Četvrtak 21.07.2016.
18:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Irinej i Amfilohije neće da potpišu

Tanjug/AP
Patrijarh Irinej i motropolit Amfilohije

Iako SPC o tome ćuti, episkop bački je za grčku agenciju Romfea objasnio zašto je odbio da potpiše dokument "Odnosi između Pravoslavne crkve i ostalog hrišćanskog sveta".

Kao glavni razlog naveo je "teološku dvosmislenost" tog dokumenta čiji se sadržaj "u nekim delovima graniči sa jeretičkim učenjem".

- Nisam potpisao dokument i zbog toga što su episkopi, članovi Sabora, imali pravo da izraze svoje mišljenje, ali nisu imali pravo glasa. Na saboru je umesto pravila "jedan čovek - jedan glas", koje su doneli apostoli i koje su zapovedili Sveti oci, važilo drugo pravilo: "jedna autokefalna Crkva - jedan glas". Drugim rečima, pravo glasa imali su samo poglavari pomesnih crkava - izjavio je Bulović.

Iz ovog pravila, pojasnio je, proističe da "Sabor nije institucija jednog i jedinstvenog crkvenog tela, već nešto nalik na parlament koji se sastoji od samostalnih i samodovoljnih crkava". Vladika bački ocenio je da ovo "sabranje poglavara crkava u suštini deluje kao sabranje papa", te da "namerno ili ne, ali sabor se umanjuje do nivoa poglavara pomesnih crkava koji imaju samo proširenu pratnju".

- Dakle, razlika između pravoslavnog arhijereja i inoslavnog posmatrača na saboru sastoji se samo u tome što prvi može da govori po svom nahođenju, dok drugi sedi ćutke, a ni jedan, ni drugi ništa ne rešavaju - zaključio je Bulović.

2024 © - Vesti online