Sreda 21.10.2015.
14:56
Tanjug

"Svaka država ima pravo da štiti svoje granice"

Reuters
Smiruje novonastalu situaciju između Hrvatske i Slovenije: Kolinda Grabar Kitarović

Uverena je da to ne treba posmatrati kao akt protiv Hrvatske, već da je reč o sprovođenju šengenskih pravila i zaštiti slovenačke teritorije i nada se da će se dijalog između Hrvatske i Slovenije zadržati.

- Ne smemo dopustiti da ni na koji način to utiče ni na političke, bilateralne odnose i prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije, ni na privrednu razmenu... Jednostavno, moramo nastaviti da razgovaramo i dalje jer problem migracije je složen problem s kojim se suočavamo svi jednako. Ne možemo ga rešavati pojedinačno, već na evropskom i svetskom nivou - smatra Grabar Kitarović.

Slovenački parlament je u utorak rano ujutru prihvatio izmene zakona o ocbrani koje vojsci daju dodatna ovlašćenja u zaštiti državne granice, prenosi Hina.

Izmene zakona donete su na predlog vlade koja se zbog novog talasa izbeglica preko Hrvatske susrela s optužbama opozicione desnice da ne kontroliše dovoljno efikasno državnu granicu koja je i granica šengenskog područja, kao i da se sistem kontrole priliva migranata, koji u zemlju ulaze stihijski, raspao.

Slovenačka vojska ima oko 7.000 pripadnika i uz granicu s Hrvatskom, zakonom koji bi već danas trebalo da stupi na snagu, dobija ovlašćenja da u saradnji s policijom može osobama da izdaje upozorenja i uputstva, privremeno ograniči njihovo kretanje i zajedno s policijom uspostavlja kontrolu u smirivanju mase ljudi, koristeći prisilna sredstva.

Dodatna policijska ovlašćenja koje se daju vojsci na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom važiće za sada najviše tri meseca, s mogućnošću produženja.

2024 © - Vesti online