Utorak 08.03.2016.
07:44
S. Đurić - Vesti

"Vlažnost" pokupila nagrade

Nagrađeni: Dragan Bjelogrlić sa laureatima

Američka romantična komedija "Dnevnik jedne tinejdžerke" Marijel Heler proglašen je za najbolji film u glavnom takmičarskom programu i dobitnik je nagrade Beogradski pobednik. S najviše nagrada u rukama s ovogodišnjeg Festa otišao je debitantski film "Vlažnost" Nikole Ljuce.

- Moram da se zahvalim profesoru Slobodanu Šijanu koji me je naučio da budem bezobrazan, hrabar i dosledan sebi. Imao sam najbolju ekipu koja je radila u teškim uslovima, ali smo svi dali sve od sebe - rekao je Ljuca primajući nagradu Beogradski pobednik za najbolju režiju. Njegov film je proglašen za najbolji u domaćem takmičarskom programu, a glumac Miloš Timotijević je dobio priznanje za najbolju mušku ulogu, koja je ujedno i njegova prva glavna uloga u karijeri.

Uz to, žiri za dodelu nagrade "Nebojša Đukelić" dodelio je specijalno priznanje ostvarenju "Vlažnost". Nagradu "Nebojša Đukelić" dobio je i film "S one strane" Zrinka Ogreste, koji je rađen u hrvatsko-srpskoj koprodukciji. Ovom filmu žiri s Draganom Bjelogrlićem na čelu dodelio Pobednike za najbolji film manjinske koprodukcije i za najbolju režiju Zrinku Ogresti.

Zadovoljan Pantelić

- Ideja Festa je da se publici prikažu kvalitetni filmovi. Mnogi od prikazanih filmova nikada ne bi ni došli u Srbiju da nije bilo Festa, a naše zadovoljstvo je još veće kada publika prepozna taj kvalitet. I zato sam prezadovoljna ovogodišnjim festivalom - rekao je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa i novi direktor Jugoslovenske kinoteke.

U obrazloženju žirija između ostalog se kaže "da je Ogresta pokazao veštu, preciznu i zrelu režiju koja stilski i atmosferski savršeno prati priču, ali i rediteljski rizik i hrabrost koji su se na kraju isplatili. Ovaj film je najbolji zato što je vešto i precizno ostvarenje lišeno patetike, s originalnim i uzbudljivim pristupom aktuelnoj društvenoj temi koja je relevantna za ceo region." Ostvarenju "S one strane" pripala je i nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film.

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Mirjane Karanović za ulogu u filmu "Dobra žena", koji je ujedno i njen rediteljski debi. Za ovaj film ona je dobila i nagradu "Milutin Čolić". Nagrade su dobili i Pavle Vučković, kao najbolji debitant za film "Panama", dok je nagradu žirija u kategoriji Srpski film otišla u ruke Stevana Filipovića za ostvarenje "Pored mene."

Inače, na ovogodišnjem Festu, koji je otvorila španska glumica Viktorija Abril, premijerno je prikazano 110 filmova na više lokacija u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Kragujevcu, Podgorici i Budvi.

Čast i odgovornost

Za Nikolu Ljucu trijumf na Festu je bio veliko iznenađenje.
- Vrlo sam ponosan, a najbitnije mi je bilo da Miloš Timotijević dobije nagradu jer on nosi film "Vlažnost". Govorio sam da ću spaliti žiri ako ga ne nagradi - rekao je Nikola Ljuce. Timotijević je istakao da je nagrada za najboljeg glumca Festa velika čast i odgovornost, a reditelji Pavle Vučković i Stevan Filipović istakli su da oni pripadaju istoj generaciji reditelja i da su ova priznanja potvrda da su na pravom putu.

2022 © - Vesti online