Četvrtak 07.05.2015.
13:02 >> 13:43h
Tanjug

Vučić: Neka kažu da nema poglavlja, ja Gazivode ne dam

Tanjug
Neka EU kaže gde je problem: Aleksandar Vučić

Vučić je rekao da  očekuje otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU najkasnije u septembru, da će se boriti da to bude u junu, ali da naravno to ne može da garantuje.

- Vi znate da sam ja pesimističan čovek i očekujem da to bude najkasnije u septembru, nadam se u junu, a možda ne bude ni tad - rekao je on.

On je novinarima u pauzi konferencije Saveta stranih investitora "Rijaliti ček" rekao da još nije formirana Zajednica srpskih opština, na čijem formiranju on insistira od početka.

Navodeći da će sa Hanom razgovarati o tome šta je Srbija do sada uradila, premijer je primetio da je sve pitanje dijaloga sa Prištinom, poručivši:

- Nemojte da nam kažete da poglavlja nisu otvorena zbog Briselskog sporazuma, šta je to što Srbija iz tog sporazuma nije ispunila? Kažite lepo da je problem u nečem drugom - što nećeš da daš 100 odsto Gazivoda, ja neću da dam. Neka kažu da zbog toga nema otvaranja, ja to neću da potpišem. Ili neka nađi drugog premijera - poručio je Vučić.

Vučić je rekao i da je Beograd nudio 50-50 odsto odnos vlasništva, ali da Priština to nije prihvatila, dodajući da je iz Briselskog sporazuma ostalo šest od 15 tačaka i ponovio da se one tiču ZSO.

- Uradili smo i ono što je najteže za Srbiju, a to je plan o pravosuđu i to smo potpisali - poručio je Vučić.

Teško ćemo se izboriti s privatizacijom

Premijer Srbije izjavio je da najveći problem u Srbiji predstavlja privatizacija i da nije siguran kako će uspeti da se izbore sa tim, s obzirom da ne postoji dovoljna podrška za taj posao.

 - Najveći problem je onaj sa kojim će se suočavati Sertić, to je pitanje privatizacije i pitanje naše svesti i licemerja koji nas vode dotle da svaki put neko može da vam kaže "zašto dajete pare Simpu ili Jumku", a kad se pojave na ulici, svi će da ih podrže i da kažu Vlada mora da im da pare - rekao je Vučić.

Premijer je istakao i da je prihvatio sugestiju MMF, iako smatra da to donosi političku štetu, ali da su bili u pravu time što su insistirali da se neće odlagati odlazak kompanija u stečaj.

Izlazak iz recesije

Premijer Aleksandar Vučić uveren je da će Srbija u ovoj godini izaći iz recesije, a da će u 2016. biti jedna od najuspešnijih zemalja u regionu.

- Ako izbacimo plaćanje kamata u prva četiri meseca budžet je u suficitu 32,4 milijarde dinara - rekao je Vučić.

- Nećemo biti u recesiji, uveren sam da ćemo iz nje izaći već 2015. godine, a da će u 2016. godini Srbija biti jedna od najuspešnijih zemalja u regionu - naveo je Vučić.

Premijer je naglasio da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi program sa MMF-om jer je to dobro za našu zemlju.

2024 © - Vesti online