Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 07.03.2015.
07:37
O. I. A

Hladni rat zbog Jugoslavije

Visoki zvaničnici NATO-a i Rusije razmenili su optužbe koje su podsetile na hladni rat. Zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbo, Amerikanac, rekao je da Kremlj uništava Ukrajinu i nastoji da prekroji granice u Evropi. Ruski predstavnici uzvratili su optužbama o paranoidnom ludilu zapada i podsećanjem na vojne ucene, intervencije, diplomatsko licemerje i širenje dezinformacija u bivšoj Jugoslaviji i Libiji 2011.

Reuters
Međusobne optužbe NATO i Rusije: Aleksnadar Veršbo

- Ljuta, revizionistička Rusija nastoji da povrati uticaj u Evropi ponovo silom crtajući granice kako bi ostvarila svoje ciljeve. Ruski predsednik Vladimir Putin želi da pretvori Ukrajinu u propalu državu i suzbije opoziciju kako bi sprečio ruski Majdan - rekao je Verbšo na konferenciji u glavnom gradu Letonije, Rigi, i nastavio sa tvrdnjom da je pod Putinom Rusija razvila novi oblik hibridnog ratovanja.

Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov uzvratio je da Zapad pokušava da nametne svoju volju drugima i da predstavlja Rusiju kao neprijatelja. On je kritikovao odluku NATO-a o uspostavljanju komandnih i kontrolnih centara u baltičkim zemljama i Istočnoj Evropi, ocenjujući da je to jasan znak da Alijansa gleda na Rusiju kao što je na Sovjetski Savez.

- Na nedavnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu bio sam zapanjen ludačkim, paranoidnim, govorom o ruskom vojnom jurišu. Zapadne zemlje prave nove linije podele. Rusija je odabrana da bude meta. NATO je iskoristio situaciju na jugoistoku Ukrajine kao izgovor za odustajanje od diplomatije i za približavanje ruskoj granici. NATO je rešio da otkrije novi život, kao Feniks. Svi su razmišljali ko će biti pretnja pošto je nestao Sovjetski Savez. Sada imaju lepu priliku da prikažu Rusiju kao neprijatelja - saopštio je Antonov.

Stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško podsetio je da zapadna alijansa ima dugu istoriju hibridnih operacija i da svaka država tome može da se uči od njih.

- Bili smo svedoci da je NATO činio ono za šta optužuje Rusiju. Svedoci vojnih ucena, tajnih intervencija, snabdevanja oružjem i odbrambenim sistemima, diplomatskog licemerja, manipulacije masovnim medijima i eksplicitnog širenja dezinformacija u bivšoj Jugoslaviji i Libiji 2011 - izjavio je Gruško.

On je rekao da je pobrojao sredstva hibridnog rata koje NATO koristi kada optužuje Rusiju za rat u Ukrajini.

Kijev laže o rušenju boinga

Tim stručnjaka koji istražuje uzroke pada malezijskog aviona u Ukrajini tvrdi da su ukrajinski mediji lažno optužili Rusiju da stoji iza rušenja letelice.
U ukrajinskim medijima se pojavio navodni izvod iz izveštaja o istrazi da je utvrđeno da je ruska raketa zemlja-vazduh tipa buk oborila boing i usmrtila 298 putnika i članova posade.
- Još nismo doneli bilo kakav zaključak - rekao je portarol istražnog tima Vim de Bruin.

POVEZANE VESTI

Subota 07.03.2015. 07:52
Запад је фа-шистичко гебелсовски организован.Нема им равних у пропагандном рату.
Subota 07.03.2015. 09:09
Остави се Ти Русије и других.Шта имаш против Србије.
Subota 07.03.2015. 13:41
Што па сад због Југославије, када су је растурили и уништили?! Одкада то треба Америма и ЕУ изговор за покретање рата? На њихову територију (још) нико није бацио ни каменчић, а они су порушили пола света и даље то раде па опет окривљују нас и користе као изговоре! Много им сметамо, а тек ћемо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online