Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.03.2015.
10:15 >> 13:17h
B92, CNN, Tanjug A

Ambasador Srbije: Nema otetih Srba u Libiji

Nijedan srpski državljanin nije otet u Sirtu, izjavio je Tanjugu ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, posle vesti CNN da među grupom od 20 medicinskih radnika, koje je navodno iz bolnice u tom gradu oteo ISIL, ima i srpskih državljana.

Reuters
Oteli srpske medicinare da bi ih lečili

- Proverili smo sve informacije i utvrdili da, prema podacima koje smo prikupili, nijedan srpski državljanin u Sirtu nije kidnapovan - rekao je Potežica.

Potežica je dodao da je u Sirtu do sinoć bilo ukupno devet državljana Srbije, od kojih su jedna doktorka i jedna medicinska sestra prebačene u međuvremenu u Tripoli.

One su, kaže ambasador, prebačene sa jednom manjom grupom ljudi, u organizaciji bolnice u kojoj su radile, i sada su u jednom hotelu u Tripoliju.

- Ostali nisu pokazali nameru da napuste Sirt, ostali su tamo da rade, i danas normalno rade, i sa svima njima je ambasada bila u kontaktu - rekao je Potežica.

Kako je ranije navedeno, pripadnici Islamske države oteli su 20 medicinskih radnika iz jedne bolnice u gradu Sirtu u Libiji, a postojala je sumnja da među njima navodno ima i državljana Srbije.

Otmicu je u ponedeljak popodne izvela grupa od 30 naoružanih ljudi, koji su ispred bolnice presreli autobus, koji je lekare i sestre trebalo da prebaci u Tripoli.

Zvaničnici veruju da teroristi žele da zadrže medicinsko osoblje u Sirtu, gradu koji potpuno kontrolišu, kako bi im lečili ranjene i povređene saborce.

Pozivajući se na izjavu jednog od zvaničnika, američki CNN preneo je da je najviše otetih sa FIlipina, dok su ostali iz Ukrajine, Indije i Srbije.

Međutim, filipinske vlasti su nešto kasnije objavile da "četiri filipinske medicinske sestre nisu kidnapovane, već su sklonjene na bezbedno".

Agencija AP je prenela da su pripadnici "Bataljona 166", koji se bori protiv Islamske države, saopštili su da otmica jeste izvedena u bolnici Ibn Sina, ali da je su njihovi borci uspeli da neke strane medicinske radnike sklone na siguno i prebace u grad Misratu.

Inače, Sirt se nalazi između Tripolija i Bengazija. Ovaj grad bio je najveća podrška Moameru Gadafiju i njegovim sledbenicima u građanskom ratu.

Islamska država je kontrolu nad gradom, uključujući i bolnicu, preuzela prošle godine.

Vučić: Proveravaju se informacije o navodnoj otmici

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u toku provera informacije o navodnoj otmici srpskih medicinskih radnika u Libiji, i da je veoma zabrinut zbog tih informacija.

Vučić je novinarima rekao da je tim povodom na vezi sa šefovima službi bezbednosti.

- Veoma sam zabrinut zbog tih informacija. Znate da smo pre godinu i po dana uspeli da spasemo petoricu naših građana iz Libije", podsetio je premijer. On je dodao da će sve informacije biti dostupne javnosti čim budu proverene.
       

Reuters
Neki radnici bolnice su uspeli da pobegnu iz zgrade
 

Ambasador Bosne i Hercegovine: Ima kidnapovanih, ne zna se sudbina Srba

Ambasador Bosne i Hercegovine u Libiji Ibrahim Efendić potvrdio je za sajt Klix.ba da su radnici zarobljeni, ali da za sada nije poznato da li i koliko državljana Srbije ima među njima.

- Tu informaciju jutros mi je potvrdio ambasador Srbije Oliver Potežica. U Sirtu su nastali problemi i vode se borbe. Neki radnici bolnice su uspeli da pobegnu iz zgrade, a neki su prinudno zadržani da rade. Među medicinskim radnicima su Filipinci, Indijci i Srbi, ali precizne informacije u ovom trenutku nemamo -  rekao je Efendić.

Ipak, kako kaže ambasador BiH u Tripoliju, neke državljane Srbije pripadnici Islamske države su pustili da izađu.

- Ambasador Srbije je rekao da će me izveštavati o svemu što se tamo dešava, nije jasno da li se među prisilno zadržanim radnicima nalaze državljani Srbije, ali naglašavam da su u Sirtu veliki problemi. Trenutno tamo radi osam medicinskih radnika državljana Srbije - objasnio je ambasador Efendić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online