druge države osim Srbije te da se mora pomoći očuvanje državnih i nacionalnih interesa na prostorima južne pokrajine.

Tanjug
Sačuvati nacionalni interes Srbije na Kosovu: Nikola Selaković u Gračanici

Na okruglom stolu pod nazivom "Kosovo i Metohija, promena politike ili ne i kako dalje", koji je organizovao Srpski nacionalni forum, Selaković je istakao da je Kosovo u ustavno-pravnom okviru Srbije i da je ključno pitanje kako sačuvati nacionalni interes države Srbije na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da postoji srpsko-srpski i srpsko-albanski problem na Kosovu i Metohiji, ali i problem sa međuanarodnom zajednicom, čija ogromna većina podržava jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Manevarski prostor za delovanje Srbije je ravan glavi čiode i zato Srbi sa Kosmeta moraju prihvatiti činjenicu da je pitanje unutrašnjeg dijaloga bilo stavljeno ad akta u proteklim decenijama i da je iz fioka izvučeno zahvaljujući odlučnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se reši srpsko-albanski problem - naveo je Selaković.

On je naglasio da je ključno pitanje kako zaustaviti dalje opadanje broja đaka ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u centralnoj Srbiji i Vojvodini, te napomenuo da je alarmantan podatak da se u Srbiji dnevno smanjuje broj stanovnika za sto lica.

- Srbi sa Kosova i Metohije, s ciljem jačanja jedinstva, moraju izvući pouku iz ne tako davne prošlosti, kada su Albanci postajali jedno biće za razliku od današnjeg razbijanja srpskog nacionalnog korpusa i unutrašnjih srpsko-srpskih sukoba - naglasio je Selaković.

Sa okruglog stola, kome su prisustvovali i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i rukovodstvo Srpske liste, poručio je da Srbi neće prihvatiti bilo kakvo odvajanje od matične države Srbije i da podržavajući politiku Aleksandra Vučića očekuju veće prisustvo predstavnika državnih institucija u srpskim sredinama, kao i sasijecanje korupcije i vladavine kriminalnih klanova.

Okruglom stolu nisu prisustvovali predstavnici privremenih organa u srpskim opštinama, kao ni predstavnici srpskih institucija i ustanova.

Selaković je sa Kozarevim prije dolaska u Laplje selo posjetio Pasjane, srpsko selo u opštini Gnjilane, i Parteš u kome je formirana kosovska opština sa istoimenim nazivom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online