Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.03.2015.
17:56 >> 18:05h
Tanjug A

Žitelji sela Brančić spremni za evakuaciju! Velja: Ne brinite, tu je Vlada!

Broj klizišta na području Ljiga neprstano se povećava, a najugroženiji su žitelji sela Brančić koje je obišao i ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.

youtube/Zenicablog
Plaše se najgoreg, kao na fotografiji (Foto: Ilustracija)

- Ovde, u selu Brančić ugroženo je sedam kuća, kao i putevi, pa je nophodna brza sanacija. Poslaćemo stručne timove da ispitaju tlo i utvrde da li je sanacija moguća, ili je neophodna evakuacija - rekao je Ilić i dodao da je situacija veoma teška, jer ima oko 100 klizišta na području Ljiga, a svakim danom se javljaju nova.

- Juče je na sastanku Vlade zaklučeno da se pomogne opštinama pogođenim kliziština i evakuiše svaki ugroženi građanin - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, biće napravljen katastar klizišta kako se na tim prostorima više ne bi gradilo, ali je problem šsto poljoprivredna domaćinstva moraju praviti prateće objekte.

Vlada će reagovati u najkraćem roku i učiniti sve što je moguće, počev od kanala za odvodnjavanje, saniranja klizišta i izrade projektne dokumentacije.

Utešni Velja Ilić

Tanjug
Ljudi, ne brinite! Iza sebe imate Vladu i opštinu koje će pomoći da se prevaziđu problemi: Velja Ilić

- Stručne komisije obilaze teren i popisuju objekte, za nekoliko dana biće utvrđen broj oštećenih objekata i iznos štete - rekao je on i poručio građanima da ne brinu jer iza sebe imaju Vladu i opštinu koje će im pomoći da prevaziđu probleme.

Prema njegovim rečima namenska sredstva za klizišta nisu opredeljena, što će biti učinjeno u narednom perodu nakon ispitivanja.

- Naći ćemo novac, a premijer me je lično zadužio da obiđem ugrožena područja i napravim izveštaj kako bi se odredio iznos sredstava, o čemu ćemo se dogovoriti na sednici Vlade - zaključio  je Ilić.

Prema rečima predsednika opštine Ljig Dragana Lazarevića štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju.

- Mi smo mala, siromašna i nerazvijena opština, budžet iznosi 340 miliona dinara i bez pomoći vlade i premijera ne možemo ništa uraditi - rekao je on, dodajući da lokalna samouprava čini sve napore da pomogne građanima. Lazarević je naglasio da je sve spremno za evakuaciju ukoliko bude potrebe za tim, ali je izrazio očekivanje da do toga neće doći i da će se stanje stabilizovati.

- Do nedelje bi trebalo da znamo tačan broj klizišta, a kiša koja pada dodatno otežava situaciju - navodi on i dodaje da se reka Ljig izlila u mestima Jajčić, Cvetanovac i Latković i poplavila poljoprivredno zemljište, ne precizirajući o kojoj površini je reč.

On je podsetio da je poslat dopis Vladi i resornim ministarstvima koje bi trebalo da pošalju tim geologa da procene stanje na terenu i zajedno sa lokalnom samoupravom iznađu način da se otklone posledice katastrofe koja je zadesila ljišku opštinu.

Strahovi meštana

Prema rečima člana opštinske komisije za procenu štete, Miloša Matijevića ukoliko dođe do novih padavina, žitelji se moraju evakuisati.

- Napravljen je plan za to, a ljude moramo skloniti kod roditelja ili suseda koji nisu ugroženi - naveo je on.

Meštani strahuju za svoje živote, stoku i mehanizaciju, a Radojka Alempijević kaže da već noćima ne spava.

- U odnosu na juče, brdo se primaklo kući i pomoćnim objektima za 10 centimetara - kaže Radojka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online