Četvrtak 25.08.2016.
04:11
D. N. P. - Vesti

Obnavljaju konak manastira Devič

D. N. Petrović
Zapaljeno 2004. godine: Čišćenje ostataka manastira Devič u Drenici

Ovu svetinju Albanci su zapalili u pogromu 2004. godine, a od 2012. godine šestočlano sestrinstvo manastira, koji je samo delimično obnovljen, umesto vojnika Kfora, čuvaju pripadnici KPS-a.

- Ovom volonterskom akcijom želeli smo da pomognemo manastiru i stvorimo uslove da se, uz pomoć donatora i dobrih ljudi koja, sigurni smo, neće izostati, vrlo brzo krene sa obnovom konaka i drugih spaljenih i porušenih prostorija. Pozivam sve darodavce i volontere da se odmah uključe u akciju. Obnavljanjem manastira obnavljamo sebe - kaže poslanik Slavko Simić.

Manastir Devič nalazi se u Dreničkoj šumi, šest kilometara je udaljen od Srbice, sagradio ga je Đurđ Branković 1434. godine u znak ozdravljenja svoje ćerke Device, po čemu svetinja nosi ime.

U blizini manastira nema srpskih sela, a malo podanje su povratnička naselja Suvo Grlo i Crkolez. Albanci su i pre paljenja 2004. godine više puta nasrtali na Devič i pretili monahinjama, bilo je i pokušaja da se ukradu i mošti zaštitnika svetinje Svetog Joanikija Devičkog.

Politički i lični motivi

Postavljanje bilborda u Mušutištu ima određenu političku pozadinu, ali i lične motive meštana koji su uzurpirali zemlju prognanih Srba. Poručujem im da ne zloupotrebljavaju žrtve svog naroda i da prognanim Srbima omoguće da 28. avgusta bezbedno obiđu svoje svetinje i ognjišta - ističe Branimir Stojanović, potpredsednik Vlade Kosova.



 

2024 © - Vesti online