Subota 21.03.2015.
03:30
beta.informer.rs

Pivo je dobro za žene! Evo i zašto...

Reuters/M.R.
Dame, samo navalite: Lepše i zdravije uz pivo

1. Jača kosti

Žene koje piju dva piva dnevno imaju jače kosti od onih pripadnica nežnijeg pola koje ne uživaju u tom alkoholnom piću. To je rezultat studije Nacionalnog koledža prirodne medicine iz američke savezne države Oregon koja je objavljena u časopisu Prirodna medicina.

Ista je pokazala da pivo sadrži značajne količine bio razgradivog silicijuma, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Umereno ispijanje piva zato se naročito preporučuje ženama u menopauzi koja je povezana sa stanjivanjem gustoće kostiju.

2. Preventira prehlade i ima protivupalna svojstva

Pivo je izvrstan izvor vitamina i minerala poput magnezijuma, kalcijuma i selena koje štite celo telo od sezonskih bolesti. Uz to sadrži i brojne antioksidante koji jačaju imunitet tela.

Pivo je namirnica koja se ravnopravno nosi s drugim zdravim namirnicama gorkog ukusa, poput maslinovog ulja, spanaća, blitve ili rukole, a hmelj, kao temeljni sastojak piva, bogati je izvor humola, snažnih protivupalnih jedinjenja. Humoli inhibiraju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa.

3. Prolepšava kožu

Pivo je odličan izvor vitamina B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina i kobalamin) koji je zadužen za lepu i napetu kožu, pomaže u održavanju tonusa mišića, i daje energiju celom telu. S obzirom da se iz hrane ne apsorbira dovoljna količina vitamina iz ove grupe, treba ih nadoknaditi na neke druge načine. Postoji čak i legenda da komarci izbegavaju osobe koje imaju uravnotežene količine B kompleksa u telu.

Naučnici su pomnom analizom sastojaka utvrdili i da pivo zbog sadržanog kvasca i hmelja jača nokte i kosu. U starom Egiptu imućnije žene su pivom prale kosu jer je tako postajala sjajnija i lepša.

4. Smanjuje nadutost tela

Istraživanja su pokazala da crno pivo ima više hranjivih materija od svetlog piva. U 350 mililitara crnog piva nalazi se više od jednog grama prehrambenih vlakana (u istoj količini svetlog piva nalazi se manje od 1 grama prehrambenih vlakana), koji garantuju zdravlje probavnog sistema, smanjuju nadutost i zatvor tela.

5. Uklanja prolećni umor

Osećate se umorno i razdražljivo? Verovatno patite od posledica prolećnog umora, koje je između ostalog povezano i s manjkom gvožđa u krvi. Ono se teško apsorbira iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Crno pivo odličan je izvor upravo tog minerala. Učinak alkohola, pak, pozitivno će rešiti i probleme s nesanicom.

Pivo je i bogat izvor vitamina B grupe, posebno B 12 kojeg nema u biljnom svetu, a odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nekad se u Irskoj deci davala po kašičica dve crnog piva baš zbog toga, kao lek.

www.themanfaq.com
Sada pijte pivo bez griže savesti: Korist je višetruka

6. Štiti srce

Umereno ispijanje piva povećava količine dobrog holesterola, smanjuje nivo onog lošeg, razređuje krv i na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Jedna italijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 posto manje šanse od dobijanja kardiovaskularnih bolesti za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića. Povrh svega, umereno ispijanje alkohola smanjuje mogućnost od dobijanja dijabetesa tipa 2.

7. Hidrira nakon vežbanja

Zaboravite na energetska pića, nakon vežbanja popijte čašu piva. Španski istraživači sa univerziteta u Granadi dokazali su da pivo ima bolji hidratizirajući efekat na telo od obične vode kada telo dosegne više temperature što je slučaj kod ozbiljnijih rekreativaca i profesionalnih sportista.

Pivo sadrži i veliku količinu biotina važnog za dobijanje energije, sadrži antistresni mineral magnezijum, selen, fosfor, kalijum, silicijum. Stoga je pivo veoma dobar izotonik, pa se preporučuje njegova konzumacija nakon sporta. Pivo relaksira, deluje protivupalno i izvrsna je namirnica.

2023 © - Vesti online