Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 26.02.2011.
12:00
P. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Od bajate kifle do šnicle i salate

U prve tri nedelje akcije Humanitarnog mosta stizale su i po tri do četiri donacije dnevno 26-godišnjoj Ivani Simonović koja je, kad ne bi uspela da proda sekundarne sirovine sakupljene na periferiji Vranja, obilazila pekare i molila bajatu kiflu za svog pregladnelog 16-mesečnog sinčića Lazara. Neke su upućivane u naše Redakcije, druge na njenu kućnu adresu.

Ivana više ne ide u prolećnim cipelama i ispranim džemperima i blejzerima, bez kape i šala zbog čega se njena duga kosa pretvarala u ledenice. Ne mora više promrzlim rukama, grejanim majčinskom ljubavlju, da do iznajmljenog stana donosi pecivo, potapa ga u toplu vodu i priprema jedini obrok za sina.
 

DOBRO JEDE I MANJE BOLUJE: Lazar Simonović
 





Čitaoci "Vesti" obukli su Ivanu i Lazara od glave do pete, napunili njihov skromni stančić igračkama, slatkišima, posteljinom, peškirima, higijenskim sredstvima i mnogim drugim korisnim stvarima. Pa, ipak, prilozi i dalje stižu. Istina, sad su to tri do četiri donacije nedeljno.

Tako je u proteklih sedam dana u Redakciju "Vesti" stiglo 100 evra Milene Tankić iz Leverkuzena i 100 evra anonimne donatorke iz Frankfurta, dok je Milisav Stefanović iz Hamštada poslao 50 evra.


- Čitam i radujem se zbog Ivane i njenog sinčića. Teško da bi preživeli zimu bez pomoći koja im je stizala. Ja sam im od svoje penzije namenio skromnu pomoć i evo šaljem, a vi prosledite u Vranje - rekao je novinarima Humanitarnog mosta 70-godišnji Milisav Stefanović, Nišlija koji je u Švedsku otišao pre 45 godina.

Paket iz Amerike


- Vi ste me pozvali minut pošto sam završila razgovor sa jednom divnom gospođom iz Amerike. Zove se Marija. Poslala mu je paket i novčani prilog. Hvala joj na pozivu, pomoći, razgovoru - rekla je Ivana Simonović koja nije bila u stanju da pohađa redovnu školu, ali je kao majka pokazala požrtvovanost, nesebičnost i borbenost za spas svoga sina kao junakinje filmskih i pozorišnih predstava zbog kojih se u gledalištu rone suze.

I iz daleke Australije još jedan prilog. Ovaj iznosi 200 dolara, a poslali su ga Lazar i Milica Nedeljković iz Sidneja. Pismo nisu napisali, ali zato je Ivana ovog puta znala šta njima i ostalim donatorima da poruči:


- Ne znam da li znate, ali da nije bilo vaših novina, mi bismo pisale kako su od gladi i zime umrli jedno dete i njegova mati. Lazar je bio toliko slab da se jedva držao na nogama. Neuhranjen i tanko obučen, u sobi gde se štedi na ogrevu, stalno je bio prehlađen.

U decembru i januaru primio je više injekcija nego što je hleba pojeo. Za sve to vreme nijednom nije meso okusio, sok od limuna nije u čaju dobio. Često ni kašičicu šećera nisam imala. Na mršavom licu činilo se da mu samo oči rastu. Kako mu je vid slabio on je kapke širio, a ja umirala od straha da

NI PARU ZA SEBE NISAM POTROŠILA: Majka Ivana

će jednom gledati u mene, a preplašen mrakom okretati glavicu i dozivati me...


Tu Ivana gorko zajeca, ali brzo nastavi započetu misao:


- Više se ne plašim ni za život sina niti za njegov vid. Obraščići su mu se zaokruglili, već 15 dana nema temperaturu niti kašlje, a oči ćemo izlečiti. Doktori u Beogradu su rekli da dođemo kad mu se krvna slika popravi.

Dok je malokrvan ne sme da primi anesteziju. Sestre u bolnici su mi savetovale da mu kupujem džigericu, cveklu, spanać, jaja, mleko.

Svaki dan mora da jede meso i voće. Ja kupim samo koliko je njemu potrebno, od svega po 100 do 200 grama, pa što on ne pojede ostane meni... Kad je on sit, sita sam i ja...


I nana počinje da zamuckuje, pokušava da objasni donatorima da se njihovim parama ne razbacuje i da pazi na svaki dinar. Kupila je džak brašna i mesi hleb. Dvostruko se isplati. Jeftiniji je nego u pekari, a uvek naložen šporet služi ne samo za zagrevanje prostorije nego i pečenje.


- Vi napišite sve ovo što sam rekla. Kad se javi neko od donatora, meni ko da se jezik zaveže - kaže Ivana, dok se dogovaramo o novom susretu, uručenju donacija stiglih posredstvom Redakcije "Vesti" i dogovoru kako brižljivo čuvan novac uložiti tako da Lazar i ona nikad više ne dotaknu dno života.
 

Imenjaku 50 evra


Milisav Stefanović iz Hamštada poslao je 50 evra i svom prezimenjaku, 20-godišnjem dijabetičaru Slobodanu Stefanoviću iz Trejaka kod Bujanovca.


- Često čitam o ovom mladiću. Teška su sirotinja, a ni dijabetes nije bezazlen. Ne znam ni sad da li je u bolnici ili kod kuće. Pozdravite mu i majku - rekao je donator novinarima Humanitarnog mosta, a po prijemu donacije Slavica Stefanović je odgovorila:

 

IZVUKAO SE IZ KRIZE: Slobodan Stefanović sa majkom Slavicom


- Hvala našem prezimenjaku na brizi i pomoći. Juče je Slobodan bio na kontroli i prvi put u poslednjih godinu dana nije zadržan u bolnici. Stanje mu je stabilnije nego dosad. Dobio je i neki novi lek. Ima ga u apoteci, pa ga već pije. Odahnuli smo i on i ja, a sada neka odahnu i svi dobri ljudi koji su pomogli da se izvuče iz životne krize.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online