Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.03.2015.
13:00 >> 18:01h
Tanjug A

Kako je krenulo... odneće nas klizišta

Broj klizišta u Ljigu svakodnevno se povećava i sada ih ima oko stotinu, potvrdio je predsednik te opštine, Dragan Lazarević. Situacija nije ništa bolja ni na području Bajine Bašte gde se zbog veće količine kiše i snega aktivirano još novih klizišta.Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić kaže da je na području Srbije registrovano 36.000 klizišta. On je zabrinut da će posle otapanja snega pojaviti nova.

Reuters/M.Đ.
Ovako je bilo prošlog proleća u Krupnju kada su brdo i bujica odneli cele kuće

Ministar Ilić kaže da je, između ostalih opština i gradova, najkritičnija situacija u Ljigu, Bogdanju, Kosjeriću, Doljevcu, Krupnju, i Vladičinom Hanu gde ih ima oko 400.

- U proteklom periodu obišao sam brojne lokalne samouprave i neophono je zabraniti gradnju na mestima gde postoji mogućnost pomeranja tla. Radi se katastar klizišta, a mi smo dobili podatak da ministarstvo građevine neće izdavati dozvole na lokalitetima gde postoji opasnost od klizišta, a posebno infrastrukturnih objekata - rekao je Ilić prilikom obilaska klizišta u Caganjama na Đavoljoj krivini, na regionalnom putu Čačak - Požega.

Na tom mestu klizište je odnelo jednu traku puta dužine 50 metara pa je nemoguće stići do pet planinskih sela na Kablaru. Autobusi ne saobraćaju na toj relaciji, a deca do škole pesače i po nekoliko kilometara. Meštani strahuju za svoju bezbednost, ali i da će biti odsečeni od sveta ukoliko klizište odnese i drugu traku puta.

Direktorka prijevorske OŠ "Božo Tomić" Gordana Karanac kaže da 44 učenika ne mogu da dođu na nastavu koja se obavlja u izdvojenom odeljenju u Rošcima jer su neki od njih prinuđeni da pešače i do 11 kilometara

- To nam otežava rad jer autobusi ne saobraćaju, a najteže je đacima sa područja Gojne Gore i Dobrinja - istakla je Karanac.

Vidoje Savić iz sela Rošci ističe da se plaši za svoju bezbenost jer svakodnevno prolazi ovim putem.

- Zadesila nas je katastrofa, ali pomoć ne možemo da očekujemo od lokalne samouprave, već samo od države - rekao je ovaj meštanin.

Nebojša Kandić kaže da je klizište u Caganjama paralisalo život jer deca ne idu u školu, ljudi na posao, a pojedini meštani ne mogu ni kućama da priđu.

N. Jojić
Prošlogodišnja klizišta u Timočkoj krajini

Bajina Bašta: Klizišta ima, ali još ne treba evakuacija

Zbog veće količine kiše i snega na području opštine Bajina Bašta aktivirano je više klizišta, izjavio je za Tanjug direktor bajinobaštanske Direkcije za izgradnju Dušan Glišić.

Po Glišićevim rečima, najviše problema ima u prigradskom naselju Višesava gde klizište ugožava 5-6 kuća koje se nalaze ispod njega.

- Situacija se redovno prati ,ali za sada nema potrebe za evakuacijom meštana ,kaže Glišić.

Najveće klizište u bajinobaštanskoj opštini je na putu između Kostojevića i Duba u mestu Carevac.

- Put Rogačica-Dub je zvanično zatvoren za saobraćaj .Ekipe užičkih Puteva su dežurne 24 sata i rade na otklanjanju odrona,a policija povremeno propušta vozila u zavisnosti od situacije , ističe Glišić.

Na ovoj deonici puta u mestu Draksin veća količina zemlje zatvorila je potok i napravljeno je jezero dubine 3 metra, koje preti da ugrozi deo puta od Rogačice ka Užicu, kaže Glišić.

Problema sa klizištima ima i u Beserovini, gde je ugrožen stub dalekovoda. Aktivirano je i staro klizište u Dubravi koje ugožava tri domaćinstva, kao i u Obajgori u neposrednoj blizini dve kuće i u selima Ovčina i Gvozdac.

N. Jojić
Klizišta: Evakuacija moguća u Ljigu

U Ljigu kritično: Broj klizišta se povećava

U Ljigu se broj lizišta povećava i sada ih ima oko stotinu.

- U prilog nam ne ide ni kiša koja od sinoć pada i uzrokovaće najverovatnije i pojavu novih, rekao je jutros Tanjugu predsednik te opštine, Dragan Lazaraević.

N. Jojić

Ljig: Vanredna situacija

Inače, na području ljiške opštine na snazi je i dalje vanredna situacija u sedamnaest mesnih zajednica od ukupno 26.

Moguća je evakuacija četiri najugroženije porodice, rečeno je danas na sednici Štaba za vanredne situacije te opštine.

Prioritet je stambeno zbrinjavanje ugroženih lica, istaknuto je na tom sastanku, na kome je ukazano da je snabdevanje električnom energijom i vodom uredno, a pružanje zdravstvene zaštite se odvija bez problema.

Prema Lazarevićevim rečima najteža situacija je u selu Brančić gde je ugroženo sedam objekata.

On je podsetio da je zahtev za pomoć poslat Kancelariji za obnovu i razvoj, ministarstvu saobraćaja i infrastrukture i ministarstvu za vanredne situacije, jer je Ljig mala lokalna samouprava koja ne može da se izbori sa nastalim teškoćama.

Žitelj Brančića Slaviša Alempijević kaže da je njegova kuća već počela da puca, budući da se nalazi na tridesetak metara od brda koje je svakog jutra sve bliže objektima.

- Put nam je odsečen tako da ne možemo čak ni traktorima da priđemo kući te smo prinuđeni da pešačimo, priča on za Tanjug.

Prema rečima predsednika opštine Ljig, Dragana Lazarevića, ukoliko kiša bude padala istim intenzitetom, moguće je izlivanje reke Ljig na kritičnim mestima.

On je podsetio da su u opštini Ljig uvedena dežurstva i pozvao građane da se jave na telefon 014 34 45 044 ukoliko budu u opasnosti.

Na području Kruševca,zbog padavina aktivirano je nekoliko starih klizišta koja su oštetila lokalne saobrajnice, a na čijoj sanaciji su i danas angazovane nadlezne službe.

Zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije Dušan Todorović rekao je Tanjugu da je zbog padavina iz prethodnih dana "aktivirano šest do sedam starih klizišta".

- Najveća oštećenja su u naseljenom mestu Velika Kruševica gde je skoro u potpunosti bio prekinut seoski put, rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, nadležne službe su izašle na teren i naložile hitnu sanaciju putem nabacivanja šljunka i kamenja na mestima gde se obrušila zemlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online