Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 28.11.2013.
12:01
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Ljubav, rad i učenje recept za uspeh

Misleći na zemljake u otadžbini prema kojima život nije bio izdašan ni milostiv, Radmila Stefanović iz Melburna zajedno sa suprugom Slobodanom odlučila je da poklon-paketima olakša nedaće nekima od štićenika Humanitarnog mosta. Tako su nedavno u beogradsko Dopisništvo "Vesti" stigle tri poveće torbe pune darova ovih dobročinitelja za socijalno ugrožene zemljake.

Hvala na podršci: Lucija Ratković sa sinovima
 

Jedan od tih paketa namenjen je Luciji Ratković i njenim sinovima Petru (17), Ljubomiru (16) i Blagoju (11), iz planinskog sela Gornje Žapsko kod Vranja. Reporteri "Vesti" ispunili su želju čitalaca iz dalekog Melburna i uručili njihovu pomoć Ratkovićima. Istina, torbu je preuzeo najstariji Lucijin sin Petar, sa kojim smo se susreli u Vranju kada se vraćao iz škole, pošto naši reporteri nisu mogli do njihove kuće zbog lošeg vremena i puta kroz planinu.

Odmah pošto su darovi raspakovani, javila se majka Lucija, objasnivši nam da je u paketu stajalo i toplo pismo. Svaka ispisana reč bila je puna emocija. U njemu je dobrotvorka Radmila poželela Luciji dobro zdravlje i snage da svoju decu izvede na pravi put, da postanu dobri i čestiti ljudi, a njenim sinovima poručila da pomažu majci, ali da školu ne zapostavljaju i da se uvek drže zajedno kako bi uspeli u životu.

Petar Ratković

- Hvala našim dobrotvorima od sveg srca. Mnogo su nas obradovali, a svojim rečima podrške ugrejali dušu. Kod nas je mraz i počeo je da veje sneg, pošto je naš dom visoko, prema manastiru Svetog Stefana. Deca idu u školu, a ja sam oko stoke. Posla ima na pretek, ali ne žalimo se. Hvala i dragom Bogu da ima da se radi, da kuća napreduje. Nama dobročinitelji poput Stefanovića daju snagu i zamah da još više radimo, obnovimo, stegnemo staru kuću i uvećavamo gazdinstvo - poručila je Lucija, koja je narušenog zdravlja.


Ratkovići, koji su, podsećamo, pre godinu i po dana ostali bez glave kuće Radovana, posle kratke i teške bolesti, bili su prepušteni sami sebi. Imali su imanje, traktor, stoku, ali Lucija tada nije videla izlaz iz problema. Ipak, zahvaljujući čitaocima "Vesti" koji su im donacijama pomogli da prebrode krizu, na kraju mračnog tunela ukazao se tračak svetlosti i nade. Za tih godinu dana Petar i Ljubomir naglo su odrasli i preuzeli brigu o kući i domaćinstvu. Dečaci koji nisu imali za nove farmerice i patike danas su uzorni domaćini.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Petar vozi traktor, a može i Ljubomir. Obrađuju njive, sade kukuruz i pšenicu, beru grožđe i pune ambare. Imaju četiri krave, svinje, kokoške... Prodaju mleko i sir, imaju pun frižider hrane, a u podrumu zimnice i beru plodove svog mukotrpnog rada. Ne zapostavljaju ni školu. Dobri su đaci i poručuju dobročiniteljima da će je uspešno završiti. Petar veterinarsku školu, Ljubomir za kuvara, a Blagoje prvo osnovnu, a kasnije će videti.

Srećni su, mada se tuga za neprežaljenim Radovanom povremeno oseti u njihovom drhtavom glasu, očima punim suza. Rukom ih brzo uklone, ne želeći da ih to slomije. Očekuje ih da srede svinje i pripreme meso za zimu. Petar to već zna da radi, a ostali mu pomažu. Zato su Ratkovići za primer mnogima, ne samo u selu Gornje Žapsko, već u celoj Srbiji. Znaju to i plemeniti čitaoci "Vesti" poput bračnog para Stefanović iz Melburna, koji im svesrdno pomažu da u potpunosti stanu na svoje noge i jednog dana isto tako i sami pomognu nekome u nevolji.

Preteška torba

Pokloni koje je poslala dobročiniteljka Radmila sa suprugom Slobodanom bili su preteški, pa je Petar morao u pomoć da pozove druga kako bi sve to odneo kući. Kako kaže Lucija, u povećoj torbi je bilo svega: pantalona, bluzica, cipela, dukserice, jakna, materijal za šivenje, torbice, peškiri, čarape... Mnogo toga od odeće, posebno za proleće. Radost je bila velika dok su sve to raspakivali i isprobavali. Bilo je i slatkiša, ono što deca obožavaju, ali i kafe.
- Sve je prelepo! Još jednom hvala tim dobrim ljudima do neba. Neka ih Bog nagradi za dobra dela. Mi smo vernici, naša druga kuća je obližnji manastir, a naš duhovnik i zaštitnik sestra Pajsija, zato ćemo se moliti za sve naše dobrotvore - navodi Lucija.


Sledi nastavak uručenja

Još dva paketa bračnog para Radmile i Slobodana Stefanović iz Melburna, namenjenih socijalno ugroženim zemljacima, takođe, iz okoline Vranja, tačnije porodicama Stamenković i Pešić, biće uručeni narednih dana. O tome će moći da pročitaju u jednom od narednih izdanja našeg lista.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Hvala vam do dragog Boga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online