Subota 16.05.2015.
00:10
Ž. M. - Vesti

Venci i sveće za "Tuzlansku kolonu"

Srna
Pomen pod obezbeđenjem: Autobusi rođaka žrtava iz Bijeljine

Na mestu zločina položene su bele ruže, zapaljene sveće, a služen je i pomen stradalim vojnicima. Obeležavanje godišnjice masakra u kojem je stradalo 59, a ranjeno 44 vojnika, nastavljeno je u Bijeljini.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović RS rekao je u Tuzli da su na tom mestu vojnici stradali samo zato što su bili legalni i legitimni pripadnici vojske tadašnje države.

- Događaji iz prošlosti treba da budu opomena, a svi narodi u BiH treba da budu svesni da mir i sloboda nemaju alternativu. Moramo učiniti napor da se narodi poštuju i da se poštuje međunarodni ugovor na kome se temelji BiH, a to je Dejtonski sporazum - poručio je Savanović.

On je naglasio da krizni štab grada Tuzla tada nije ispoštovao dogovor o mirnom povlačenju kolone JNA.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je za zločin nad pripadnicima bivše JNA u Tuzli najodgovorniji tadašnji tuzlanski politički, vojni i policijski vrh.

- Zabrinjava što Tužilaštvo BiH nije preduzelo ništa da bude procesuiran taj zločin - rekao je Kojić, podsetivši da je 2009. godine obustavljena istraga u predmetu "Tuzlanska kolona".

2024 © - Vesti online