Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.03.2015.
05:46
D. P. - Z. M. - Vesti A

Daće Bog, vratiće se Dalibor

Dalibor Savičić (39) potiče iz ugledne i poštene familije, poreklom iz Gradiške u Republici Srpskoj, koja je cenjena među brojnim zemljacima u Lincu. Vest da su oca dvoje dece oteli pripadnici ozloglašene Islamske države nikoga nije ostavila ravnodušnim u gradu na Dunavu.

Reuters
Taoci islamista: Još uvek se ne zna gde se nalaze oteti radnici među kojima je i Dalibor

Potvrda da je Dalibor sa još osam kolega odveden u nepoznatom pravcu stigla je i od Ministarstva spoljnih poslova Austrije, što daje nadu da je živ.

- Dugo sam radio sa Daliborovim ocem Slobodanom u livnici, u naselju Klajnmihen. Znam Dalibora kao malog dečaka, koji je je kasnije jedno vreme radio u našoj firmi. Koliko znam, radi se o dobrim ljudima koji su kao i većina nas pošteno i ljudski radili svoj posao. Nisam poslednje četiri godina, od kada sam otišao u penziju, imao kontakta sa Slobodanom, ali me za ovu familiju vežu lepe uspomene i žao mi je šta ih je zadesilo. S verom u Boga nadam se da će Dalibor izaći kao pobednik iz ove situacije - kaže za "Vesti" jedan od poznanika porodice Savičić.

Dalibor je inače imao vojno iskustvo. Bio je podoficir austrijskih oružanih snaga i pripadnik mirovnih snaga na području bivše Jugoslavije, a izvesno vreme proveo je i na Kosovu i Metohiji. Kada je kretao u ove misije bio je i u hramu Svetog oca Vasilija Ostroškog u uniformi kako bi dobio blagoslov nadležnog sveštenika Dragana Mićića.

Na jednom od najvećih libijskih naftnih nalazišta, zvanom Al Gani, u centralnoj Libiji, rukovodio je sa 80, uglavnom stranih, državljana, prema nekim informacijama, pripadnika 14 nacija. U momentu kada se desio napad pripadnika Islamske države, većina radnika koji su bili na platformi su uspeli su da pobegnu. Nažalost, njih 11 je ubijeno, dok su devetorica, među kojima i Dalibor, oteti.

Firma Vaos za koju je radio Dalibor je malteško-austrijska. Jedna je od retkih u oblasti istraživanja nafte u Libiji, koja nudi usluge u ljudstvu, keteringu i infrastrukturi.

Porodicu informišu

Daliborova bivša supruga, koja se brine o njihovo dvoje dece, kao i brat trenutno ne žele nikakve kontakte s medijima i samo su potvrdili da ih ministarstvo informiše o aktuelnom razvoju.

Reč je o područiju koje je veoma rizično, pre svega u bezbednosnom smislu, pa je donekle razumljivo što specijalizovani koncerni nisu toliko zainteresovani za ovu oblast.

Zanimljivo je da na zvaničnoj internet stranici firme za koju je radio Dalibor proteklih dana nije bilo nijedne reči o otmici koja se desila u petak.

Krizni štab, uspostavljen pri Ministarstvu spoljnih poslova u Beču, odmah posle saznanja o otmici, neprestano zaseda. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc zbog toga je otkazao i posetu Francuskoj. Ministarstvo je u vezi s ovim slučajem aktiviralo mrežu prijateljskih država, institucija i službi, kako bi došli do informacija o Daliboru Savičiću.

Povoljna vest je da je grupa talaca odvedena nepovređena. Šef Kriznog štaba Mihael Linhart nije želeo da kaže da li je to ustanovljeno na osnovu satelitskih snimaka.

Robovi džihadista?

Gde bi mogli taoci i Dalibor Savičić da se nalaze za sada se samo nagađa. Prema raznim spekulacijama, mogli bi da budu u mestu Sirt, odakle su i došli napadači, ili ih negde kriju u pustinji. Eksperti čak smatraju da je Islamska država otela osoblje s naftnog polja kako bi radilo na njihovim naftnim postrojenjima koja su u međuvremenu osvojili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online