Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.03.2015.
18:00
Lj. Ivanović, Z. Mirković - Vesti A

Daliborova glava u rukama islamista

U haosu Libije prošlog petka otet je i Dalibor Savičić (39), Austrijanac srpskog porekla iz Linca koji je radio na naftnom polju na jugu te građanskim ratom razorene zemlje. Kako javljaju austrijski mediji, naftno polje Al Gani napali su pripadnici Islamske države koji su na jug zemlje potegli iz Sirta, grada na severu zemlje u kojem je rođen i ubijen poslednji libijski vođa Muamer el Gadafi.

Reuters

Nesrećni radnici kompanije Vaos pozvali su u pomoć zvaničnu armiju kad je napad počeo, ali su oslobodioci stigli suviše kasno. Sačekao ih je stravičan prizor. Čuvari naftnog polja, njih 11 su ubijeni. Neki su streljani, dok je nekima odrubljena glava. Ostalih devet radnika je oteto. Reč je o Savičiću i njegovim kolegama iz Sudana, Bangladeša, Filipina i Češke.

Oni su odvedeni negde u nepoznatom pravcu i nema živih svedoka koji bi mogli da ispričaju šta im se dogodilo. Poseban problem je što su militanti iz Sirta poznati po tome što ne otimaju ljude za otkup, već kako bi ih likvidirali i tako poslali poruku svim strancima koji su još u Libiji.

Daliboru se gubi svaki trag i trenutno austrijske vlasti pokušavaju sve da dođu do informacija o njemu. Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc već je u noći između petka i subote formirao krizni štab kako bi se pokušalo ući u trag Savičiću i drugim otetima koji su radili za austrijsku kompaniju.

U međuvremenu je jasno da su napadači pripadnici grupe koja je pre nekoliko nedelja odsekla glavu 21 Koptu. Zbog ove činjenice su očekivanja u Kriznom štabu, koji je uspostavljen u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije, kojim rukovodi generalni sekretar Mihael Linhart, veoma mala.

- U kontaktu smo sa svim pogođenim državama i libijskim vlastima - rekao je Linhart.

Prema proceni Ministarstva spoljnih poslova Austrije, u Libiji se trenutno nalazi 20 do 30 Austrijanaca, koji rade u naftnim kompanijama i firmama za obezbeđivanje. Takođe ne postoje ni informacije da li je Savičić, inače otac dvoje dece koji je radio kao menadžer naftnog polja uopšte živ ili je ubijen, ali je nada sve manja da bi mogao biti oslobođen iz ralja Islamske države.

- Trenutno postoje dve varijante. Ako brzo budemo čuli nešto onda će to biti nešto loše. Što duže traje to je moguće da ćemo imati dobre vesti - navode u kriznom štabu.

Terali taoce da gledaju klanje

Portparol libijske vojske potvrdio je juče napad na naftno polje i otmicu stranih radnika, označavajući Savičića kao Austrijanca. Ahmed al Mesmari je naglasio da su kidnaperi naterali taoce da gledaju kako islamisti odsecaju glave čuvarima naftnog polja, posle čega je jedan od predviđenih talaca umro od srčanog udara posmatrajući stravičan prizor. Mesmari nije objasnio kako armija zna te detalje o klanju, već je samo dodao da vojska Libije čini sve kako bi pronašla i oslobodila zarobljene, ako su oni uopšte još živi.

U Beču navode da po običaju teroristi za samo nekoliko sati ili dana ubiju svoju žrtvu, a ako traže novac za oslobađanje onda pregovori u tom regionu traju mesecima. Inače Dalibor Savičić je bio podoficir Oružanih snaga Austrije i bio je pripadnik mirovne misije UN na prostorima Jugoslavije. Kasnije je prešao u malteško-austrijsko preduzeće Vaos gde je za njega radilo 116 radnika iz 13 država.

Nedavno obišao porodicu

Dalibor Savičić je poreklom iz okoline Gradiške, odakle mu je otac Slobodan i majka Zorica. Ima još jednog brata a ranije je zajedno sa ocem radio u livnici Nemak (nekada Madlberger) u naselju Klajnminhen, gde su i stanovali jedno vreme. Daliborova familija i prijatelji ne žele bilo šta da govore za javnost, jer su svi u šoku i pod stresom.
Nezvanično smo saznali da je on pre desetak dana boravio u Lincu i obišao dvoje dece i familiju. Pre otmice, u petak, razgovarao je telefonom sa najbližima, koji se nadaju da je živ i da mu se ništa neće desiti.

U ambasadi Srbije u Tripoliju juče niko nije odgovarao na naše pozive, tako da nismo uspeli da dobijemo informaciju o tome da li i srpske diplomate, pored austrijskih, tragaju za Savičićem.

Kompanija Vaos na udaru

Rudarski inženjer Mario Stanisavljević (53) koji je bio otet u Libiji, stigao je avgusta 2014. u Beograd odakle je otputovao kući u Despotovac. On je bio otet u okolini Tripolija i u zatočeništvu je proveo punih devet meseci. U akciji njegovog spasavanja učestvovali su predstavnici srpskih i libijskih službi bezbednosti, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije i naše ambasade u Tripoliju.
Stanisavljević je u Libiji radio na istraživanju nafte i ruda za međunarodnu kompaniju Vaos limitid, registrovanoj na Malti, a reč je o istoj kompaniji za koju je radio i Dalibor Savičić.

Velike svetske naftne kompanije su uglavnom napustile Libiju, a ostale su samo male koje svesno preuzimaju rizik zarade novca na naftnim poljima propale države. Znaju to i islamisti koji naftna polja napadaju kako bi ih zaposeli (kao u Siriji i Iraku) i odatle crpli naftu kako bi finansirali rat. Ako procene da polje ne mogu da zauzmu, džihadisti bi ih prosto uništili. Radnici koji se na njima zateknu uglavnom imaju neslavnu sudbinu.

Odvedeni prema severu

Ministarstvo inostranih poslova Austrije potvrdilo je juče da je Dalibor u rukama džihadista Islamske države.
"Sada imamo sigurne informacije da je grupa stranaca, koja se nalazila na naftnom polju al-Gani, kada su ga napali 6. marta teroristi Islamske države, oteta. U vreme kada je više vozila napustilo naftno polje i otišlo prema severu, oteti su bili nepovređeni", navodi Ministarstvo i dodaje da trenutno nemaju informacija o njihovoj sudbini i mestu boravka.
wikipedia/U.S. Navy photo
Libija država samo na geografskoj karti: Rasulo posle Muamera Gadafija

Haos posle svrgavanja Gadafija

Posle Arapskog proleća koje je u Libiji preraslo u građanski rat, ova severnoafrička država nalazi se u potpunom haosu, praktično bez centralne vlade koja čak i dok je stolovala u Tripoliju nije imala kontrolu izvan prestonice.

Libija se suočava sa nekoliko sukoba. Jedan od njih je prastari sukob između istočne i zapadne Libije, odnosno između Tripolitanije (regije na severozapadu Libije) i Kirenaikae (istočna, obalska regija Libije). To je konflikt između islamistički nastrojenog istočnog područja, protiv većeg dela zapada koji većinski zastupa sekularne vrednosti.

U Libiji postoji veoma stara verska opozicija koja datira još iz vremena italijanske okupacije.

Tada su pripadnici te opozicije važili za slobodne, verske borce. Danas bi takve pokrete ocenili kao "islamističke". Tokom Gadafijeve vladavine oni su bili njegova opasna opozicija. Mladi Libijci više slede ideologiju Islamske države i teže geografski neograničenoj vladavini islama. Mnogi od njih su se u redovima Islamske države borili u Siriji i Iraku. Oni sanjaju o osnivanju kalifata i na libijskoj teritoriji.

Bivši pripadnici Gadafijevog režima sada se u značajnoj meri bore na strani islamista u Sirtu. Oni to, prema proceni obaveštajaca sa Zapada, ne rade iz ideoloških razloga, već da bi iskoristili haos u sopstvenu korist. Libija je puna i plemenskih, odnosno klanovskih sukoba, pa su tako u ratu i klanovi iz Zintana i Misrate.

Krvavo i u Bengaziju

U libijskom gradu Derna, na obali Sredozemlja, jaka grupa terorista, oko 1.000 boraca, oformila je Islamsku državu. Eksperti strahuju da džihadisti u Libiji mogu da vrbuju još mnogo boraca, jer ta zemlja ima ono što je ID potrebno - naftu.
I Bengazi pati od najgoreg nasilja. Džihadisti iz Bengazija pozivaju sezonske borce iz Sirije, dok antiislamistički paravojni komandant Kalifa Haftar okuplja svoje različite saveznike kako bi im se suprotstavio. U međuvremenu, iza zatvorenih vrata zapadni zvaničnici počinju da razmišljaju o ograničenoj vojnoj intervenciji.

U zatvoru bili i lažni snajperisti

U julu 2012. godine u srpskoj javnosti je odjeknulo hapšenje Zorana Nikolića i Nedeljka Milanovića iz Lazarevca, Milorada Junića iz Loznice, Milića Martinovića iz Aranđelovca i Vojislava
Nićiforovića iz Beograda. Oni su bili zatvoreni u libijskom gradu Zintanu, na oko 180 kilometara jugozapadno od Tripolija usred građanskog rata. Osumnjičeni su da su bili plaćeni vojnici koji su u to vreme angažovani kao Gadafijevi snajperisti. Oni su se 21. maja 2013. vratili u Srbiju posle angažovanja libijskih i srpskih službi bezbednosti i diplomata.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 19:01
Neka mu Bog pomogne. Sada Libijci prave Gadafija od blata al KASNO djavo dosao po svoje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online