Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2016.
08:31
B. Božin - Vesti A

Suze razočaranog buntovnika

Svetska premijera debitantskog filma Nikole Ljuce "Vlažnost" u okviru programa "Forum" izazvala je ogromno interesovanje berlinske publike. Umesto stereotipa o "ludom Balkanu", reditelj je ponudio jednu novu savremenu sliku modernog, zapadnjačkog Beograda, koja je mnogima nepoznata, ali potpuno autentična i neretuširana po rečima samog autora.

B. Božin
Zaslužili aplauze: Ekipa filma "Vlažnost" u Berlinu

U središtu filma je Petar, predstavnik nove generacije srpskih menadžera, zapravo razočaranih petooktobarskih buntovnika koji nisu uspeli da pobegnu iz zemlje. Po povratku sa poslovnog puta, supruga Mina ga dočekuje na aerodromu.

Dok on odmara od puta, Mina nestaje bez traga. Petar počinje da laže i skriva njen nestanak, trudeći se da održi savršenu sliku života koji je izgradio. Međutim, balansiranje na poslu u vezi sa sumnjivim poslovnim dogovorima, u porodici gde igra ulogu oslonca svima, između sestrinih bračnih problema i uloge "mačoa" u razuzdanim noćnim provodima po beogradskim klubovima, dovodi do toga da njegovi strahovi i nesigurnosti sve više izlaze na površinu. Trenutak kad zaplače je mesto gde počinje da se menja.

- Osnovno što sam hteo da pokažem je razlika između njegove glave i srca. On je kamen, i njegov život iznutra je okamenjen - rekao je glumac Miloš Timotijević na premijeri.

Nikola Ljuca je objasnio:

- Od 5. oktobra zemlja se promenila, od demokratije za koju smo se borili je nastao kapitalizam. Kad danas debitujete kao reditelj, obično želite da uradite nešto potpuno drugačije od svega do sada.

Film ima elemente trilera, ali je reditelj namerno odustao da ide u tom pravcu i napravio neku vrstu roud-muvija u Beogradu, a ekipa je na kraju potvrdila da je film klasni, ali i feministički.

Dokumentarac Ognjena Glavonića "Dubina dva" , koji je takođe svetsku premijeru imao na Berlinalu, bavi se slučajem "Hladnjače" - zločinom Srba počinjenom na Kosovu pre 17 godina, i to na filmski nesvakidašnji način. Kombinacijom autentičnih svedočanstava svedoka i učesnika, kojima se samo čuju glasovi, ali nijednog trenutka ne vide lica ni tela, kao i snimaka originalnih lokaliteta na Kosovu i masovne grobnice u Batajnici, reditelj je gledaocu prepustio da zamišlja i stiče određene slike.

Svestan osetljivosti teme koju je izabrao, Glavonić je posle prikazivanja u Berlinu priznao da ne zna koliko će film biti gledan u Srbiji, ali da se nada da će biti drugačijih mišljenja ne samo u Srbiji, nego i u celom regionu.

B. Božin
Neobično ostvarenje: Katarina Stanković

Veza Beograda i Meksika

U okviru sekcije "Perspektive Dojčes Kino" prikazan je kratki film "Četiri ugla kruga" srpske rediteljke Katarine Stanković, koja je završila režiju u Nemačkoj. U filmu se prepliću likovi i priče sa dve strane sveta, jedna u Beogradu, druga u meksičkom Guanajuatu, koji poručuju da su na neki neobjašnjiv način svi ljudi povezani u vremenu i prostoru. Srpska priča prati četiri generacije žena, čiji se putevi nekako ukrštaju, a meksički deo je inspirisan istinitom pričom o bolesnom mladiću koji umire i moli druga da ga poslednji put provede kroz šareni grad i mesta koja mu bude uspomene.
- Film je imao premijeru u Lokarnu. Lokarno i Berlinale traže autore koji ne rade samo klasične filmove, nego i novi način ekspresije i narativnosti, tako da publika koja dolazi zna da gleda takve filmove - kaže za "Vesti" srpska rediteljka.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online