Sreda 07.03.2018.
20:35
Srna

"Srbi na Kosovu nikada neće prihvatiti odvajanje od Srbije"

Tanjug
Sačuvati nacionalni interes Srbije na Kosovu: Nikola Selaković u Gračanici

Na okruglom stolu pod nazivom "Kosovo i Metohija, promena politike ili ne i kako dalje", koji je organizovao Srpski nacionalni forum, Selaković je istakao da je Kosovo u ustavno-pravnom okviru Srbije i da je ključno pitanje kako sačuvati nacionalni interes države Srbije na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da postoji srpsko-srpski i srpsko-albanski problem na Kosovu i Metohiji, ali i problem sa međuanarodnom zajednicom, čija ogromna većina podržava jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Manevarski prostor za delovanje Srbije je ravan glavi čiode i zato Srbi sa Kosmeta moraju prihvatiti činjenicu da je pitanje unutrašnjeg dijaloga bilo stavljeno ad akta u proteklim decenijama i da je iz fioka izvučeno zahvaljujući odlučnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se reši srpsko-albanski problem - naveo je Selaković.

On je naglasio da je ključno pitanje kako zaustaviti dalje opadanje broja đaka ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u centralnoj Srbiji i Vojvodini, te napomenuo da je alarmantan podatak da se u Srbiji dnevno smanjuje broj stanovnika za sto lica.

- Srbi sa Kosova i Metohije, s ciljem jačanja jedinstva, moraju izvući pouku iz ne tako davne prošlosti, kada su Albanci postajali jedno biće za razliku od današnjeg razbijanja srpskog nacionalnog korpusa i unutrašnjih srpsko-srpskih sukoba - naglasio je Selaković.

Sa okruglog stola, kome su prisustvovali i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i rukovodstvo Srpske liste, poručio je da Srbi neće prihvatiti bilo kakvo odvajanje od matične države Srbije i da podržavajući politiku Aleksandra Vučića očekuju veće prisustvo predstavnika državnih institucija u srpskim sredinama, kao i sasijecanje korupcije i vladavine kriminalnih klanova.

Okruglom stolu nisu prisustvovali predstavnici privremenih organa u srpskim opštinama, kao ni predstavnici srpskih institucija i ustanova.

Selaković je sa Kozarevim prije dolaska u Laplje selo posjetio Pasjane, srpsko selo u opštini Gnjilane, i Parteš u kome je formirana kosovska opština sa istoimenim nazivom.

2024 © - Vesti online