Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 05.07.2012.
12:01
S. Aleksandrić - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Srce široko poput ravnice

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine sigurno je ponos ne samo Novosađana, nego i cele pokrajine. U tri klinike (pedijatrija, hirurgija i klinika za habilitaciju i rehabilitaciju) godišnje se leči od 12.000 do 14.000 najmlađih pacijenata, obavi oko 3.000 hirurških intervencija i 130.000 pregleda.

Zahvalnica: Dr Jovan Vlaški
 

Reporteri "Vesti" posetili su nedavno ovu ustanovu kako bi njenim čelnicima uručili novčanu donaciju od 1.000 AUD, dar Kluba Vojvodina i Folklorne grupe Slobino jato iz Melburna u Australiji u čijoj žiži interesovanja su oduvek bili najmlađi zemljaci.


Ova donacija bila je prilika i da donatorima bliže prikažemo Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, na čiju adresu su pomoć uputili, uslove za lečenje, ali i uslove i za rad lekara i drugog medicinskog osoblja.
 

Opasni nestašluci

Pitali smo glavnu sestru Instituta Oliveru Kačavendu, zbog čega je ovih dana najviše "boli glava". Nije dugo razmišljala:
- Počeo je raspust i samo prividno u bolnici nema mnogo pacijenata. Ali, vreme je opuštanja i bezbrižne igre, a to zna da bude i opasno za decu. Zato leti naša ortopedska služba ima više posla, mali pacijenti dolaze sa lomovima ruku i nogu, bude tu malo veća gužva, ali sve zbrinemo.

U bolnici je sve prilagođeno malim pacijentima, lepo uređen prostor kojim dominiraju tople boje, ljubazno, nasmejano osoblje, koje prenosi mir na često uplašene i zabrinute roditelje čija se deca ovde leče. A da bi zaista radili onako kako žele i godinama se trude, zaposleni su morali da ulože mnogo energije. Svesni su u kakvim uslovima funkcioniše zdravstvo u Srbiji, ali su još svesniji da njihovi pacijenti ne bi trebalo da trpe. Timu od 750 zaposlenih koji dobro funkcioniše, podrška dobronamernih zemljaka uvek je dobrodošla.


- Lepo je što su nas se naši setili u belom svetu. Zahvaljujem im se i obećavam da će ovaj novac biti iskorišćen za dobrobit dece. To je naš zajednički cilj - kaže dr Jovan Vlaški, pomoćnik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.
Svaka donacija je dobro došla jer su za rad ove kuće na mesečnom nivou potrebna znatna sredstva. Samo za nesmetan rad laboratorije i sve prateće analize neophodno je 2,5 miliona dinara.

Vežbe: Mali Vojvođanin sa terapeutom
 


 

Sve za male pacijente

Klinika za habilitaciju i rehabilitaciju smeštena je u novoj zgradi i opremljena u skladu sa savremenim trendovima lečenja. Godišnje se ovde pregleda oko 6.000 dece, realizuje 40.000 različitih fizikalnih tretmana i oko 5.000 tretmana u radnoj terapiji, a hospitalizuje se oko 8.000 dece. Omogućeno je i da tokom lečenja uz najmlađe pacijente bude i jedan roditelj. Sve je učinjeno da mališani što manje osete bolničku atmosferu i da se kući vrate zdravi.

Delovi klinike su renovirani, neki su i novijeg datuma, ali ono o čemu se posebno vodi računa jeste praćenje savremenih tehnologija i dijagnostike, čime bi se poboljšale zdravstvene usluge. A to je i najskuplje. Lečenje pacijenata, pored stacionarnog, obuhvata i jednodnevnu hirurgiju koja predstavlja svetski trend u zdravstvenim ustanovama. Poslednjih godina usvojena je i laparoskopija, artroskopija, kao i neuroendoskopska hirurgija.


- Sve što se koristi u operacionoj sali ima svoj vek trajanja. Zato su nam elektrokautneri za izvođenje malih rezova i zaustavljanje krvarenja, bez kojih je nezamisliv rad u savremenoj hirurgiji, uvek potrebni. Delovi za pojedine aparate u samoj sali, koji se često menjaju, koštaju između 100.000 dinara i 2.000.000 dinara. Injektomati, infuzione pumpe, pulsni oksimetri, respiratori, takođe spadaju u aparaturu koja nikada nije višak - nabraja glavna sestra Instituta Olivera Kačavenda, dobri duh bolnice, koja zna kako diše svaki pacijent, ali i sa kakvim problemima se suočavaju njene kolege.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Plemenitim zemljacima iz Australije, iz Kluba koji nosi naziv pokrajine, i koji su verovatno poreklom iz Vojvodine, kao i članovima Folklorne grupe Slobino jato, domaćini su poručili da su uvek dobro došli u ovu kuću, a u "Vestima" će ih sačekati zahvalnica da ih uvek podseća kako njihov plemeniti gest nije zaboravljen.

Potrošni materijal najvažniji

Predsednica Kluba Vojvodina Rada Ovuka poručila je nakon zabave na kojoj je prikupljeno 1.000 australijskih dolara da se nada da će novca biti dovoljno da sva deca na lečenju dobiju po jednu čokoladu i ne sluteći da ova suma za dečju bonicu ima isti značaj kao infuzija za iscrpljenog pacijenta. Novac će biti utrošen za kupovinu svakodnevnog potrošnog materijala, a nabavka novih aparata ili delova za postojeće biće moguća ako se ove ustanove sete i drugi zemljaci na radu u dijaspori.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online