Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2016.
03:00
J. L. Petković - Vesti A

Kosmet predaju na parče

Delegacije Beograda i Prištine i ovoga puta su u Brisel otišle sa različitim očekivanjima i najavama. Dok je šef srpske Kancelarije za KiM Marko Đurić najavio da će se (više od tri godine od sporazuma), i dalje razgovarati, pre svega, o Zajednici srpskih opština, za kosovske zvaničnike na agendi je dobijanje "državnog" telefonskog pozivnog broja +383. Oni su istakli da je tokom poslednje runde bilo napretka i da očekuju da sa Beogradom zaključe tu temu.

Arhiva
Kad neće Vučić, hoće Tači: Kosovski lider položio je venac na spomenik ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu

S druge strane, Đurić je kazao da je važno da Telekom Srbija nesmetano funkcioniše na Kosovu i Metohiji, apostrofirajući razgovor o telekomunikacijama. Zato je mnoge iznenadilo (neki su u tome videli pozitivan korak, a drugi se zapitali da li se o važnoj temi razgovara u Briselu ili u Prištini), kada je nedavno šef Srpske liste u kosovskom parlamentu Slavko Simić najavio da će ta lista glasati za Sporazum o demarkaciji (sklopljen između Crne Gore i Kosova), ako Priština omogući postavljanje baznih stanica Mobilne telefonije Srbije.

Sramota za Beograd

U Goraždevcu je u subotu obeležena godišnjica ubistva dece ubijene 2003. godine dok su se kupala u reci Bistrici. Po prvi put, nijedan predstavnik Srba sa Kosova nije prisustvovao parastosu, ali se juče iznenada i nenajavljeno pojavio Hašim Tači, predsednik Kosova, i položio venac. Iz Beograda je došao samo pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Zoran Bojović.

Srpski nacionalni forum pita otkud "Srpskoj" pravo da odlučuje o državnim pitanjima Srbije?

- Da li su dobili instrukcije iz Beograda za ovakvu nerazumnu i od koga? Da li misle da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju sve drugo, počev od osnovnih ljudskih prava i sloboda, pa do materijalnog blagostanja, pa je raspored baznih stanica MTS-a toliki prioritet, da zarad njega oni preuzmu ingerencije o odlučivanju o granicama Republike Srbije? Da li je ovo saopštenje "Srpske" uvertira da pred sastanak u Briselu Marko Đurić opet "poentira" sa 5:0, dajući nešto za ništa - pita SNF.

Nastavak razgovora u Briselu počeo je dan nakon uklanjanja Parka mira i zvaničnog početka radova na obnovi glavnog mosta na Ibru koji bi trebalo da bude u funkciji za saobraćaj od januara naredne godine. Malo je reći da su građani severnog dela Kosovske Mitrovice naraspoloženi da o tome govore, kada su videli kako se čupaju tuje i uklanjaju žardinjere, postavljene pre tačno dve godine.

Demokratska stranka Srbije smatra da vlast u Beogradu ugrožava bezbednost Srba jer je pristala na uspostavu saobraćaja na mostu koji spaja severni, srpski, i južni, albanski deo Mitrovice.

- Sigurnost se ozbiljno dovodi u pitanje jer je od 1999. godine do zatvaranja mosta na njemu zabeleženo više od hiljadu incidenata - saopštio je DSS. Tvrdnje premijera Aleksandra Vučića o boljem položaju Srba na KiM od postizanja Briselskog sporazuma, DSS je nazvao "prevarama, lažima, podvalama, obmanama, licemerstvom i demagogijom".

- Vučić je predao Kosovo i Metohiju i stvorio separatističku tvorevinu zvanu 'Republika Kosovo'. Građani neka procene koliko su istinite reči premijera da će vlada, "vodeći odgovornu politiku, činiti sve da interesi našeg naroda, kao i da naši vitalni državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji budu zaštićeni" - navodi DSS.

Srpska lista pak smatra da je obnova ulica i mosta na Ibru severni deo Mitrovica dobiti nov moderni saobraćaj uz pojačanu bezbednost za stanovništvo u tom delu grada. A optužbe DSS-a ocenili su kao "skandalozne, besramne i nemoralne."

Mitrovčani znaju zašto

- Srbi i Albanci jedino mogu da žive jedni pored drugih, a nikako jedni sa drugima. U svim drugim gradovima gde su živeli zajedno, Srba više nema. Granica unutar grada, straža i barikada na Ibru omogućili su da Srbi ostanu tamo gde jesu. Građani najbolje znaju zašto su 15 godina branili most - kaže Marko Jakšić, član DSS-a sa severa Kosova.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online