Četvrtak 08.12.2016.
10:08
Vestionline

Hrvatsku muči petokraka: Da li će Hrvati podići glas?

Reuters
I novi lider Hrvatske se bavi temama iz prošlosti: Andrej Plenković

Pozivajući se na izvore iz HDZ-a, list navodi da još nije poznato da li će taj zakon biti deo krivičnog zakona, prekršajnog zakona ili će to biti poseban zakon. Sagovornici lista, koji će verovatno biti uključeni u izradu tog zakona, kažu kako bi zakon trebalo da tretira i zvezdu petokraku kao simbol komunizma, ali napominju da je ona i simbol antifašističke borbe i svesni su da bi zabrana isticanja zvezde petokrake izazvala revolt.

- Pošto bude usvojen državni budžet, počeće rad na tom zakonu. Odnos prema simbolima totalitarizama može biti deo kaznenog zakona, ali i prekršajnog zakona, a može biti i poseban zakon - rekao je sagovornik "Večernjeg“.

On je napomenuo da će biti proučena zakonska rešenja ostalih zemalja kada je reč o simbolima totalitarizama. Međutim, sagovornik lista smatra da se politika ponovo bavi temama koje dele javnost i koje su deo prošlosti.

- Najveći prigovor prošlom vođstvu HDZ-a bio je da se previše bavilo prošlošću, a sad ponovo otvaramo teme kojima nije lako odrediti odgovore - smatra sagovornik iz HDZ-a.

Da problem isticanja simbola totalitarnih režima treba da bude rešen sistemski i zakonski, Plenković je najavio pošto je u Jasenovcu osvanuo spomenik poginulim pripadnicima HOS-a sa natpisom "Za dom spremni“, koji se nalazi u amblemu te jedinice.

Suočen sa pitanjima kako će Vlada reagovati na spomenik podignut baš u Jasenovcu, Plenković je poručio kako zakonski nije rešen problem isticanja znakova totalitarnih sistema.

 

2024 © - Vesti online