Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Hvala vam do dragog Boga!

Novčani prilog Ljiljane i Slobodana Joksića iz Sidneja, u iznosu od 100 dolara, o kome smo već pisali, reporteri "Vesti" su uručili samohranoj majci Luciji Ratković iz sela Gornje Žapsko kod Vranja i njenim sinovima Petru (17), Ljubomiru (16) i Blagoju (11). Samim tim, u ime njihovih dobročinitelja, uneli malo radosti u njihov sumoran, težački život.

Vredni i radni: Petar, Ljubomir i Blagoje Ratković
 



- Nama je svaki dinar veliki kao kuća, hvala Joksićima do neba. Eto, zahvaljujući njima, uplatićemo mesečne autobuske karte do Vranja, za Petra i Ljubomira, a biće i za doručak u školi. I to čitav mesec, ali zar je to malo za nas?! - zahvaljuje Lucija.
Njen suprug i glava porodice Ratković, Radovan, posle kratke, ali teške bolesti, početkom jula prošle godine, ostavio je Luciju i trojicu sinova da brinu o imanju u zabitom planinskom selu. Vredna žena i deca nisu zapustili porodično ognjište niti dozvolili da imanje uraste u trnje i čičak, naprotiv! Na svoja nejaka pleća stavili su teret obrade njiva, sađenje kukuruza i pšenice, kao i bašte sa povrćem.


- Rodilo je nešto kukuruza, dole u nizini, gde je bilo vode i vlage. Rodilo je i nešto bundeva, a ostalo slabo, zbog suše. Biće dovoljno da prehranimo svinju, pa ćemo tako imati masti i mesa za zimu. Bašta je dobro rodila. Napravićemo zimnicu za sebe, a višak prodati na pijaci. Nisu to neke pare, ali troškovi oko dece su veliki. Idu u školu, dvojica u Vranju i sve to košta. Skromni su, nose na sebi to što imaju, ali treba novca za mesečne autobuske karte, nekad doručak... Kad nemamo novca, ponesu sendviče od kuće. Snalazimo se, muka je, ali ne žalimo se. Samo da je zdravlje u kući, biće sladak i komad hleba, malo sira i ajvara - priča Lucija.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Dečaci se brinu o njenom zdravlju. Onako mršava, oslabila je, pošto se razbolela.
- Pronašli su mi neku cistu na jajnicima i moraću da se operišem. Kažu da nije opasno. Daj Bože da nije. Pre svega, zbog dece, da se što pre oporavim. Biće sami neko vreme. Doduše, brinuće o njima sestrinstvo iz obližnjeg manastira Sveti Stefan. Valjda će proći ove nevolje koje su navalile na našu kuću - kaže zabrinuto Lucija.

Donatorima od srca hvala: Lucija Ratković

U strmom dvorištu, ispod brda, ostala im je u amanet trošna kuća i nešto mehanizacije, bez sigurnih mesečnih primanja. Kada im je najteže savetuju se sa monahinjama obližnjeg manastira Sveti Stefan. Odlaze da pomognu, da pitaju igumaniju, mati Jefremiju, šta treba da rade. Uvek su im na raspolaganju jer je manastir i vera za njih nešto najsvetije. Za uzvrat, igumanija im pomaže u hrani, onoliko koliko se može.


- Bog da poživi igumaniju, majku Jefremiju i sestrinstvo. Da nije njih, ko zna šta bi bilo sa nama. Nije važna samo pomoć u hrani, za nas je savet najbitniji, dobra reč, njihov blagoslov. To nam je ponekad najpotrebnije i zato im hvala do Boga, za sve što nam daju, kao i dobrim ljudima iz dalekog sveta, koji nas se sete, poput Joksića - napominje Lucija. 

Svakodnevna borba

Hrabra majka Lucija se bori svom snagom da prehrani i odškoluje trojicu dečaka, a borba za preživljavanje je svakodnevna. Mnogo je briga pred Lucijom i dečacima. Kuća u kojoj žive je sklona padu, zbog čega je treba popraviti, međutim, to za njih nije moguće, pošto nemaju od čega. Žive u sobi, jedinoj sigurnoj, jer se u ostale dve prostorije urušava plafon. Pod je zemljan, ali uvek je čisto. Tako je bilo i biće pod vrednim rukama majke Lucije. 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
HUMANITARNI MOST Večita borba za bolje sutra
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online