Petak 20.03.2015.
20:17
B92

"I posle Putina - Putinova Rusija"

Reuters
Svi Putina posmatraju kao jedinog predstavnika spoljne politike Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov se u tom periodu oglašavao manje nego što je uobičajeno, pa je na javnosti ostalo da promatra i spekuliše.

Tako su se pojavljivale informacije da je Putin ozbiljno bolestan, da se bori sa mogućom smenom vlasti, te da je napustio Rusiju kako bi prisustvovao rođenju deteta.

Putin se ipak pojavio, prema očekivanjima, na sastanku sa kolegom iz Kirgistana i tom prilikom je rekao da bi život bio dosadan kada ne bi bilo tračeva.

 -Verovatno nikada nećemo saznati gde je Putin bio tih deset dana, ali njegov bled izraz lica sugeriše da se predsednik Rusije suočio sa kratkotrajnom bolešću. Kako Kremlj i dalje ne želi da objavi konkretne informacije, iza celokupne drame može da stoji ništa više od običnog gripa - konstatuje analitičarka Njuzvika Ema Ešford.

Ipak, vredi zapitati zašto je Putinov “nestanak“ izazvao toliku buru u javnosti.

- Putinova centralizovana vlast je prihvaćena i svi rutinski posmatraju Putina kao jedinog “reprezentativca“ ruske spoljne politike. Njegov nestanak je implicirao mogućnost haosa u Rusiji - dodaje Ešfordova.

"Niko nije mogao da pretpostavi da će Putin biti ovoliko uspešan"

Analitičarka Njuzvika konstatuje da je Putin zasigurno ključna figura u današnjoj ruskoj politici, da ima moć da vlada više nego bilo ko pre njega, čak i njegov prethodnik, Boris Jeljcin.

- Ne možemo da predvidimo budućnost, ko je mogao da pretpostavi da će Jeljcinov izbor, mladi, gotovo nepoznati bivši obaveštajac biti toliko uspešan u vladavini sistemom ogrezlim u korupciji, koji je svakim danom sve dalje od demokratskih reformi - dodaje Ešfordova.

Prema njenom mišljenju nije verovatno da bi Putinovo odsustvo iz kancelarije moglo da dovede do haosa u Moskvi.

- Nije moguće ni da njegova eventualna smrt kao rezultat donese prodemokratske ili prozapadne proteste poput onih koje smo videli u Ukrajini. Moguće je jedno, da neko od njegovih bliskih saradnika preuzme funkciju i da nastavi njegovim putem. U najkraćem, Putinova Rusija neće promeniti svoj put, čak i da Putin promeni - zaključuje Ešfordova.

2024 © - Vesti online