Subota 14.03.2015.
12:28 >> 17:53h
Tanjug, Vestionline

Odron, klizišta, zabrinjavajuće visoki vodostaju

Tanjug
Službe su tokom noći raščišćavale odron kod Kraljeva

Saobraćaj u Bogotovcu kod Kraljeva se i jutros (14. mart) odvija jednom kolovoznom trakom neizmeničnim propuštanjem vozila, potvrdio je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

Putari sa mehanizacijom nastavljaju radove na raščišćavanju odrona kod Kraljeva kako bi osposobili i drugu kolovoznu traku.

Kočević je rekao da nema dužih zadržavanja vozila u delu puta Kraljevo - Raška.

Šef sekcije Putevi Novi Pazar Miroslav Pajović rekao je sinoć (13. mart) da se obrušilo celo brdo.

- Brdo sa kamenjem i zemljom je bukvalno krenulo, i zatrpalo obe trake puta. Procena je da se obrušilo oko 6.000 kubnih metara zemlje. Uzrok odronu su obilne padavine i nestabilne kosine duž cele Ibarske magistrale. Usled odrona celo brdo je zatvorilo put - rekao je Pajović.

Put Kraljevo - Raška, u mestu Pivnice kod Bogutovca bio je prekidu od 18 sati zbog odrona. Od tada traju radovi na raščišćavanju puta.        

Saobraćaj je normalizovan oko 22.25 sati kada su vozila počela da se propuštaju jednom kolovoznom trakom.

Menja se broj klizišta u Ljigu

U Ljigu je zbog obilnih padavina registrovano više od 100 klizišta, a dve ekipe su na terenu koje sačinjavaju zapisnike o šteti, rekao je načelnik ljiške opštinske uprave Stevo Vranešević.

Vodostaji iznad upozoravajućeg nivoa

Na četiri reke u Srbiji vodostaji su danas iznad upozoravajućeg nivoa a tako će biti i u naredna dva dana.

Na Kolubari kod Valjeva, na Ljigu kod Bogovađe, na Južnoj Moravi kod Grdelice i Mojsinja, vodostaji "će se do 15 i 16  marta kretati iznad upozoravajućih nivoa", naveo je Republički hidrometeorloški zavod na svom sajtu.

Nivo vodostaja iznad upozoravajućih nivoa prognoziran je, za isti vremenski period i na Ibru kod Raške.

- Broj klizišta se menja, a najteža situacija je u selu Brančić u zaseoku Alempijevići. Predstavnici opštinske komisije vrše obilazak svih lokacija na kojima imamo prijavljena klizišta, fotografišu, sačinjavaju zapisnike koji će u ponedeljak biti prosleđeni nadležnim republičkim službama - naveo je Vranešević i dodao da za sada nema evakuacije stanovništva, a vodostaj reke Ljig je u opadanju, tako da nema plavljenja.

Prema njegovim rečima, snabdevanje vodom, električnom i toplotnom energijom je uredno.

- U ponedeljak očekujemo dolazak stručnih timova iz Kancelarije za obnovu, ministarstva za vanredne situacije, geologa i hidrogeologa koji će izvršiti stručnu ocenu stanja na terenu radi otklanjanja posledica ove katastrofe - najavio je Vranešević, koji ocenjuje da situacija sa klizištima i osutim putevima u selu Brančić zahteva studiozan pristup jer je klizna ravan na velikoj dubini, zbog čega preduzeti površsinski radovi ne daju efekat.

Precizni podaci o broju klizišta biti poznati u ponedeljak jer ima i prijava o pomeranju tla na brojnim lokalitetima na kojima nisu ugrožena domaćinstva, odnosno kuće i pomoćni objekti, zaključio je Vranešević.

Proradilo klizište u Šuljkovcu

Načelnik Odeljenja Sektora za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug Goran Kušić, izjavio je da je kiša podigla nivo reka u ovom delu Srbije, ali da se ne očekuju problemi. U selu Šuljkovac oko 12 kilometara severozapadno od Jagodine, "proradilo je staro klizište". Stanovnici nisu ugroženi a o kom se obimu radi utvrdiće stručnjaci i prestavnici lokalne samouprave", rekao je Kušić.

- Sa terena nemamo informacije da je bilo ko ugrožen - rekao je Kušić.

Kiša je prestala da pada, i već se na manjim rekama: Belica, Lugomor, Crnica, Resava uočava pad ili stagnacija vodostaja, a raste vodostaj Velike Morave kroz Pomoravlje, istakao je Kušić i dodao da, i pored toga što se situacija blago poboljšava, članovi Sektora i Opštinskih Štabova za vanredne situacije, Civilne zaštite i opštinski funkcioneri obilaze terenu, a u pripravnosti je mehanizacija i ljudstvo komunalnih i preduzeća za puteve, ako zatreba da intervenišu.

2024 © - Vesti online