Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.03.2015.
09:04
O. Ikodinović - Vesti A

Ko dolazi na paradu?

Do Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi ostalo je nešto manje od dva meseca, a zbog krize u Ukrajini i zahlađenja odnosa između Zapada i Rusije, jubilej je, umesto prazničnog, postao političko pitanje.

Reuters
Parada prošle godine: Tradicija povodom pobede u Drugom svetskom ratu

Svoje učešće u praznovanju sedamdesetogodišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu potvrdili su lideri više od 30 zemalja, uključujući i srpskog predsednika Tomislava Nikolića, dok će proslava, po svemu sudeći, proći bez prisustva lidera SAD Baraka Obama i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

A Amerikanci?

Ministarstvo odbrane Rusije takođe je uputilo pozivnicu SAD za učešće na Paradi 9. maja, izjavio je ministar odbrane Rusije Anatolij Antonov.
- Pozvali smo američke kolege da učestvuju na Paradi 9. maja. Odluka je na njima - rekao je Antonov za Raša tudej.
Američki list "Los Anđeles tajms" je prokomentarisao da Parada pobede ne bi trebalo da se održi u Moskvi, već u Kijevu, pošto se Kremlj ponaša "neprilično" i zapadnim liderima je nezgodno da putuju u Rusiju.

Dolazak francuskog predsednika Fransoa Olanda i dalje je pod znakom pitanja. S obzirom na to da je Vladimir Putin prisustvovao praznovanju iskrcavanja saveznika u Normandiji, veruje se da će Oland uzvratiti posetu, jer bi u suprotnom, svojim nedolaskom, iskazao nepoštovanje prema Rusiji.

U medijima se najviše spekulisalo oko dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel. Njeno višemesečno "ćutanje", pošto je dobila pozivnicu, shvaćeno je kao bojkot dolaska u Rusiju. Međutim, ona je u međuvremenu promenila svoju odluku i sada se preciziraju detalji njene posete. To je potvrdio i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Ne isključuje se mogućnost da će poseta francuskog lidera, kao i nemačke kancelarke, biti 10. maja, odnosno dan posle centralnog događaja na Crvenom trgu.

Ranije su neke agencije javile da je Merkelova odbila da dođe u Moskvu zbog neslaganja sa pozicijom Rusije po pitanju Krima i situacije u Ukrajini.

U Moskvi smatraju da bi poseta Merkelove pomogla u borbi da se sruši antiruska kampanja koja se vodi u svetu.

U Kremlju kažu da nedolazak pojedinih zapadnih lidera "neće pokvariti duh parade".

U Rusiji su već uveliko u toku pripreme za Dan pobede. Vojnici vežbaju u po pet sati dnevno, a šiju se i uniforme. Šef administracije predsednika Rusije Sergej Ivanov je rekao da će učesnici Parade pobede na Crvenom trgu, 9. maja, nositi uniformu iz vremena Velikog otadžbinskog rata i oružje iz tog perioda.

- Glavni akcenat ove godine biće stavljen na istorijski deo parade. Po Crvenom trgu prolaziće pešadija i mehanizovane kolone u uniformi i sa oružjem iz vremena rata - rekao je Ivanov.

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 20.03.2015. 18:47
Ne treba dozvoliti Merkelovoj i Olandu da dodju 10 a ne na dan parade. Ako hoce, neka dodju 9 kada svi dolaze. Zar mora za njih uvek nesto posebno.
Petak 20.03.2015. 15:54
Pa ovi iz Amerike i Engleske ne smeju da dodju jer se plaše da više nikad neće izaći iz Rusije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online