Četvrtak 17.03.2016.
05:30
Vestionline

Opasno je da stavljate ovu namirnicu u frižider

whirlpool.ie
Pazite šta stavljate u frižider

Svi koristimo frižider kako bi nam hrana duže vremena bila sveža, ali postoji jedna namirnica koja nikako ne bi smela u njemu da se nađe – upozorava Agencija za standarde u prehrani iz Velike Britanije.

- Kada stavimo krompir u frižider, skrob u njemu se konvertuje u šećer. Kada pržimo ili pečemo krompir, ovi šećeri zajedno sa asparaginskom kiselinom stvaraju štetnu hemikaliju akrilamid. Sirov krompir bi trebalo držati na suvom mestu koje nije pretrano toplo -  stoji u saopštenju ove agencije.

Doduše, krompir nije jedina namirnica koju treba držati van frižidera, velike probleme vam može napraviti i luk.

Šta je akrilamid?

U pitanju je hemikalija koja se koristi u industrijskim procesima kao što je proizvodnja papira i plastike. Njeni tragovi se mogu pronaći i u pojedinim proizvodima, tačnije ambalažama, ali pronađeni su i u samim namirnicama.

Zašto je opasan?

Sajt cancer.gov objašnjava: „Istraživanja sprovedena na miševima otkrila su da izloženost akrilamidu povećava rizik za dobijanje više vrsta raka“.

Iako je ova hemikalija povezana sa rakom u studijama sprovedenim na miševima, i dalje nema kompletnih istraživanja kada su ljudi u pitanju.

2024 © - Vesti online