Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 12.03.2015.
09:09
O. I. - I. K. - Vesti A

Merkelova uvredila oslobodioce

Angela Merkel neće doći u Moskvu na Paradu pobede 9. maja, posvećenu 70-godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Kako navodi "Cajt", Merkelova je takvu odluku donela pre nekoliko dana zbog uloge Rusije u ukrajinskom konfliktu.

Reuters
Bolećiva prema Kijevu: Angela Merkel

Podseća se da je ruski predsednik Vladimir Putin poslao pozivnicu za Dan pobede još u leto prošle godine, a da ga je kancelarka ostavila bez odgovora. U Berlinu smatraju da bi majska poseta Merkelove Moskvi bila uvreda za vladu Ukrajine.

Da ne bi bilo skandala ona je rešila da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledećeg dana položi venac na grob Neznanog junaka, u Aleksandrovskoj bašti ispred zidina Kremlja. Međutim, skandal se već dogodio pošto je reagovala organizacija boraca Crvene armije koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu. Oni potez nemačkog kancelara smatraju uvredom.

- Dok smo oslobađali različite zemlje od fašizma uključujući nemačku bili smo potrebni. A sada se trude da zaborave na nas. Postupak nemačkog kancelara je bogohulan - smatra veteran Velikog otadžbinskog rata, general armije Mahmut Garejev.

Poslanik i predsednik ruske organizacije veterana Mihail Mojsejev smatra da nedolazak Merkelove u Moskvu može da naiđe na nerazumevanje i kod Nemaca.

- To je bila pobeda čovečanstva nad fašizmom. Merkelova je odbila da dođe u zemlju koja je stavila tačku na planetarni rat. Svi kancelari godinama dolaze na paradu na dan sećanja, a ona se odrekla tog velikog podviga - kaže Mojsejev.

Ruski mediji podsećaju da je prvi nemački kancelar, koji je došao na proslavu Dana pobede u Moskvi bio Gerhard Šreder, 2005. godine, što je simbolizovalo početak novih odnosa između Rusije i Nemačke. Merkelova je u Moskvu na proslavu prvi put došla 9. maja 2010.

U jeku zaoštravanja odnosa Zapada i Rusije, posetu su otkazali predsednici SAD i Francuske, Barak Obama i Fransoa Oland, kao i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron. Među gostima neće biti ni predsednika Poljske Bronislava Komorovskog, kao ni lidera Litvanije, Letonije i Estonije.

Skup 20 šefova država

Učešće na proslavi u Moskvi potvrdilo je 20 šefova država, uključujući lidere Kine i Severne Koreje Sji Đinpinga i Kim Džong Una. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe je potvrdio učešće na proslavi 70-godišnjici pobede.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.03.2015. 09:53
Taj sljam naccisticki Je Zasluzijo Kompletno Unistenje..........Zamislite tu nepravdu prema covecanstvu: Nemi nemci su krivi za 2 sv.rata.....uz to su 98 bombardovali Srbiju po 3 put u 100 godina........Nikada odstetu platili nijesu !!!! + Srbi traze Pravdu....Hocemo da vidimo nemacku u vatri +
Četvrtak 12.03.2015. 10:55
ne bih bio iznenađen oupšte kad bi Lopata otkazao ''iznenada'' svoj dolazak
Četvrtak 12.03.2015. 14:53
Predstavnici SAD Nemačke,Engleske Franscuske Poljske i ovih nekakvih otpadaka od Rusije neće doći na dan pobede nad faššizmom u Moskvu.Pa za njih to nije bilo oslobodjenje već okupacija-danas su pokazali svoje pravo lice-to su sve jedan za drugim faššisti i kako da slave pobedu nad faššizmom a kako tek da priznaju da je taj poredak srrušila Rusija.I nije im mesto tamo.Faššistička baggra!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online