Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 11.11.2011.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Lekovi obezbeđeni, dugovi izmireni

Poslednjih mesec dana srce 58-godišnjeg Dušana Arsića iz Malog Zvornika ujednačenije kuca. Bio je to mesec mira i za suprugu ovog rekordera Podrinja po broju dnevno popijenih tableta, koji se za sada drži na 42.

Ima kompletnu terapiju: Dušan Arsić
 

- Stigla nam je i druga pošiljka leka "unat" (generički naziv "torasemide") od anonimnih donatora iz Ciriha. Pre šest godina Dušanu je prepisan, toliko traje i akcija Humanitarnog mosta, a tek je ova divna žena i zdravstvena radnica uspela da mu obezbedi već dve doze. Za tako kratko vreme redovnog uzimanja tableta, moj muž je kao preporođen. U istoj pošiljci bili su i nitroglicerinski flasteri i nekoliko kutija "paracetamola". Umesto hvala, reći ću ono što će našoj novoj dobrotvorki i njenom bračnom drugu biti značajnije. Njihovom zaslugom odmorio se moj Dušan od pritiska u grudima i bolova u nogama. Otoci su se umanjili i može više da se kreće, a ja ne moram da trčim kući da ga obilazim u toku radnog vremena. U njegovoj bivšoj firmi, primili su me na određeno vreme na mesto spremačice jer Dušanova penzija nije dovoljna da podmiri sve što mora da se donese iz apoteke - kaže Biljana Arsić, tehničar po struci, čija se forma ugasila, a ona ostala bez posla nedugo pošto joj je suprug pao u postelju.


I tako već desetak godina Dušan Arsić vodi borbu sa bolešću, a Biljana se ne libi, ni da radi, ni da moli, ni da pozajmljuje novac da bi mužu produžila život i učinila mu ga kvalitetnijim i sadržajnijim. Čitaoci "Vesti" njeni su glavni saveznici, kao što su Dušanu medikamenti koje mu obezbeđuju.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Još jedan anonimni donator nedavno nas je pozvao telefonom iz Hamburga, a nije prošlo ni nedelju dana, na vratima nam je pozvonio njegov rođak i doneo pet kutila leka "plavix" i 50 evra. Oboje smo bili veoma ganuti i zaista bismo bili najsrećniji da dobrotvora iz Hamburga i ove divne ljude iz Ciriha dočekamo u našem stanu, da nam učine još jednu malu uslugu - pruže nam mogućnost da im stisnemo ruku i da ih zagrlimo... - priča Biljana Arsić, pitajući se ko je upalio lampu i osvetlio njihovu muku da podseti ljude dobre volje iz dijaspore koliko za njihovom pomoći vape.

Na usluzi donatorki iz Nice

Obećanje da će Dušanu Arsiću obezbediti "plavix", nezamenljiv u terapiji srčanih bolesnika koji su preživeli infarkt, održao je Ilija - Miki Vujović iz Pariza, zdravstveni radnik, penzionisan zbog sličnih srčanih tegoba. Njegova sreća je, kako kaže, što se leči u zemlji gde su lekovi dostupni teškim bolesnicima i zato je spreman da učini sve da pomogne zemljacima u otadžbini. Čini to godinama i jedan je od najistrajnijih članova velike porodice Humanitarnog mosta.


Osim tri kutije ovog skupog leka, on je Dušanu doneo i pošiljku naše čitateljke iz Nice u kojoj su tablete, zamena za "plavix", nitroglicerinski sprej i pismo u kome Dušanu objašnjava da ove lekove koristi njen suprug, po preporuci jednog od najboljih kardiologa na Azurnoj obali.


- Od Mikija Vujovića smo već dobijali lekove. Hvala mu na novim, hvala mu i što je bio na usluzi dobrotvorki iz Nice kojoj se svim srcem zahvaljujem, a njenom mužu želim dug život - rekla je Biljana Arsić.


Na ovu misao došla je kada se posle duže pauze javio Malozvorničanin Ćazim Krnjić iz Holandije. Dušan i on odrasli su u komšiluku, a kad su došla zla vremena, ona su ih razdvojila, ali ne i zavadila. Zato su reporteri "Vesti" često bili u prilici da pišu o novčanim donacijama i pošiljkama lekova Krnjića koje je Dušan kvasio suzama radosnicama, sećajući se dana kada im se činilo da se može i nebo dohvatiti, ali ne i da će jedan u postelji za pomoć moliti, a drugi u pečalbi raditi.

Hvala, Joksići: Aktivisti u "Svetom Luki"
 


- Pripremali smo se za put u Beograd. Bilo je vreme za Dušanov kontrolni pregled. Kako sam skupila novac ne bih mogla da vam objasnim. Pred sam polazak stiže nam 400 evra od ovog Duletovog drugara. Javio se i telefonom. Kaže, dugo nije ništa pročitao u "Vestima" o nama pa je zaključio da smo krizu prevazišli. Shvativši da nije tako, požurio je da nam pomogne. Izdvojio je 200 evra, a u razgovoru sa tamošnjim prijateljima i poznanicima i mi smo bili tema. Boško Radović dodao je 100 evra, Drago Paunović i Dejan Kuzmanović po 50, tako da je do nas stiglo 400 evra. Ako se za lek ne kaže hvala, za novac se kaže i Dule i ja poručujemo Ćazimu Krnjiću da smo ponosni što smo sugrađani i molimo ga da se zahvali ovim priložnicima - rekla je Biljana Arsić i dodala da je novca bilo dovoljno za kontrolni pregled, ali i da izmiri dugove u apoteci, nastale pre nego što su pošiljke čitalaca "Vesti" ponovo počele učestalo da stižu.
 

Lekovi Ambulanti milosrđa

Miki Vujović doneo je i torbu lekova različite namene, od insulina za dijabetičare, do sprejova i rastvora bez kojih ne mogu astmatičari u vreme kada se smenjuju godišnja doba. Bilo je i lekova za srčane bolesnike, ali i običnih aspirina i sve to uručeno je Ambulanti milosrđa "Sveti Luka".


U pripremi ove pošiljke Mikiju Vujoviću pomogli su: Rose Lončar, Živka Mančić, Bojana R. S, Vojkan Simić, Lazar Vitorović, Mića Aleksić, Mirko Đorđević, Dragoljub, bračni par Šipčić, Milivoje i Pauna Stojšić.


- I ovu pošiljku besplatno je prevezao autobus Fudeksa. Samo tako udruženi možemo pomoći našem narodu da prevaziđe novu krizu koja je, istina, pogodila ceo svet, ali Srbiju posebno, imajući u vidu nedavnu prošlost, obeleženu sankcijama i ratovima - rekao je Vujović pozivajući zemljake da zbiju redove i svi pomognu u granicama svojih mogućnosti, pre svega bolesnim zemljacima.


Srećna slava!

Sekretar "Svetog Luke" preuzeo je u beogradskom Dopisništvu "Vesti" i novčanu čestitku, 70 AUD, kojom su Ljiljana i Slobodan Joksić iz Sidneja uveličali slavu Ambulante milosrđa.


"Cenjenim i požrtvovanim lekarima i svim dobrim ljudima koji ulažu sebe da pomognu opstanak Ambulante 'Sveti Luka', čestitamo praznik Svetog apostola Luke sa željom da budu od Gospoda blagodatno nagrađeni, da ih služi dobro zdravlje, a trud i rad nagrađeni opstankom Ambulante, utočišta nevoljnika..."


Aktivisti "Svetog Luke", po rečima Pupovca, poslaće zahvalnicu Joksićima, našim vernim čitaocima i dokazanim humanistima, koji milosrdnim delom obeleže svaki pravoslavni praznik.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za nas je ovo spas!
HUMANITARNI MOST Da spasemo i drugu decu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online