Četvrtak 01.10.2015.
08:30
Lj. Ivanović - Vesti

Zidovi za izbeglice (5): Pola miliona beskućnika

Reuters
Migranti (Foto: Ilustracija)

Navodno su Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija insistirale na ovakvom pristupu. Prema planu, 4.306 izbeglica iz Italije, Grčke i Mađarske, trebalo je da bude smešteno u Češkoj, a 2.287 u Slovačkoj.

Ovo je mnogo veći broj od 1.500 koliko je Češka ranije ponudila da primi i 200, pretežno hrišćana, koliko je ponudila Slovačka. Premijer Slovačke Robert Fico rekao je da će iz njegove zemlje izbeglie svakako pobeći, pa onda kvote nemaju smisla.

Više od 500.000 migranata i izbeglica sa Bliskog istoka, iz Azije i Afrike stiglo je u evropski blok od početka ove godine, navodi se u podacima Evropske komisije. To je evropsku uniju dovelo skoro do kolapsa.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus ocenio je da izbeglička kriza dovodi u pitanje funkcionisanje i smisao postojanja Evrope.

- Evropa je iskusila brojne krize. Iluzorno je verovati da će se svaka zemlja izvući iz krize ako vrati svoje nacionalne granice. Moramo iskreno i da kažemo da pored solidarnosti prema izbeglicama, ne možemo da držimo širom otvorena vrata za sve migrante koji traže ekonomsku sigurnost. Ako bismo to uradili, onda bi se desio haos i raspad... A to su teške posledice za Evropu na svim poljima - ocenio je Fabijus navodeći primer britanskog referenduma o izlasku iz EU, koji ne može da se organizuje ako se prethodno ne reši izbeglička kriza.

Fabijus je ocenio da nacionalni egoizam neće rešiti taj problem, predlažući otvaranje prihvatnih centara u zemljama gde prvo stignu izbeglice, kao i sistem ravnopravne raspodele migranata i pomoć Turskoj, Jordanu i Libanu, koje su do sada primile najveći broj izbeglica, prvenstveno iz Sirije.

2024 © - Vesti online