Petak 27.03.2015.
04:14
Z. M. - Vesti

Nova nada za Savičića

Reuters
Pregovori sa pripadnicima Islamske države u toku

Naime, dvojica taoca muslimana iz Bangladeša, koji su oteti zajedno sa Savičićem, pušteni su na slobodu i oni su potvrdili da je Dalibor dobro.

Oslobođeni Helal Udin, javio se telefonom i to je prvi znak bio da su kidnapovani radnici živi. Za sada se ne zna kako su Udin i njegov kolega Mohamed Anovar Hosa pušteni, da li uz plaćanje otkupnine ili za neku drugu vrstu usluge.

Inače Savičić i jedan Čeh, kao i četiri Filipinaca, pošto su hrišćani, odvojeni su od muslimana taoca još na putu i odvedeni u Sirt na severu Libije.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen cajtung" trenutno se pregovara o oslobađanju Savičića, za kojeg ovaj list tvrdi, pozivajući se na srpske obaveštajne izvore, da Islamska država traži otkupninu u visini od pola miliona dolara.

Puštanje na slobodu muslimanskih taoca, kako ocenjuju austrijski mediji, pokazuje nejedinstveno delovanje unutar Islamske države. Naime, u napadu na naftno polje teroristi su odsekli glave islamskim taocima, a potom se, prema zarobljenim muslimanima ponašali bolje nego prema drugima i čak dvojicu pustili na slobodu.

Ovo haotično ponašanje vođa Vilajat Tarabulusu, kako se zove teroristička grupa ID otežava posao Kriznog štava u Beču u naporima da oslobode Savičića.

2024 © - Vesti online