Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 12.05.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Humanost ni godine ni kilometre ne broji

Od trećeg novembra prošle godine, kada je razorni zemljotres pogodio Kraljevo i okolinu, trajala je prepiska našeg čitaoca Đorđa Čordaševića iz Toronta i Alfa banke u Beogradu. Uzalud su bili svi nalozi i ovlašćenja overena u konzulatu, koje je ovaj neumorni 90-godišnji penzioner prikupljao i slao kako bi se sa njegovog penzionog računa isplatilo Kriznom štabu razrušenog grada 50.000 dinara.

Želeo je Đorđe Čordašević da za novogodišnje, božićne i svetosavske praznike obraduje bolesne i siromašne mališane slatkim darovima koje bi, kao i ranijih godina, kupovali i delili reporteri Humanitarnog mosta, novcem od njegove penzije zarađene u otadžbini. Nalozi da se novčana pomoć uputi sa tog računa brojnim štićenicima Humanitarnog mosta završavali su u fiokama bankarskih biroktrata.

Pomoć ovog dobrotvora ipak je stizala do onih zbog čije sudbine je najviše suza sa lica obrisao. Odvajao je od pomoći koju mu Kanada daje i koja se, kako tvrdi, prema njemu odnosi kao majka, za razliku od Srbije, zle maćehe.
 

ŽIVI ZA DRUGE: Đorđe Čordašević u "Vestima"
 








- Nije bilo drugog rešenja nego da uzmem avionsku kartu i krenem za Beograd. Novac od penzije dajem u Humanitarne svrhe od kada smo pokojna supruga i ja odlučili da odemo u Kanadu gde su nam deca i unuci. Sve je savršeno funkcionisalo poslednjih sedam-osam godina od kada sam najviše donacija slao preko Humanitarnog mosta.

U "Vestima" mogu da pročitam kome je pomoć potrebna, da dobijem povratnu informaciju kako akcija teče i da li se oporavilo dete, invalid, samohrana majka i njena deca, da li je stala na noge izbeglička porodica, svako kome sam pomoć upućivao.

Tekstove sam fotokopirao i slao u banku ne bi li se bar malo otopila ta srca ledena - pričao je po dolasku u Beograd Đorđe Čordašević, umoran od puta, a još više od dugih razgovora u banci koji nisu nagoveštavali povoljno rešenje problema.


Nedelju dana kasnije, ovaj vitalni starac ponovo se našao u našem beogradskom Dopisništvu. Grč sa lica je nestao, a oči su sijale mladalačkim sjajem.


- Kraljevu je konačno uplaćeno 50.000 dinara! Znam da ova pomoć dan posle zemljotresa i danas ne znači isto, ali nije ni kasno za nju. Pomoći će bar nekom da popravi krov - govori Đorđe Čordašević i dodaje kao da želi da uteši sebe što sa Kraljevčanima nije bio u časovima kad im je najviše podrške trebalo:

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Poslao sam im četiri velika paketa. Tri kutije od po 30 kilograma i jedan veliki kofer u kome je 40 kilograma različite robe, uglavnom odeće i obuće za sve uzraste, različitih brojeva i za sva četiri godišnja doba. Ljudi su ostali bez kuća i mnogi iz ruševina ništa nisu mogli da iznesu.

Pre slanja paketa razgovarao sam nekoliko puta sa predsednikom opštine Kraljevo kako bih saznao šta im je potrebno. Obavestio sam ga i da je na račun za postradale od zemljotresa prebačeno mojih 50.000 dinara i da sam najviše zbog toga morao da prevalim toliki put.


Opraštajući se Đorđe Čordašević reče od dobrotvornog rada neće odustati, ali da nije siguran da će u Srbiju više dolaziti. Pitanje isplate donacija sa njegovog penzionog računa još nije do kraja rešeno, a novinari "Vesti" biće prvi informisani da li će se dogovoreno i poštovati, s obzirom na to da on u najvećoj meri penzije poklanja štićenicima Humanitarnog mosta.
 

Odeća i obuća izbeglicama

 

STARI PRIJATELJI: Đorđe Čordašević i Olga Stojković

Tokom boravka u Beogradu, Đorđe Čordašević posetio je kosmetske prognanike u improvizovanom izbegličkom kampu na Vidikovcu.


- Nisam vas obavestio, jer je ovo bila više privatna poseta porodici Stojković.

 

Gospođa Olga je koordinator kampa i taj posao obavlja tako odgovorno kao da ništa drugo ne radi.

 

Tokom godina naš poslovni odnos prerastao je u prijateljstvo tako da ono što sam Stojkovićima odneo više je lični poklon nego humanitarna pomoć - kaže Đorđe Čordašević.


Ipak, ovaj najrađe viđen posetilac izbeglica na Vidikovcu, i ovog puta imao je mnogo toga da im kaže. U četiri paketa koja je mesecima pripremao sam ili sa rodbinom i prijateljima, bilo je odeće i oko 40 pari cipela, do kojih izbeglice najteže dolaze.

 

Zajednički posao

 

- Ovog puta u pripremi paketa pomogle su mi moja ćerka Slađana Škorić, unuke i snaja Otilija. One su napunile tri paketa izuzetno kvalitetnom odećom, vrlo malo nošenom. Zaista, nisu bile štedljive i želele su da onaj ko dobije to što poklanjaju bude zadovoljan i radostan.

 

Moji prijatelji Koviljka i Sretko Šljivar poslali su 11 pari muških odela, tri zimska kaputa i nešto nove ženske odeće - kaže Đorđe Čordašević, koji je ostalu pomoć sam kupio i spakovao.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Jedan dan, lep kao san
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online