Petak 13.02.2015.
13:56
Srna

"Moskva nije zaraćena strana, već samo garant sporazuma"

Beta/AP/Kirill Kudryavtsev
Rusija je samo garant pregovora, ali ne neko ko dogovorene mere izvršava

- Rusija je zemlja koju su pozvale sukobljene strane. Pozvale su je da potpiše kompleks mera za realizaciju dogovora iz Minska. Međutim, Rusija nije zemlja koja te mere izvršava. Ona deluje kao garant koji dolazi po pozivu, a nije strana koja treba da preduzima akcije u vezi sa tim - rekao je Peskov.

On je dodao da Rusija fizički to ne može da uradi "jer nije učesnica konflikta", prenela je RIA "Novosti".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je njegova zemlja još daleko od mira i da nema garancija da će dogovoreni prekid vatre imati efekta, preneo je Rojters.

- Niko ne gaji snažno uverenje da će mirovni uslovi koji su potpisani u Minsku biti striktno primenjeni - rekao je Porošenko tokom posjete jednom vojnom poligonu.

Ukrajinski vojni portparol Andrij Lisjenko saopštio je da će ukrajinske snage zadržati sadašnje položaje dok primirje ne stupi na snagu 15. februara u ponoć i da će uzvratiti vatru ako to bude potrebno.

Prema poslednjim informacijama, dvoje civila poginulo je u gradu Ščastja, nedaleko od Luganska, na istoku Ukrajine. Administracija koja je lojalna vlastima u Kijevu tvrdi da su granatiranje izvršile proruske snage.

Zvaničnici samoproglašenih republika u Donbasu saopštili su ranije da je u artiljerijskim napadima ukrajinske vojske u okolini gradova Donjecka i Luganska poginulo desetoro ljudi, uključujući troje djece,  i da je ranjen veliki broj ljudi.

Ukrajinska vojska saopštila je da je osam njenih pripadnika poginulo, a 34 ranjeno u borbama sa proruskim snagama u posljednja 24 časa.

2024 © - Vesti online