Četvrtak 12.03.2015.
09:09
O. I. - I. K. - Vesti

Merkelova uvredila oslobodioce

Reuters
Bolećiva prema Kijevu: Angela Merkel

Podseća se da je ruski predsednik Vladimir Putin poslao pozivnicu za Dan pobede još u leto prošle godine, a da ga je kancelarka ostavila bez odgovora. U Berlinu smatraju da bi majska poseta Merkelove Moskvi bila uvreda za vladu Ukrajine.

Da ne bi bilo skandala ona je rešila da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledećeg dana položi venac na grob Neznanog junaka, u Aleksandrovskoj bašti ispred zidina Kremlja. Međutim, skandal se već dogodio pošto je reagovala organizacija boraca Crvene armije koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu. Oni potez nemačkog kancelara smatraju uvredom.

- Dok smo oslobađali različite zemlje od fašizma uključujući nemačku bili smo potrebni. A sada se trude da zaborave na nas. Postupak nemačkog kancelara je bogohulan - smatra veteran Velikog otadžbinskog rata, general armije Mahmut Garejev.

Poslanik i predsednik ruske organizacije veterana Mihail Mojsejev smatra da nedolazak Merkelove u Moskvu može da naiđe na nerazumevanje i kod Nemaca.

- To je bila pobeda čovečanstva nad fašizmom. Merkelova je odbila da dođe u zemlju koja je stavila tačku na planetarni rat. Svi kancelari godinama dolaze na paradu na dan sećanja, a ona se odrekla tog velikog podviga - kaže Mojsejev.

Ruski mediji podsećaju da je prvi nemački kancelar, koji je došao na proslavu Dana pobede u Moskvi bio Gerhard Šreder, 2005. godine, što je simbolizovalo početak novih odnosa između Rusije i Nemačke. Merkelova je u Moskvu na proslavu prvi put došla 9. maja 2010.

U jeku zaoštravanja odnosa Zapada i Rusije, posetu su otkazali predsednici SAD i Francuske, Barak Obama i Fransoa Oland, kao i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron. Među gostima neće biti ni predsednika Poljske Bronislava Komorovskog, kao ni lidera Litvanije, Letonije i Estonije.

Skup 20 šefova država

Učešće na proslavi u Moskvi potvrdilo je 20 šefova država, uključujući lidere Kine i Severne Koreje Sji Đinpinga i Kim Džong Una. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe je potvrdio učešće na proslavi 70-godišnjici pobede.

2024 © - Vesti online